Gdzie można dostać cienki wężyk ok 1mm średnicy i mniej?

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
_adam_
-

Post autor: _adam_ » 26 cze 2009, 6:15

Do chłodzenia radiator z komputerowym wentylatorem.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 cze 2009, 19:26

_adam_ pisze:Do chłodzenia radiator z komputerowym wentylatorem.
to nie końcówka mocy z której trzeba 30 watów "rozwiać", tutaj patenty z wiatraczkiem komputerowym nie wyrobią, tak samo jak zasilanie całości z aku, Kulpina, przykro mi, może łatwiej będzie zrobić wersję zimową, z ogrzewaniem? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 27 cze 2009, 21:56

noo też tak uwazam :mrgreen: Trzeba będzie o tym pomyśleć za jakiś czas. A jak narazie wiem o istnieniu tak cienkich wężyków, wiec są jakieś możliwości realizacji :mrgreen:

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 02 lip 2009, 23:08

Kochani, liczyć liczyć i jeszcze raz liczyć!
Potrzebne są chociaż podstawowe wzory z przepływu cieczy i wymiany ciepła.
Jak słusznie zauważył jeden z przedmówców, do rozporoszenia będzie przynajmniej sto kilkadziesiąt watów ciepła.
Wkrótce opiszę sposób chłodzenia innego obiektu, opartego na module Peltiera. Wbrew pozorom nie jest to ani takie proste ani strasznie wydajne.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 05 lip 2009, 10:48

Nie za bardzo zakumałem z początku co w tych wężykach chcesz mieć :?: Ale jak jakiś płyn, to małe Fi raczej sprawi ci problemy, i to spore. Bo nie utrzymasz w prosty sposób przepływu cieczy. Będziesz potrzebował albo dużego ciśnienia, aby ją przepchnąć, albo systemu dwu pompowego, gdzie jedna będzie pchać, a druga wytwarzać podciśnienie.
Z drugiej strony pojawi si się problem, ze zginaniem wężyków które, zaczną się zamykać i tamować miejscowo przepływ cieczy. No małe Fi sprawi że szybkość przepływu będzie mała, a to oznacza małą skuteczność. Ja bym proponował wężyki, o większym Fi np 2-3mm, które są zaszyte w jakim dobrze przewodzącym ciepło materiale, który albo będzie do nich ciepło doprowadzał, albo z nich odprowadzał. No i jak chcesz tym grzać w zimie to musisz zbudować podgrzewacz przepływowy.
No i od wody lepszy był by olej (najlepiej hydrauliczny), bo ci nie zamarznie w zimie, a ma ciekawą właściwość, przepompowywany pod ciśnieniem sam się nagrzewa do ok 30 stopni Oczywiście zależy to do ciśnienia w układzie. Ja podaję przykład z maszyn, ale tam pompy mają po 10 - 16 Bar. Ty raczej nie uzyskasz takich wartości, ale olej powinien sie nagrzewać przepychany przez cieńkie wężyki.
A tak na marginesie taką koszulką już jakaś firma opatentowała.

ODPOWIEDZ