Wydzielone z "Części zalegające w waszych warsztatach&q

Tutaj będą przenoszone tematy, którymi dalej nie warto się zajmować, co jakiś czas zawartość tego forum jest kasowana.
Zablokowany
adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Wydzielone z "Części zalegające w waszych warsztatach&q

Post autor: adi-niunio » 09 wrz 2008, 7:43

tak mnie zastanawia..... czy można wyrzucić kineskop do śmietnika ?
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2008, 13:09 przez adi-niunio, łącznie zmieniany 2 razy.

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 09 wrz 2008, 18:38

adi-niunio pisze:tak mnie zastanawia..... czy można wyrzucić kineskop do śmietnika ?
Móc - można ale nie czyń drugiemu co Tobie nie miłe - śmieciarze też ludzie :neutral:

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 09 wrz 2008, 19:10

Ja dawniej zawsze rozbijałem szyjkę. Nie był już niebezpieczny. Jednak w środku jest kupę świńswa, więc dbając o przrodę powinieneś oddać do punku skupu. Powstają już zakłady recyklingowe, gdzie większość jest odzyskiwana. Na pewno w Zabrzu coś znajdziesz.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 09 wrz 2008, 19:49

adi-niunio pisze:tak mnie zastanawia..... czy można wyrzucić kineskop do śmietnika ?
Niby można - ale:
1.-lepiej oddać do utylizacji albo na złom (elektroniczny?)
2.-może właśnie "tydzeń po wywaleniu" będziesz tego kineskpu potrzebwał... :mrgreen:

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 09 wrz 2008, 21:02

Jak to rozbić szyjke? To jak sie rozbija szyjke to nic sie nie stanie? Nie wybuchnie czy cos?
A w środku...co to za świństwo???

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 09 wrz 2008, 21:04

olo16 pisze:
Niby można
Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Od 2006 roku obowiązuje dyrektywa WEEE zabraniająca wyrzucania na śmietnik jakiegokolwiek sprzętu elektronicznego.
http://www.mg.gov.pl/Gospodarka/Przetwo ... WEEE+2002/

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 10 wrz 2008, 8:09

radzio pisze:Na jakiej podstawie tak twierdzisz
Na takiej, że możesz, czyli masz możliwość po prostu wyrzucić. Ale żeby dbać o środowisko i uniknąć kary lepiej oddać do specjalnego punktu.
radzio pisze:Od 2006 roku obowiązuje dyrektywa WEEE zabraniająca wyrzucania na śmietnik jakiegokolwiek sprzętu elektronicznego.
Niestety, nie słyszałem, żeby ktoś dostał karę za wyrzucanie, a przydało by się...

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 10 wrz 2008, 8:13

olo16 pisze:
radzio pisze:Na jakiej podstawie tak twierdzisz
Na takiej, że możesz, czyli masz możliwość po prostu wyrzucić.
Tak samo mogę kogoś zabić czy okaść - mam taką możliwość. Nie oznacza to że takie działanie jest dozwolone przez prawo. Nie pisz tylko po to żeby pisać. Jak czegoś nie wiesz to się nie wypowiadaj. Ilość postów na forum podnosi Ci ocenę w podstawówce?

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 10 wrz 2008, 13:04

Lampa Kineskopowa jest niebezpieczna!

"Niebezpieczeństwo polega tu nie tylko na możliwości skaleczenia się odłamkami stłuczonej lampy, lecz przede wszystkim n możliwości wystąpienia tzw. Implozji lampy. W trakcie implozji szklane odłamki mogą być przyczyną poważnych okaleczeń.
Przyczyną eksplozji jest pęknięcie ścianki zamkniętego naczynia, zawierającego jakąś materię pod wysokim ciśnieniem. Przy eksplozji odłamki ścianek naczynia wyrzucane są na zewnątrz.
Przy implozji zjawiska są nieco odmienne, ale tak samo niebezpieczne. Przyczyną implozji jest pęknięcie ścianek zamkniętego naczynia, zawierającego jakąś materię pod dużym podciśnieniem. Odłamki naczynia początkowo lecą w kierunku do wewnątrz, a następnie po wzajemnym odbiciu wyrzucane są na zewnątrz. Implozja zachodzi w przypadku silnego mechanicznego uderzenia w lampę kineskopową..."
[Elektronika Łatwiejsza niż Przypuszczasz - Dieter Nuhrmann]

Jeśli zaś chodzi o złomowanie starego sprzętu elektronicznego to obywatele mają obowiązek (dzieci jeszcze mogą nie zrozumieć co to słowo znaczy ale... :roll: ) zwrócić do specjalnej fachowej firmy zajmującej się utylizacją złomu elektronicznego.

Przykład: http://www.reckrakow.pl/

Dyskusja na ten temat ląduje w odpowiednim dziale z powodu występowania zagrożenia dla użytkownika co jest sprzeczne z punktem 4 Regulaminu Forum EdW.

Zablokowany