zczytanie z pamięci programu

Tutaj będą przenoszone tematy, którymi dalej nie warto się zajmować, co jakiś czas zawartość tego forum jest kasowana.
Zablokowany
krzychu_kd
-
Kontakt:

zczytanie z pamięci programu

Post autor: krzychu_kd » 14 maja 2008, 22:19

mam takie pytanie czy sie da sczytać program z pamięci programu procesora?? TMS 320 LF 2406
Słyszałem że jest to w jakiś sposób możliwe jeśli programista nie założył na nim hasła

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 15 maja 2008, 1:35

Zgadza się! Co prawda nie mam pojęcia co to za procesor, ale skoro "jakoś" dało się w niego "wsadzić" program to musi się też dać go odczytać.

W procesorach AVR takie zabezpieczenia nazywamy zwykle LOCKBITami: są dwa takie bity konfiguracyjne.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 15 maja 2008, 11:27

Jezeli jest to urzadzenie dostepne w handlu (komercyjne), to na 99,9% nic z niego nie wyczytasz, bo jest zabezpieczone. Z tego co sie orientuje sa dwa rodzaje zabezpieczen:
- blokada odczytu - gdy uklad ma wbudowana pamiec programu
- szyfrowanie - gdy uklad korzysta z zewnetrznej pamieci i dane musza byc przesylane po zewnetrznej magistrali.
Oba te zabezpieczenie sa nie do obejscia w warunkach domowych, bo wymagaja laboratorium i koszty liczy sie w setkach tysiecy zielonych.
Natomiast jezeli urzadzenie nie jest zabezpieczone, to tak jak napisal Gwozdex: ""musi sie tez dac odczytac" :)

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 15 maja 2008, 11:46

Regulamin, https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=2 , punkt 4, kosz....

Zablokowany