Proszę o narysowanie schematu elektrycznego
Proszę o narysowanie schematu elektrycznego
Czy narysuje mi ktoś schemat elektryczny podłączenia pewnej maszyny - może to opiszę pokolei jak idzie kabel 3 żyłowy: Silnik indukcyjny 1.3 kW jednofazowy - wtyczka z gniazdem (służy do demontażu maszyny na czas transportu) - włącznik 0/1 - wtyczka 230V.
Wiem śmiesznie opisane ale narysuję to w paincie jeszcze.
Jest to stara maszyna i schemat potrzebuję do DTR-ki. Tak przy okazji pozwolę się zapytać czy trzeba i można ten układ w jakiś tani i skuteczny sposób zabezpieczyć (mam na myśli jakiś bezpiecznik itp). Czy nie ma takiej potrzeby?
Wiem śmiesznie opisane ale narysuję to w paincie jeszcze.
Jest to stara maszyna i schemat potrzebuję do DTR-ki. Tak przy okazji pozwolę się zapytać czy trzeba i można ten układ w jakiś tani i skuteczny sposób zabezpieczyć (mam na myśli jakiś bezpiecznik itp). Czy nie ma takiej potrzeby?
Mowie ze to stara maszyna.... Tak trudno odpowiedzieć? Nie potrzebuje dobrych samarytaninów martwiących się moim zdrowiem czy udzielających dobrych rad typu: takiego banału nie umisz? nie bierz się za to.
Nie potrafisz wymienić wału korbowego w samochodzie?! Nie jeździj!
Nie potrafisz zregenerować uszkodzonej matrycy?! Nie znasz się na anatomii?! lol jesteś zawias!
CZY MUSZĘ ZNAĆ SIĘ NA ELEKTRYCE ŻEBY NAPISAĆ DTR???
NIEE, POTRZEBUJĘ TYLKO GOTOWY SCHEMAT ŻEBY GO TAM UMIEŚCIĆ!
Joon nie komentuj tego postu bo jesteś żałosnym pustym postem...
P.S.
Jak można korzystać z mikrofali nie znając jej długości fal. Zabijesz siebie i rodzinę!!!
Nie potrafisz wymienić wału korbowego w samochodzie?! Nie jeździj!
Nie potrafisz zregenerować uszkodzonej matrycy?! Nie znasz się na anatomii?! lol jesteś zawias!
CZY MUSZĘ ZNAĆ SIĘ NA ELEKTRYCE ŻEBY NAPISAĆ DTR???
NIEE, POTRZEBUJĘ TYLKO GOTOWY SCHEMAT ŻEBY GO TAM UMIEŚCIĆ!
Joon nie komentuj tego postu bo jesteś żałosnym pustym postem...
P.S.
Jak można korzystać z mikrofali nie znając jej długości fal. Zabijesz siebie i rodzinę!!!
Oj Joony chyba nie doczytał całości
i myślał że chcesz to sam składać.
Należy go dobrać do silnika, a konkretnie jego prąd awaryjnego wyłączenia (jest on nastawny).
Nie jest to trudne, bo wystarczy z tabliczki znamionowej silnika odczytać jego prąd nominalny, i dla takiego zakupić wyłącznik.
Gorzej jak tabliczki na silniku już nie ma, lub jest nieczytelna, wtedy trzeba zmierzyć, najlepiej cęgami Lica, prąd fazy, i na tej podstawie dobrać wyłącznik.
Wygląda to najczęściej tak:

Aczkolwiek można kupić taki wyłącznik od razu z obudową, i na starszych maszynach często to wygląda tak:
Koszt takiej zabawy to od 120 do ok 180zł, dla silnika 1,3KW.
Tak można zabezpieczyć, właściwie sam silnik można zabezpieczyć przed spaleniem, jak złapie mu łożyska (najczęstsza przyczyna zgonu). Wystarczy zakupić odpowiedni tzw. wyłącznik silnikowy, przy czym tak.Jest to stara maszyna i schemat potrzebuję do DTR-ki. Tak przy okazji pozwolę się zapytać czy trzeba i można ten układ w jakiś tani i skuteczny sposób zabezpieczyć (mam na myśli jakiś bezpiecznik itp). Czy nie ma takiej potrzeby?
Należy go dobrać do silnika, a konkretnie jego prąd awaryjnego wyłączenia (jest on nastawny).
Nie jest to trudne, bo wystarczy z tabliczki znamionowej silnika odczytać jego prąd nominalny, i dla takiego zakupić wyłącznik.
Gorzej jak tabliczki na silniku już nie ma, lub jest nieczytelna, wtedy trzeba zmierzyć, najlepiej cęgami Lica, prąd fazy, i na tej podstawie dobrać wyłącznik.
Wygląda to najczęściej tak:

Aczkolwiek można kupić taki wyłącznik od razu z obudową, i na starszych maszynach często to wygląda tak:
Koszt takiej zabawy to od 120 do ok 180zł, dla silnika 1,3KW.
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt: