Pozdrawiam
Marki telefonów komórkowych
Marki telefonów komórkowych
Pozwoliłem sobie założyć taki "luźny" temat w celu dowiedzenia się, jakie marki telefonów posiadacie
. Możecie też tu napisać nieco o swoich wcześniejszych słuchawkach i o tym, które marki wg Was są lepsze, a które odradzacie i z jakich względów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Gall Anonim
- -
- Kontakt:
Ogólnie mogę polecić telefony firmy nokia, (choć nie wszystkie). Dla lubiących słuchać radia, lub mp3 w podróży polecam telefon Nokia 5300, choć tańszy model 5200 różni się tylko drobiazgami.
Słyszałem jednak ostatnio o zmniejszeniu wytrzymałości baterii w nokiach, nie wiem ile w tym prawdy.
Niechęć budzą w mnie telefony sony-ericsson, ostatni który miałem popsuł się po 4 miesiącach i to tak na amen...
Słyszałem jednak ostatnio o zmniejszeniu wytrzymałości baterii w nokiach, nie wiem ile w tym prawdy.
Niechęć budzą w mnie telefony sony-ericsson, ostatni który miałem popsuł się po 4 miesiącach i to tak na amen...
Mój kolega ma nokię 5200 i głośnik nie jest najepszej jakości, tak samo jak aparat. Jakość wykonania rozsuwanych zawiasów jest średnia - potrzba niewielkiej siły, ale zawiasy mają niewielkie luzy, co widać gdy chwyci się część z wyświetlaczem na wysokości głośnika i zacznie ruszać w boki. Do zalet można zaliczyć połączenie z kompem przez zwykły mini-USB oraz złącze Nokia A-V 2,5 mm (4-stykowe) które jest kompatybilne ze zwykłymi słuchawkami micro-jack 2,5 mm oraz przez przejściówkę jack 2,5→3,5 (kosztującą ok. 3 zł a ostatnio dołączaną do wszystkich mikrozestawów) ze zwyczajnymi ogólnodostępnymi słuchafonami minijack. Pozwala to zgrywać też dźwięk z komórki na kompa (np. radio) albo podłączyć telefon do domowego systemu audio. Oczywiście nie zabrakło też złącza kart microSD do 2 GB. Po podłączeniu przez USB mamy do wyboru 3 tryby: tryb Nokia, Druk i multimedia (system widzi komę jako MP3, pozwala też transferować obazki do drukarki) i Przechowywanie danych (bardzo przydatna funkcja zmieniająca telefon w pendrive). Ciekawostką jest obsluga Flash Lite jak we wszystkich nowszych Series 40.
Ja posiadam Nokię 3500 Classic różniącą się grubością i masą, brakiem irdy, o niebo lepszym aparatem 2 Mpx, brakiem "przycisków muzycznych" i wyświetlaczem o wiele lepszych, bardzo żywych kolorach i z szerokim kątem widzenia oraz bardzo dobrym głośnikiem, lepszym niż w niektórych SE.
Ja posiadam Nokię 3500 Classic różniącą się grubością i masą, brakiem irdy, o niebo lepszym aparatem 2 Mpx, brakiem "przycisków muzycznych" i wyświetlaczem o wiele lepszych, bardzo żywych kolorach i z szerokim kątem widzenia oraz bardzo dobrym głośnikiem, lepszym niż w niektórych SE.
Ja może coś na temat starszych:
Nokia 3410 - mój pierwszy telefon do którego mam sentyment. + to wyświetlacz o dobrej rozdzielczości i 2 przyciski funkcyjne oraz Java (domyślnie w telefonie jest zainstalowana gra 3D). - to duża wrażliwość na upadki (większość jest równoznaczna z pęknięciem wyświetlacza).
Nokia 3510i - wytrzymała, długi czas pracy na baterii, trochę niewygodne przyciski.
Nokia 6070 - tania, duży wyświetlacz (128x160) jak na swoją klasę, trochę bajerków, bardzo mało pamięci (3,2MB), lakier szybko schodzi z obudowy.
Nokia 3410 - mój pierwszy telefon do którego mam sentyment. + to wyświetlacz o dobrej rozdzielczości i 2 przyciski funkcyjne oraz Java (domyślnie w telefonie jest zainstalowana gra 3D). - to duża wrażliwość na upadki (większość jest równoznaczna z pęknięciem wyświetlacza).
Nokia 3510i - wytrzymała, długi czas pracy na baterii, trochę niewygodne przyciski.
Nokia 6070 - tania, duży wyświetlacz (128x160) jak na swoją klasę, trochę bajerków, bardzo mało pamięci (3,2MB), lakier szybko schodzi z obudowy.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
No więc moje starsze foniki:
pierwsza była nokia 3210 - nie do rozwalenia
, później 3310 który zmieniłem na 3315
fortepian 5510- naprawdę chyba pierwszy naprawdę fajny telefonik jaki miałem. Później dwa siemensy nie pamiętam już nawet jakie oraz sagem 7 który był jakiś dziwny dla mnie. A teraz n95 i jak zmienię to tylko na n96 
pierwsza była nokia 3210 - nie do rozwalenia
Posiadam sony J70, produkowany jeszcze zanim dział telefonów został sprzedany.
Telefon dość stary, jednak mimo użytkowania lakier (np. na klawiaturze) nie chce się poddać. Problemy ze stabilnością zostały rozwiązane przeczyszeniem styków.
Bardzo dziwny jest natomiast fakt posiadania modemu (trzeba znać numer bramki inernetowej, adres serwera DNS, ...), przeglądarki internetowej i WAP.
Telefon dość stary, jednak mimo użytkowania lakier (np. na klawiaturze) nie chce się poddać. Problemy ze stabilnością zostały rozwiązane przeczyszeniem styków.
Bardzo dziwny jest natomiast fakt posiadania modemu (trzeba znać numer bramki inernetowej, adres serwera DNS, ...), przeglądarki internetowej i WAP.
Moim pierwszym fonem była Nokia 3410 wcześniej już opisana. Z tym że słyszałem, od jednego posiadacza, że telefon spadł z 2. piętra bez szkody
.
Drugi to Nokia 6100 - dostałem od taty. Był to pierwszy telefon komórkowy w naszej rodzinie
. Do zalet z pewnością można zaliczyć rozmiar i masę. Jest też irda ale niestety! można tylko wysyłać notatki kalendarza, listy spraw, zakładki, wizytówki. Telefon odrzuca inne typy plików przychodzących jak np. obrazki - ale to pewnie dlatego że słuchawka powstała w 2002 roku i nikt wtedy o przesyłaniu gadżetów przez irdę nie słyszał. Można dołączyć aparat VGA i wysłać zdjęcia MMSem.
Co dziwne, telefon ten padł w pierwszym dniu użytkowania podczas przeglądania dzwonków wspólnie z tatą
Drugi to Nokia 6100 - dostałem od taty. Był to pierwszy telefon komórkowy w naszej rodzinie
Co dziwne, telefon ten padł w pierwszym dniu użytkowania podczas przeglądania dzwonków wspólnie z tatą