[Fotografia] ...i zastosowanie starego obiektywu

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

[Fotografia] ...i zastosowanie starego obiektywu

Post autor: Anax » 02 maja 2007, 10:55

Myślę, zę więcej to ma związanego z fotografią niż elektroniką, bo nawet nie wiedziałem do jakiego działu to 'wpakować', ale na upartego post odnosi się do fotografii cyfrowej, więc podzielę się, być może nie fenomenalnym, ale ciekawym odkryciem.

Pewnego pięknego dnia otwarłem moją zatłoczoną szafę w poszukiwaniu elektrycznego śrubokręta produkcji chińskiej i z bólem obserwowałem, jak na podłodze roztrzaskuje się aparat fotograficzny. Nie cyfrowy, taki taki tam (stary dobry prl) plastikowy. Moją uwagę przykuł obiektyw, który nie ucierpiał na tym zdarzeniu, mimo że leżał kilkanaście cm od miejsca zdarzenia :wink:. Przykładając odruchowo obiektyw do oka jak lornetkę, widziałem tylko zamazaną przestrzeń. Po dłuższym zastanowieniu nad przeznaczeniem owego obiektywu, gdyż reszta urządzenia zasiliła kubły z tworzywem sztucznym, stwierdziłem, że przyłożę go do aparatu w komórce (Sagumiak 501x). "Na dal" nic nie było widać, ale z bliska... cudo! Z resztą, zobaczcie sami.

Jaki z tego morał - nie wywalaj obiektywu ze starego aparatu, bo może ci się przydać :D

A tak na serio to przyda mi się do fotografowania czegoś elektronicznego z bliska, albo do uwieczniania owadów (mojej drugiej pasji) :D

Jedyną wadą takiego 'tuningu' jest małe pole widzenia, więc rozmiar fotografowanego obiektu też nie jest zbyt duży. Ale ta ostrość... :wink:

A może ktoś inny ma pomysł na zastosowanie starego obiektywu? Niestety termin nadsyłania prac do Sz. K. już minął, ale przemyśleć można zawsze...

Pozdrawiam.
Załączniki
kaktus.jpg
Bez obiektywu
kaktus-z.jpg
Z obiektywem
bateria.jpg
Bez obiektywu
bateria-z.jpg
Z obiektywem

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 02 maja 2007, 15:55

Stare obiektywy są równie dobra, a nawet czasami lepsze od nowych. Popatrz na ceny na allegro. Mój brat ma lustrzankę cyfrową i używa normalnie obiektywów od legendarnego aparatu praktica i jeszcze starszych.

xrap
-
Kontakt:

Post autor: xrap » 08 lip 2007, 15:03

ja uzywam heliosa 7 z Zenitka do makrofotografii... juz raz sfotografowalem noz mojego kota... niewiedzialem ze moga byc takie krjobrazy :razz:

ODPOWIEDZ