Wskaźnik laserowy

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 14 gru 2006, 19:02

To też sprawdzałem kiedyś wieczorem. Jakieś 200m w ciemności...może nawet dalej :roll:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 14 gru 2006, 19:32

Zasięg lasera to pojęcie względne, o ile w ogóle takie pojęcie jest ... Zależy w zdecydowanej większości od warunków zewnętrznych i kryteriów oceny czy jeszcze jest czy już go nie ma.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 14 gru 2006, 20:16

Też sprawdzałem w nocy i widziałem go jeszcze na odległości jakieś 150 - 200m. tylko tak jak napisał c4r0 nie należy się sugerowac wzrokiem. Jeśli chodzi ci o zrobienie jakiejś bariery świetlnej to zrób układ z fotodiodą(fotorezystorem) i sprawdź zasięg. Swiatło lasera jest dośc mocne i nie należy robic zbyt czułego odbiornika, żeby słońce nie przeszkadzało. Wtedy zasięg ograniczy się do paru metrów(chyba).

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 14 gru 2006, 21:46

:arrow: c4r0
Dlaczego uważasz, że zasięg lasera to pojęcie względne ??
Przecież jest chyba jakaś bariera odległości, po przekroczeniu której nie będzie już nic widać prawda ??

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 14 gru 2006, 21:50

Doc Brown pisze:Dlaczego uważasz, że zasięg lasera to pojęcie względne ??
Przecież jest chyba jakaś bariera odległości, po przekroczeniu której nie będzie już nic widać prawda ??
W idealnych warunkach (próżnia) światło przebyłoby bardzo długą drogę...

W "ziemskich" warunkach wszystko zależy od ilości pyłu (lub pary), który może rozproszyć wiązkę - a tym samym zmniejszyć zasięg.
I jak zwykle teoria swoje, praktyka swoje... Jednak przy "idealnym" zgraniu odbiornika i nadajnika zasięg może być spory...

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 15 gru 2006, 9:31

marcing pisze:
Doc Brown pisze:Dlaczego uważasz, że zasięg lasera to pojęcie względne ??
W idealnych warunkach (próżnia) światło przebyłoby bardzo długą drogę...

W "ziemskich" warunkach wszystko zależy od ilości pyłu (lub pary), który może rozproszyć wiązkę - a tym samym zmniejszyć zasięg.
I jak zwykle teoria swoje, praktyka swoje... Jednak przy "idealnym" zgraniu odbiornika i nadajnika zasięg może być spory...
Dokładnie. Poza tym zasięg zależy też od tego jak go mierzysz, czyli jaka ilość światła padająca na jak dużą powierzchnię stanowi dla Ciebie próg pomiaru. Laser nie ma zasięgu, jedyne co ma to określoną moc wysyłanej wiązki i stopień jej zbieżności (nic nie jest idealne). Zasięg może mieć najwyżej para laser-fotokomórka lub laser-oko, a to już co innego.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 15 gru 2006, 20:52

Dzisiaj wieczorem testowałem mój laser no i muszę powiedzieć, że wynik przewyższył moje oczekiwania, tzn. plama światła z mojego lasera widoczna jest jeszcze po 300 m :)
Co prawda plama ta ma wtedy duży promień, ale mimo wszystko wyraźnie ją jeszcze widać :)
Ciekawe, czy dalej też będzie widoczny.

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 17 gru 2006, 10:26

Tylko po co Ci doktorku laserek??? :mrgreen: :mrgreen: Przybliż nam tę tajemnicę do czego chcesz go użyć :roll:

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 17 gru 2006, 13:05

Pytacie, po co mi laserek
Odpowiadam: do różnych doświadczeń i urządzeń, np mam zamiar zbudować lewitator, a tam laser jest potrzebny, moge też zrobić za jego pomocą barierę optyczną.

ODPOWIEDZ