czy jest to mozliwe projekt zasilacza ipulsowego ??

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
xxxmaxxx
-

czy jest to mozliwe projekt zasilacza ipulsowego ??

Post autor: xxxmaxxx » 24 maja 2010, 22:21

Witam ostatnio robiłem porządki i znalazłem kilka nie kompletnych zasilaczy at i sobie pomyślałem czy można by z nich zrobić jeden więc po czytałem o tym i wpadłem na pomysł żeby generatorem był Ne 555 skoro jest taki uniwersalny . Ale po kolei znam teorie zasilacza impulsowego wiem ze źródło prądu 230V 5OHz należy wyprostować odfiltrować potem to wyprostowane znowu zamienić na prąd zmienny ale nie przemienny tylko pulsujący no i w mojej głowie zrodził się pomysł żeby zajął się tym 555 za pomocą tranzystora MOS FET np IRF 740 to podać do tego transformatorka oczywiście 555 zasilić z zasilacza bez transformatorowego na wyjściu dać filtry i diody schotkiego i zrobić układ regulacji za pomocą transoptora czy ten pomysł da się zrealizować jeżeli tak to proszę o jakieś wskazówki dodam ze ma przetwornice impulsowa która sam zrobiłem 12V na 100V tez na 555

dziękuje pozdrawiam
Załączniki
post1000.JPG
kieruje się tym schematem blokowym

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 maja 2010, 10:39

W ogólności pomysł jest poprawny, chociaż na tym schemacie brakuje wielu istotnych rzeczy. Jednak budowa takiego konkretnie zasilacza nie ma sensu. Jednym z najważniejszych parametrów zasilacza jest sprawność, a w takiej konfiguracji (flyback lub forward, bo nie zaznaczyłeś kierunków uzwojeń) z NE555 w roli generatora sensownej sprawności bym się nie spodziewał. Nie powiedziałeś też jakiej mocy ma to być zasilacz. W ogólności polecam trzymać się specjalnych układów do zasilaczy, jak np. stosowany w zasilaczach komputerowych TL494, i zbudować coś sprawdzonego a nie wyważać otwarte drzwi.

xxxmaxxx
-

Post autor: xxxmaxxx » 25 maja 2010, 21:31

mi chodzi o raczej taki doświadczalny zasilacz :) żebym się nauczył żebym coś sam zbudował i żebym rozumiał zasadę działania taki zasilacz mógłby być u mnie w warsztacie jako i zastępować mi akumulator taki żeby pompka PIERBURG do paliwa albo radio samochodowe na nim poszło

dziekuje

[ Dodano: 2010-06-03, 18:40 ]
Zbudowałem układ testowy Z NE 555 oczywiście na próbę użyłem napięcia z mojej przetwornicy coś około 200V DC Timer zasiliłem z akumulatorka bo nie miałem jeszcze gotowego stabilizatora i tu jest moje pierwsze pytanie czy da się zrobić taki stabilizator zeby 555 zasilić z tego 200V DC słyszałem o zasilaczu bez transformatorowym czy w dobrym kierunku idę?? .Uruchomiłem układ i miałem problem gdyż na wyjściu transformatora z ZASILACZA AT dałem diodę i kondensator i podłączyłem tam silnik i silnik kręcił się porównywalnie jakbym zasilił go z 15V czyli zadziałało tylko problem w tym ze miernikiem na ustawieniu DC nie mogę zmierzyć napięcia jakie tam powstaje bo miernik pokazuje 00,00 dlaczego tak jest????

ODPOWIEDZ