Gdzie można dostać cienki wężyk ok 1mm średnicy i mniej?
-
000andrzej
- Użytkownik
No właśnie... Czy ktoś mi powie o co tu chodzi? Na górze pisze fi 4mm, a potem niżej, że średnica wewnętrzna 0,4mm, a zewnętrzna 0,6mm to która w końcu? 4mm czy 0,6?
Hmm no wstępnie chyba tak xDD są jakieś inne mozliwości?joon pisze:A czym masz zamiar to chłodzić? I jak zamocujesz do koszulki chyba nie będziesz tego przyszywał?
Kiedyś miałem okazję oglądać kombinezon pirotechnika wyposażony w "klimatyzację". Rurka o średnicy większej niż 1 mm, o ile pamiętam mogło być to około 5 mm była wszyta w podkoszulek na całej jego powierzchni. Rolę "agregatu" chłodzącego stanowił plastikowy pojemnik z umieszczoną w nim spiralnie skręconą rurką. Pojemnik zalewało się wodą i zamrażało. Przepływająca w takim obwodzie woda schładzała się w tym pojemniku z lodem, który z czasem ulegał roztopieniu i oddawała zimno we wspomnianym podkoszulku. Obieg wody był wymuszony jakąś pompką.
Nie wiem czy się opłaci skórka za wyprawkę, dźwigać na sobie jakąś aparaturę ważącą kilka kilogramów po to aby się schłodzić. Wszak wysiłek włożony w noszenie takiej aparatury spowoduje zwiększenie wydzielanie ciepła w organiźmie, większe zmęczenie itp. Pirotechnik, hutnik, kosmonauta nie ma wyboru, ale iść na wycieczkę w jakiś "kombinezonie"? Chyba że chce się wokół wzbudzać zainteresowanie niecodziennym wyglądem.
Nie wiem czy się opłaci skórka za wyprawkę, dźwigać na sobie jakąś aparaturę ważącą kilka kilogramów po to aby się schłodzić. Wszak wysiłek włożony w noszenie takiej aparatury spowoduje zwiększenie wydzielanie ciepła w organiźmie, większe zmęczenie itp. Pirotechnik, hutnik, kosmonauta nie ma wyboru, ale iść na wycieczkę w jakiś "kombinezonie"? Chyba że chce się wokół wzbudzać zainteresowanie niecodziennym wyglądem.
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie trzeba kombinezonu. Wystarczy chłodzić krew i jest już taki wynalazek - opaska na nadgarstek z jakąś substancją trzymającą niską tempeaturę (można tym znaczie poprawić wyniki w sporcie). Albo jeśli takie coś ogrzewa krew to można np. znacznie dłużej siedzieć w lodowtej wodzie (robili takie eksperymenty).
Kulpina, naucz się czytać. On nie pisał o chłodzeiu krwi w obiegu zewnętrznym, tylko
A co do średnić - tak trudno skumać, co to jest średnica wewnętrzna, a co to zewnętrzna? To podpowiem, że śianki rurki mają jakąś grubość, w tym wypadku 0.1 mm (0.4mm + 2*0.1mm = 0.6mm, 2*0.1, bo to średnica, a nie promień).michalstec1 pisze:jest już taki wynalazek - opaska na nadgarstek z jakąś substancją trzymającą niską tempeaturę
Przesteń na mnie naskakiwać, bo z natury rzeczy będę odpowiadał podobnie ^^olo16 pisze:A co do średnić - tak trudno skumać, co to jest średnica wewnętrzna, a co to zewnętrzna? To podpowiem, że śianki rurki mają jakąś grubość, w tym wypadku 0.1 mm (0.4mm + 2*0.1mm = 0.6mm, 2*0.1, bo to średnica, a nie promień).
Nie nie trudno zrozumieć, ale przeczytałeś na tej aukcji, ze najpier pisze średnica fi 4mm, a potem jest mowa o 0,4mm i 0,6mm?
Tak, ja mamKulpina pisze:Chyba, ze ktoś ma jeszcze jakies propozycje?
Jako agregat mogłoby służyć Ogniwo Peltiera - jak w pecetach.
O! Choćby i takie:
http://www.allegro.pl/item667619043_ogn ... 12709.html
I do tego jakąś małą pompkę, która by to wszystko rozprowadziła po całym systemie rurek.
Tyle, że do tej koncepcji przydał by się już całkiem porządny akumulator