Właściwy transformator do tda2040

Tutaj będą przenoszone tematy, którymi dalej nie warto się zajmować, co jakiś czas zawartość tego forum jest kasowana.
Zablokowany
And
-

Właściwy transformator do tda2040

Post autor: And » 05 sie 2011, 13:06

Zakupiłem zestaw do samodzielnego montażu firmy jabel j-45 i j-55 i mam problem z wyborem transformatora.
A dokładniej z napieciem wtórnym pod obciążeniem i bez. Wszędzie podane jest napięcie pod bciążeniem. Bez obciążenia jest wyższe tylko nie wiem o ile. Wiem że napiecie po wyprostowaniu i odfiltrowaniu jest większe o √2 mius ok 1,2V na mostku prostwniczym. Zaznaczam że jest to zasilanie symetryczne. Czy taki transformator może być http://sklep.monster.pl/1...6646,4522).aspx ? Maksymalne napięcie dla tda2040 to 20V.
Zaznaczam że transformator ma zasilić 2xTDA2040 jak na schemacie.
Chciałbym zadać jeszcze kilka pytań:
1.Czy dobrze łączę wzmacniacz z zasilaczem?(patrz załącznik)
2.Czy napięcie mierzone pomiędzy 5 i 3 nóżką układu ma wynosić ok 36V w zasilaniu symetrycznym? (czy napiecia się zsumują???)
Proszę o wsparcie (jestem początkujący:-))
Załączniki
Schemat.JPG

Thud
-

Post autor: Thud » 05 sie 2011, 18:57

Witam!

Sam nie mam jeszcze wiele doświadczenia, ale.
2. Zakładam że tak z prostego względu. Napięcie to tak naprawdę nic innego jak różnica potencjałów.
U=V1-V2
Podstawiając pod wzór:
U=18V-(-18V)=18V+18V=36V
Coś o zasilaniu symetrycznym:
Link
1. Wygląda na to że masz całość dobrze podłączoną (jeżeli patrzeć na wyprowadzenia V+ i V-).
Tylko że nie potrafię się rozeznać z mostka Graetza, bo mimo że są narysowane punkty połączenia, to te kolory jakoś źle wpływają na mój zmysł wzroku i wszystko się myli.
V- jest wyprowadzane z anod pierwszych dwóch diod (patrząc od lewej).
V+ jest wyprowadzane z katod drugich diod (patrząc od lewej).

Prosiłbym jakiegoś starszego doświadczeniem elektronika, żeby sprawdził moje wnioski.

/Edit:
W tym poście jest coś mądrego:
Link

And
-

Dzięki

Post autor: And » 05 sie 2011, 21:24

Jest to mój pierwszy temat na forum i nie spodziewałem sie takiego zainteresowania tym problemem.Jak próbowałem na elektrodzie to moderator wywalał mnie do kosza.
Naprawdę bardzo dziękuję :wink: :smile:

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 06 sie 2011, 8:09

And pisze:Jak próbowałem na elektrodzie to moderator wywalał mnie do kosza.
Jak zrobiłeś to samo co tu: czyli zdublowałeś wątki to nie dziwię się.

Zablokowany