Znalazłem sondę meorologiczną i balon pomocy

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 27 lut 2008, 20:35

Generalnie chodzi oto : sonda spadła i jest już zuzyta [ informacje jakie maila przesłać juz przesłała] masz zachować ostrożnoć ze wzgledu na wodór jakiego resztki mogą znajdować sie w balonie [ze zdięć widać że już go niema :mrgreen: ] ,masz oddać sonde do ze wzgledu na zawierające baterie ... bla bla , a jak sonda wyrządziła szkody masz ją odesłać na podany adres [ i prawdopodobnie pokryją koszty naprawy zepsutego mienia :mrgreen: ]. A tak pozatym masz szczeście , bo zostałeś posiadas=czem fajnej zabawki [części] , jeżeli da sie otworzyć

ps:w skrocie do zatrzymania/wyrzucenia

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 27 lut 2008, 20:40

Tia mam rozumiec ze niepotrzebne skreślić :)

Balon został na polu bo został pokaraskany przez słońce. To oddawać to bea może tego szukać czy co?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 27 lut 2008, 20:51

Szukać niebeda , bo jest zuzyty , oddawać tego niemusisz. Z tego tekstu wynika że powinieneś to oddać , tak jak kazdy zuzyty elektroniczny sprzęt jaki baterie ze wzgledu na Środowisko [ ale wiadomo ELEKTRONIK/HOBBYSTA to "dziwna istota" :grin: i zatrzymuje "złom elektroniczny "]

^ToM^
-

Post autor: ^ToM^ » 27 lut 2008, 21:51

timo66 pisze:Szukać niebeda , bo jest zuzyty , oddawać tego niemusisz. Z tego tekstu wynika że powinieneś to oddać , tak jak kazdy zuzyty elektroniczny sprzęt jaki baterie ze wzgledu na Środowisko [ ale wiadomo ELEKTRONIK/HOBBYSTA to "dziwna istota" :grin: i zatrzymuje "złom elektroniczny "]
dokladnie tak, jak pisze Kolega wyzej. nie musisz nigdzie tego oddawac. jak bedziesz chcial sie tego pozbyc nie nalezy wyrzucac do kosza, bo zawiera szkodliwe substancje czy tworzywa i nalezy odeslac do nadawcy albo oddac do utylizacji.
skoro jednak chcesz sie nia pobawic to jest teraz Twoja wlasnoscia i mozesz sobie z nia zrobic co tam uznasz za sluszne.
ona juz swoja robote wykonala:)

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 27 lut 2008, 22:08

Takie coś nie każdemu się zdarza :!: Ja bym takiej okazji nie marnował. Nie musisz znać niemieckiego, poza tym jesteś niepełnoletni, więc nie przejmuj się nimi, rozbieraj.
Ale pod jednym warunkiem. Będziesz dzielił się z nami wszystkimi odkryciami, rób zdjęcia itd. :wink:

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 28 lut 2008, 9:31

Nawiasem mówiąc w roku 1998 kolega przyniósł mi podobny balon meteo, a dokładnie mówiąc jego elektroniczną zawartość. W takim balonie znajdują się następujące czujniki: ciśnienia, temperatury, wilgotności. Oprócz tego ten balon był wyposażony w nadajnik oraz odbiornik GPS. Nie wspomnę, że również znalazła się płytka stabilizatorów napięcia. Wracając do odbiornika GPS, był to odbiornik motoroli wersja oncore. Bardzo łatwo dało się go wykorzystać. Wystarczyło dorobić konwerter RS232 i ściągnąć odpowiednie oprogramowanie i za pomocą komputera można było się cieszyć odbiornikiem.
A i tam też powinna być antena do wyżej wymienionego odbiornika. :)
Więc jak sam widzisz ciekawy kąsek elektroniczny wpadł w twoje ręce.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 28 lut 2008, 15:02

Czyli można powiedzieć ze spadł mi on z nieba ;) Ciekaw jestem tylko czy nie lepiej nyło ny to upłynnić na allegro. Ciekaw jestem po ile chodzą takie sondy. Ale jeżeli chciałbym to dla siebie zatrzymać to co mogę z tym zrobić?

[ Dodano: 2008-02-28, 18:32 ]
Witam znalazłem stronę producenta o tej sondzie http://www.vaisala.com/weather/products ... ondes/rs92

Wie ktoś jak można wykorzystać wyjścia lub nadajnik/odbiornik GPS w tej sondzie.

Podobno te sondy działają na pasmie radiowym w okolicach 400MHz. Wiec jeżeli są trzy anteny to która jest do czego?

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 28 lut 2008, 20:57

Balon ;) pisze:Ta sonda radiowa służyła do mierzenia danych meteorologicznych w wolnej atmosferze.
UWAGA! W przypadku gdy balon częściowo jest wypełniony!
Balon zawiera łatwopalny wodór. Unikać otwartego ognia, niebezpieczeństwo wybuchem.
Ta sonda przekazała już swoje dane pomiarowe, więc jest dla DWD bezużyteczna.
proszę dowieźć tę sondę z powodu zawierającej baterii odpadom niebezpiecznym (czyli dać do
jakiegoś gratowozu :P), a włożą państwo swój aktywny udział do ochrony środowiska.
Dla zgłoszenia mogących być sprawdzonym powstałych szkód proszę wysłać z powrotem do:
Niemiecka Służba Meteorologiczna, ulica blablabla
Wystartowano z Nimieckiej Służby Meteorologicznej.
Tłumaczenie by Anax. © ® ™ itd itp :D

Nie zauważyłem drugiej strony wątku więc napisałem własne tłumaczenie.

Pozdrawiam :wink:

Awatar użytkownika
przemeksag
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: przemeksag » 01 kwie 2008, 19:06

wyłśij do mnie
:mrgreen: ja im oddam

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 01 kwie 2008, 19:14

Sonda została "sprzedana" pewnej osobie. Może pochwali się ona osobiscie.

ODPOWIEDZ