Tania zabawa STK4048XI

Tutaj będą przenoszone tematy, którymi dalej nie warto się zajmować, co jakiś czas zawartość tego forum jest kasowana.
Zablokowany
olah157
-

Tania zabawa STK4048XI

Post autor: olah157 » 12 wrz 2013, 2:52

Jak w temacie tanio i wesoło, bo obecnie zrobić sobie wzmacniacz samemu to są nie małe kłopoty ze względu na sprzedawane złe tranzystory mocy, które dla większych prądów mają malejące wzmocnienie i jak na lipę można bawić się takim samym lipnym układem STK4048XI.

Okazało się że nie trzeba się denerwować, bo otworzyłem hybryd STK4048XI i wewnątrz był układ jak STK4050V i jeden i drugi można jakoś inaczej i lepiej i taniej wykorzystać, na inną moc i mniejsze napięcie zasilania.

Osobiście mierzyłem tranzystory mocy w STK4048XI i mają wzmocnienie b=163(dla połączonych kolektorami do wyjścia wzmacniacza) oraz b=125. Ich liniowość jest beznadziejna: do prądu Ic=0.5A są liniowe, dla Ic=1Ap wzmocnienie spada -10%, dla Ic=2Ap -27% a dla prądu Ic=3A -przypuszczam -35%, nie mierzyłem tego zakresu bo nie było sensu, czyli taki wzmacniacz to jest wielka lipa, przynajmniej te co ja mam kupione w 2008roku w cenie 35zł sztuka.
Wniosek: korzystając z podanego schematu można samemu zrobić lepszy wzmacniacz dla napięcia zasilania wzmacniacza 2x 24.7V i przerobić otwarty hybryd na wzmacniacz mniejszej mocy P=24W/4R, bo tylko na tyle go stać, korygując tylko nr.4 tzn. rezystor 10k na mniejszy (obsłuchując na ładniejszy szum wzmacniacza -polaryzujący diody nowego źródła prądowego) lub jak na schemacie wszystko zrobić z całkiem innych części, to znaczy z najlepszych polskich tranzystorów, które całe szczęście dla takiego wzmacniacza wytrzymują napięcie zasilania i dlatego lepszych tranzystorów niema.
Załączniki
STK4048.GIF
(16.59 KiB) Pobrany 4638 razy

Zablokowany