Ładowarka na wiatr

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
widek95
-

Ładowarka na wiatr

Post autor: widek95 » 21 sie 2009, 9:58

Witam.
Chciałbym zrobić ładowarkę na wiatr żeby ładowała akumulator który zasilił by 10 - 12 LED, tylko że nie wiem jak się do tego zabrać, co będzie mi potrzebne i jaki akumulator potrzebuję.

Proszę o szybką pomoc!

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 21 sie 2009, 18:39

Jako generator prądu, jakiś prosty silnik :mrgreen:
Będziesz pobierał z niego energię na odwrót. tzn do wirnika będzie przymocowane śmigło i podczas obrotu na zaciskach silnika pojawi się napięcie...

widek95
-

Post autor: widek95 » 22 sie 2009, 10:06

Nie rozumiem jak to mam zrobić Kulpina...

Ja pomyślałem tak, że zrobię z dynamo wiatrak i on będzie ładował baterie ale mam problem z tym, że będzie różne napięcie przez zmieniającą się siłę wiatru i nie wiem co mam kupić aby napięcie się zmieniało na napięcie jakie akumulator potrzebuje...

Kto wie jaki akumulator zasili 10 - 12 LED ??

Gdzie mogę w Szczecinie kupić dynamo ??

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 22 sie 2009, 10:12

Rzecz w tym, że za takie dynamo możesz w najprostszej wersji wykorzystać silnik. To praktycznie to samo, tylko, że pracujące w dwie różne strony ;)
Dynamo wytwarza prąd jak kręcisz wirnikiem, silnik kręci wirnikiem jak płynie prąd. Jak zaczniesz w silniku kręcić wirnikiem, to zacznie wytwarzać prąd - stanie się dynamem.

Potrzebujesz prawdopodobnie jakiegoś stabilizatora, moze na 5V, albo 3,3V. Kwestia jest jak dużego wiatru sięspodziewasz? :mrgreen:

pawel1991
-
Kontakt:

Post autor: pawel1991 » 22 sie 2009, 10:32

Próbowałem kiedyś coś takiego zrobić. Ale miałem problemy z zebraniem części. Głównie chodzi o wiatrak, lub śmigło.
Czasami widać, że ludzie biorą koło rowerowe, do niego przypinają śmigło, a z koła do koła w standardowy sposób, przypinają dynamo rowerowe.
Tylko trzeba pamiętać że dynamo daje napięcie przemienne.

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 22 sie 2009, 13:13

Trzeba zastosować mostek prostowniczy i pewnie jakiś stabilizator. Na jak długo ma starczyć akumulator?
Może warto by było spróbować z superkondensatorami?

widek95
-

Post autor: widek95 » 01 mar 2010, 16:41

Sorki że długo nie odpisywałem taki mam pomysł

Silniczek
|
Stabilizator napięcia
|
Superkondensatory (nie wiem po co i nie wiem czy w dobrym miejscu :) ale zaproponował to michalstec1 )
|
Akumulator (nie wiem jaki do tylu diod doradźcie! proszę!)
|
Włącznik
|
5-6 diod led "warm white LED" albo "neutral white LED" albo "Power LED" (tych ostatnich mniej bo są dużo jaśniejsze)

Chciałem zobaczyć ile to wszystko będzie kosztować i znalazłem takie rzeczy:
- Diody: http://eltronix.pl/categories/56/396/687
- Kondensatory: http://eltronix.pl/categories/48 (doradźcie jaki)
- Włącznik: http://eltronix.pl/products/3845 (to już posiadam)
- Akumulator: nie znalazłem
- Silniczek: nie znalazłem (ale będę miał niedługo to zrobię zdjęcie i pokażę jaki mam)

ODPOWIEDZ