SONDA - program o technice

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 08 lis 2007, 13:02

Tak ale czasem trzeba czekać parę godzin na ściągniecie a na youtube to od razu leci chociaż odcinków jest dużo mniej :(

Jeszcze jeden link: http://pl.youtube.com/profile_videos?p= ... er2&page=1

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 08 lis 2007, 15:09

:arrow: ROM ,wiem, że "Laboratorium" to nie sonda, nawiązałem do podobnej formy i sposobu prowadzenia. To co mówisz (o emisji na kanale TVP Polonia) jest trochę pocieszające, ale mimo wszystko oznacza ograniczenie dostępu do programu dla wielu odbiorców TV komercyjnej. W sumie jest to równoznaczne z-przepraszam za wyrażenie-"wykopaniem" programu poza główną ramówkę. To kolejny dowód na moje zdanie z poprzedniego postu, że TVP nie za bardzo interesuje się sprawami techniki...

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 08 lis 2007, 16:44

kamil_snk pisze: 1. Dlaczego skasowano taśmy emisyjne?
W ówczesnych latach wiele rzeczy zdobywało się inaczej niż dziś. Zamiast kupić w sklepie, firmie, załatwiało się różnymi okrężnymi drogami. Z informacji znalezionych w internecie wyczytałem iż także wiele materiałów filmowych do SONDY było zdobywane w ten sposób. Poprzez znajomych, ambasady różnych państw, itp. W tych czasach w Polsce prawa autorskie były postrzegane inaczej niż dziś. Być może także to było powodem skasowania taśm emisyjnych, a także jest powodem zaniechania wydania na DVD istniejących archiwalnych odcinków SONDY. Całkiem możliwe iż TVP nie posiada praw autorskich do filmów wykorzystanych w odcinkach SONDY. Szczególnie dotyczy to filmów "zdobytych" z zachodu i nie opłaca się TVP ich zakup, aby można było legalnie wydać na DVD odcinki SONDY, które się jeszcze zachowały.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 08 lis 2007, 18:52

Zapomnieliście o całym cyklu "Czynnik SI" który też przez YouTube jest dostępny. Ach te słodkie czasy ZX Spectrum...

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 21 gru 2007, 10:45

Przyznam szczerze, że dyskusja o programie SONDA była mi obojętna (może dla tego, że nie pamiętam tego programu)... Do czasu!
Ostatnio w pracy naprawialiśmy z kolegą drukarkę która drukuje na wszystkim ( w naszym przypadku drukuje na wałku zębatym do układu kierowniczego) i wtedy padło stwierdzenie, że "Teraz już nie ma takich programów jak np. SONDA. Kilkanaście lat temu widziałem taką drukarkę w tym własnie programie(...)".
Ponoć w odcinku poświęconym tej drukarce autorzy pokazywali jak można wydrukować napis na... jajku. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 21 gru 2007, 16:35

Sondy nie pamiętam jestem za młody:( ale telewizja edukacyjna była spoko :)

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 21 gru 2007, 18:23

Odnoszę wrażenie jakby od czasu założenia tego tematu w serwisie "youtube" ubyło sporo filmów z odcinkami Sondy. Całkiem możliwe iż zostały usunięte przez ich administrację, np. na wniosek TVP, która teoretycznie ma prawa autorskie do odcinków Sondy. Piszę teoretycznie, gdyż wiele filmów wykorzystanych w odcinkach Sondy nie zostało oficjalnie zakupionych przez TVP, ale było zdobywanych w różny sposób przez autorów Sondy, np. przez ambasady zagraniczne, itp. Takie wtedy były czasy, nie było ochrony praw autorskich i wiele rzeczy zdobywało się dzięki różnym znajomościom, itp.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 24 gru 2007, 12:41

http://v1.itvp.pl/forum/viewtopic.php?t=2758 - Nawet na forum iTVP dopominają się udostępnienia SONDY.

[ Dodano: 2007-12-24, 12:48 ]
KrzysiekK pisze:Odnoszę wrażenie jakby od czasu założenia tego tematu w serwisie "youtube" ubyło sporo filmów z odcinkami Sondy.
Ja też:
Wszystkie te linki są nieaktualne. I poniższy też:

elsoft
-

Post autor: elsoft » 05 gru 2008, 10:49

Za to tu są wszystkie odcinki jakie tylko się ostały

http://chomikuj.pl/Sonda_TV

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 09 gru 2008, 20:07

elsoft pisze:Za to tu są wszystkie odcinki jakie tylko się ostały

http://chomikuj.pl/Sonda_TV
Ale trzeba się rejestrować, i ten ich"transfer" jest jednorazowy (bonusowy, bo podstawwy w ogóle za mały...), więc tak naprawdę 1 konto = 1 ściągnięsty odcinek :sad: .

Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: wojtusp » 17 gru 2008, 18:16

Raczej nie trzeba ściągać aby oglądać :)
Bardzo śą interesujące te filmiki tak samo jak "Było sobie życie" chociaż jest bardziej znane.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 17 gru 2008, 18:42

wojtusp pisze:Raczej nie trzeba ściągać aby oglądać
Nie trzeba ściągać. Aby obejrzeć jedną trzecią :evil: . A jak chcesz całość, to nie ma rady. Musisz ściągnąć.

ODPOWIEDZ