Witam!
Można projektować wzmacniacze na zwykłych tranzystorach aby pracowały czysto i tak jak wzmacniacze tylko na samych tranzystorach MOSFET, ale dla dużych mocy są możliwe konstrukcje na bardzo niskich rezystancjach wyjściowych. Daje to wielkie prądy zasilania i konieczność chłodzenia wzmacniacza obiegiem wody, czyli są to tylko wzmacniacze specjalnego stosowania.
Tak wielkie prądy wymagają znajomości czystego montażu i precyzyjnego zasilania i ekranowania.
Duże wzmocnienie mocy wymaga odświeżenia oryginalnego sygnału z drobnych harmonicznych i do tego służy liniowy i szeroko-pasmowy audio filtr AFE o dużej rezystancji czynnej i biernej, który podobnie robi jak działają elektronowe lampy.
Są to za straszne konstrukcje i dużej mocy zasilania i tylko z ciekawości to pokazałem.
Cechą tego wzmacniacza jest robinie mocy akustycznej dużą ilością głośników, pracujących przy małych zniekształceniach i bezpiecznie normalnie małą mocą cieplną, daje to nawet spore korzyści, bo równomierne nagłośnienie jest ważne i zastosowane samochodowe głośniki są dobre dla czystych niskich i dynamicznych tonów jak dla sali tańca i nie tylko, bo dla małej mocy są Hi Fi.
Wzmacniacze ze względu na wielkie prądy spoczynkowe mają układ dynamicznej stabilizacji prądów spoczynkowych, którą to regulację można dokładniej obliczyć-sprawdzić z wcześniej podanych do ego wzorów, lub odłączyć dynamiczną stabilizację i porównać różnicę jakości.
Są to tylko moje projekty i dobrze wyliczone jako czysty wzmacniacz -nawet wzmacniacz P=200W/8R niema w ogóle najmniejszej czystej mocy, a te moje projekty mają czystą i maksymalną moc.
Niskiej rezystancji wyjściowej dyskotekowe wzmacniacze
Niskiej rezystancji wyjściowej dyskotekowe wzmacniacze
- Załączniki
-
- dyskoteka1.GIF
- (31.32 KiB) Pobrany 4716 razy
-
- dyskoteka2.GIF
- (32.33 KiB) Pobrany 4719 razy
-
- dyskoteka AFE.GIF
- (14.52 KiB) Pobrany 4714 razy