Zwrot towaru. Jak sie to robi ?

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Zwrot towaru. Jak sie to robi ?

Post autor: kayron » 18 paź 2013, 18:52

Zakupiłem ostatnio pewną rzecz, jednak nie odpowiada mi ona, chciałbym ja zwrócić, Mogę to zrobić w ciągu 10 dni, tylko nie wiem czy oświadczenie o odstąpieniu od umowy, wysyła się razem z towarem czy osobno ?
Zwracał już ktoś z was towar, jak to jest ?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 18 paź 2013, 19:20

Pierw powinieneś skontaktować się z sprzedawcą i zawiadomić go o zwrocie. Nie zawsze jest to konieczne, ale czasami sprzedawca zastrzega sobie to w regulaminie.
Samo oświadczenie w kopertę i do paczki.
Ewentualnie można zadzwonić do sprzedawcy i zapytać o szczegóły.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 18 paź 2013, 19:25

Cztery miesiące temu kupiłem nowy przedmiot na aukcji. Po otrzymaniu przesyłki okazało się, że jest fabrycznie uszkodzony. Reklamację zgłosiłem w dniu odbioru przesyłki. Sprzedawca miał tylko jeden, więc po około miesiącu zaoferował zwrot pieniędzy. Niestety realizacja całej reklamacji przez sprzedawcę trwała blisko trzy i pół miesiąca, zanim odzyskałem pieniądze! Oczywiście bez kosztów wysyłki. Choć spotkałem się z twierdzeniem, że te koszty sprzedawca też powinien zwracać. W tym przypadku cała korespondencja odbyła się drogą mailową.

Około miesiąc temu kupiłem innym przedmiot na aukcji. Zakup był nieco pilny bo miał to być prezent na urodziny dziecka. Pomimo wyboru przesyłki kurierskiej przedmiot nie dotarł, więc po trzech dniach zadzwoniłem do sprzedawcy. Okazało się, że towaru nie ma (za pieniądze klientów towar miał być dopiero kupiony i wysłany), a mimo to go sprzedaje! Obiecał szybko wysłać. Po kolejnych dwóch dniach, gdy nie otrzymałem przesyłki to drogą mailową wysłałem mu informację, że w zaistniałej sytuacji korzystam z prawa zwrotu towaru (którego nie otrzymałem) przed upływem dziesięciu dni. Był to koniec tygodnia, na początku następnego miałem zwrócone pieniądze na koncie.

Ostatnio żona też zwracała buty, bo miały różny odcień. Wystarczyła rozmowa telefoniczna ze sprzedawcą. Około tygodnia po odesłaniu butów, otrzymała zwrot pieniędzy wraz ze zwrotem kosztów przesyłki w jedną stronę. :shock:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 19 paź 2013, 8:32

A możecie mi powiedzieć co to jest jeszcze ten kod PLU ?
PS. a dobra już wiem.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 19 paź 2013, 15:14

Z tego co się orientuję, 'zwrot w ciągu 10 dni' obejmuje zwrot pieniędzy za towar. Przesyłkę w obie strony pokrywa kupujący.

KrzysiekK, w przypadku wad korzysta się z gwarancji producenta, pośrednika, lub niezgodności towaru z umową.
W przypadku gwarancji producenta, producent określa zasady odbioru towaru. W przypadku niezgodności towaru z umową, sprzedawca/pośrednik decyduje na czyj koszt wysyłana jest paczka, jednak jeśli Ty płacisz to dostajesz zwrot pieniędzy za ten transport i towar nowy/naprawiony/zwrot całej kwoty za jaką go kupiłeś.

ODPOWIEDZ