Potrzebny wzór na zależność odcinków...

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 15 lip 2013, 18:19

@MiW dzięki, "rozjaśniłeś" moje szare komórki (zastąpienie masy rozłożonej w skupioną, tylko nie byłem pewny jak) tylko kojarzy mnie się jakiś wzór z fizyki. Po Twojej odpowiedzi zrobiłem to graficznie, tylko uwzględnię dodatkowe masy i zobaczę co z tego wyjdzie. Powinno być podobnie ok. 56kg.
@Pikczu -naście lat temu. Jak na wyjeździe wypaliło mi Jacksona, bo nie zdążyłem odłączyć i zwinąć masztu, tak nie mam radia ze wstęgami. Odtwarzam Vector880 +poszerzę, to może znowu coś zagadam. Ale to i tak tylko okazjonalnie. Do tego 2m i 70cm (SP3OCZ).
@kayron, czy kąt czujnika jest stały, te 60* ? To tylko przeliczenia trygonometryczne z cosinusa. L (mierzona) x cos60* (ew. jaki będzie rzeczywisty) = odl. (szukana).
Jeśli to czujnik ultradźwiękowy to gorzej, bo ma strumień rozpraszający się, a nie spójne (jak laser). Dla podczerwieni trzeba zastosować kolimator (lub szczelinę, mały otwór), bo typowa dioda IRED też z pewnym kątem rozproszenia wysyła.

EDIT dla @kayron. Nie na ten kąt patrzyłem. To będzie z sinusa tego kąta przy czujniku (60*).

ODPOWIEDZ