mam model w skali 1:10 to musiałem napisać również starownik światełek do tegoż modelu i oto dzięki bascomowi AVR powstał taki starownik.
oto -> LINK DO FILMU <- prezentacyjnego.
sterownik świateł do modelu
ale to nie był strobo. podczas braku sygnału diody maja migać pseudo chaotycznie. a że nie podłączyłem wszystkich diod to wyglądało to jak strobo. docelowo strobo to dwa mignięcia jedną diodą i dwa drugą.timo66 pisze:stroboskop można było by zmieni na 3 mignięcia jedna dioda później 3 mignięcia drugą ,
a na marginesie chciałbym zapytać:
jak wpleść na przykład miganie dwoma portami ale żeby nie zakłócało to pracy układu stop-wstecz?
Ale co te diody mają robić
tylko sygnalizować stan łącza pilot => model, czy stanowić symulację np. prawdziwych świateł w samochodzie
Bo gdybyś budował do modelu samochodu kompletną symulacje świateł, to i możliwości są całkiem spore, w tym brak sygnału np. jako światła awaryjne. Do sterowania portami uC aby nie zakłócać innych linii portu używa się funkcji OR lub AND, w zależności co się chce uzyskać po drodze lub przy okazji.
tylko sygnalizują brak obecności sygnału w odbiorniku czyli utratę kontaktu nadajnik - model.kayron pisze:Ale co te diody mają robić
w jaki sposób? założyłem nowy temat -> W TYM DZIALE <-kayron pisze:Do sterowania portami uC aby nie zakłócać innych linii portu używa się funkcji OR lub AND
funkcję AND już wykorzystałem do sprawdzania dwóch warunków