Koniec żarówek

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 23 paź 2013, 22:33

lica.waldek pisze:Bardzo słusznie to ktoś wymyslił. Ma to dać 5 mld euro oszczędności rocznie.
Zużycie prądu w krajach Unii zmiejszy się o 20 proc. do 2020 r.
Panowie moderatorzy- długo będziecie tolerowali taki jawny spam?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 28 paź 2013, 22:42

kayron pisze:Ile wytrzyma ci papierowa torba, ile trzeba na nią drzew,
Tego rodzaju pytań w dziedzinie pseudoekologii należało by sobie zadać więcej co jest bardziej ekologiczne, np.:
1. Stosowanie cyny bezołowiowej, czy wzrost przedwcześnie zużywających się urządzeń elektronicznych - elektrośmieci.
2. Zmniejszenie zużycia energii elektrycznej przez żarówki energooszczędne, czy większe skażenie środowiska zużytymi żarówkami energooszczędnymi.

Takich pytań można by więcej przytoczyć. Jak na razie widać, że ekobzdura godni kolejną ekobzdurę. Po wprowadzeniu kolejnych rozwiązań ekologicznych jest gorzej niż przed ich wprowadzeniem. Zyskuje na tym nie środowisko naturalne, ale duże koncerny, które wprowadzają te pseudoekologiczne rozwiązania.

Ostatnio UE nie podobają się domowe odkurzacze → przykładowy link.

zbychu12
-

Post autor: zbychu12 » 31 paź 2013, 9:11

Pracowałem w jednej popularnej sieciówce jak wycofywali żarówki 100W z produkcji. Ludzie brali całe pudła. Ciekawe, czy z odkurzaczami też tak będzie. Moda ne eko rozprzestrzenia się.

roman21
Użytkownik

Post autor: roman21 » 31 paź 2013, 10:28

To "białe zimne" LED, 6 Wat nieraz mi pomaga w odczycie zamazanych przez producenta wartości elementów smd.
Przepraszam mam dwie diody3 Wat

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 31 paź 2013, 17:15

zbychu12 pisze:Pracowałem w jednej popularnej sieciówce jak wycofywali żarówki 100W z produkcji. Ludzie brali całe pudła. Ciekawe, czy z odkurzaczami też tak będzie. Moda ne eko rozprzestrzenia się.
W przypadku odkurzacza, takiego problemu nie ma, otoż istotna jest moc ssania, a nie elektryczna, i można kupić odkurzacz bezworkowy, który przy mniejszej mocy, ma lepsze parametry.
Natomiast za chwile dopieprzą się lodówek, mikserów itd. Ogólnie jest to sztuczne napędzanie rynku, bo ekologi w tym ani za grosz.

roman21
Użytkownik

Post autor: roman21 » 31 paź 2013, 19:09

A starszego typu komputery,jestem przyzwyczajony do swojego "dziadka " z LPT Chociaż te nowsze ty lko z USB żrą więcej. więc jak będzie z naszymi komputerami.O ile się doczepią do maksymalnego poboru prądu w trakcie użytkowania. Mojemu dziecku zabronią gier?Wtedu zużywa dość sporo.

roman21
Użytkownik

Post autor: roman21 » 31 paź 2013, 19:22

A żelazka( dla nie wtajemniczonych, kiedyś się tego używało do prasowania), dogadajmy się z odpowiednią częścią świata, i produkcja samych syntetyków,. Temperatura grzania żelazka maksymalnie około 120 stopni. I jaki zysk.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 31 paź 2013, 20:32

Kolejny absurd UE. Tym razem po ekolupę wzięli klozety. Przykładowy link.

roman21
Użytkownik

Post autor: roman21 » 31 paź 2013, 20:42

KrzysiekK jak to robisz że jesteś na bieżąco z tymi eurobzdurami.Mamy już cynę bezołowiową,,kiedy przyjdzie czas na ograniczenie mocy naszych chotów i i zwykłych lutownic.Podpadam ostro"naszej unii",mam w kibelku u siebie zwykły syfon. Zużywam od licha (ponad unijne normy wody) nie donoście na mnie.

roman21
Użytkownik

Post autor: roman21 » 31 paź 2013, 20:56

A tak, dla naszych eurobzdur, albo europoważnie(przecież mamy kilku),może by tak wodę zużywaną do mycia,kąpieli itp. magazynować i następnie ją zuzyć do kibelka.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 31 paź 2013, 20:58

O ograniczeniu zużywanej wody w spłuczkach mówili dziś w radiu. Potem zweryfikowałem tą informację w sieci i wygląda na to, że jest to prawda. Patrząc na to co się obecnie dzieje w UE takich należy takich bzdur spodziewać się więcej.

Kolejny absurd, tym razem nie UE tylko jej państw członkowskich. Ale kto wie czy w przyszłości nie zostanie on rozszerzony na pozostałe państwa UE. Oto podatek od słońca.

roman21
Użytkownik

Post autor: roman21 » 31 paź 2013, 21:12

Czyli uważajcie turyści, doładowanie waszego aku ,telefonu czy też laptopa będzie was sporo kosztowało.Numer ,słyszę w tej chwili potwierdzenia (na trójce)tego co pisałe o spłuczkach.
Ludzie ,na bogów (wzystkich, wierzących w co kolwiek) doczego my zmierzamy.Te bzdury przecież(chyba) wymyślają ludzie?, czy kto do licha.
Staram się zrozumieć producentów, pseudo LED lamp, padają masowo, szczególnie te tanie.Jak one są w stanie zamienić .....Nie chce mi się dalej pisać.Każdy wie z własnej praktyki ,Każde żródło światła może pomóc, czy będzie UF, czy też "zimne LED-y. Stosujmy je do własnych potrzeb,po to "cholerstwo" wymyślono.Lecz nie sugerujmy się tą wszędobylską reklamą.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 01 lis 2013, 15:37

Ciekawe, czy na planowanym szczycie klimatycznym jego uczestnicy będą ubrani w "wyprasowane uniformy"?
W skali globalnej można założyć że jakieś pół miliarda ludzi na siedem miliardów populacji Ziemi używa żelazek. tylko po to by "nacieszyć oczy" płaskością odzienia". To dopiero marnotrawstwo energii :lol: Ech Ci "Ekologowie" :lol:

roman21
Użytkownik

Post autor: roman21 » 01 lis 2013, 22:43

Proponuje zmodyfikować (poprzez GMO) produkcje lenu aby się nadawał , do obróbki w niższych temperaturach. Oni są naszymi przedstawicielami, dlaczego jest jak zawsze, decyzje zapadają poza naszymi plecami, podejmowane Poprzez "wybranych poprzez nas przedstawicieli" .Obłęd.Jestem zmuszony do zakupu produktów ( zabronionych poprzez Unię) które mi odpowiadają, na drugim rynku pod inną nazwą.

ODPOWIEDZ