Egzamin zawodowy technik elektroni

Tutaj jest możliwa wymiana informacji na temat wszystkich szkół, w których prowadzone sa zajęcia z elektroniki, nawet jesli byłyby to tylko zajęcia dodatkowe. Można również dzielić się swoimi wrażeniami z nauki w takich szkołach, może to ułatwić innym podjęcie decyzji o wyborze szkoły.
Awatar użytkownika
kildas
-
Posty: 78
Rejestracja: 26 lip 2005, 12:51

Egzamin zawodowy technik elektroni

Post autor: kildas » 21 cze 2006, 16:27

Witam.
Ma ktoś może elktroniczną wersje egzaminu zawodowego na technika elektronika który był 20.06.2006. Chodzi mi o te 25 kartek z pytaniami bo odpowiedzi szanowna cke opublikowała na stronie.

Sebastian RCS
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 03 lut 2003, 18:23
Lokalizacja: Koluszki
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 21 cze 2006, 18:30

Sam się zdziwiłem, że zamieścili odpowiedzi, a samego egzaminu ani śladu.
Też jestem nim zainteresowany.

Awatar użytkownika
kildas
-
Posty: 78
Rejestracja: 26 lip 2005, 12:51

Post autor: kildas » 21 cze 2006, 18:56

Dobra znalazłem dla zainteresowanych to na elektrodzie jest ale trzeba 5 pkt poświęcić. Nie jestem pewien czy moge to gdzieś umieścić. A tak na marginesie to szkoła powinna nam dać te arkusze tak jest napisane na CKE.

Mam jeszcze jedno pytanie.
Dotyczy ono tego zadania z egzaminu. Kłucimy się z kolegą kto ma racje. Chodzi o to że jemu wydaje się że w tym zadaniu jest błąd. Prawidłowa odpowiedź to MULTIPLEXER, jemu natomiast wydaje się że to nadajnik lini. Argumentem jest to że napisali w pytaniu jaką pełni funkcję ten element a nie co to za element???
Obrazek

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Posty: 297
Rejestracja: 02 sie 2005, 22:11
Lokalizacja: Trzebinia
Kontakt:

Post autor: brzozi » 21 cze 2006, 19:37

Z tym dawaniem arkuszy to pokopane doszczętnie jest, raz pisze że mamy dawać, drugi raz że nie, jak się tylko dostanę do pytań to podeślę na priv bo z tym udostepnianiem to znowu nic nie wiadomo, jak generalnie z tymi wszystkimi OKE i CKE, trzymam kciuki za praktyczny :) informatyk i telekomunikacja łatwe były :)
Co do pytania to jest jak ma być, zauważcie że pisze wejścia, wydaje mi się że pytanie jest jak na ten egzamin dość jasne.

krpablo
-
Posty: 20
Rejestracja: 02 sie 2005, 19:54
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: krpablo » 21 cze 2006, 19:46

Ponieważ komisja stwierdziła, że szkoły powinny wydać uczniom arkusze, nie zamieścili ich w .pdf na swojej stronie. Nie rozumiem ich postępowania...

@kildas, mnie też się wydaje, że tam powinien być nadajnik linii. Pytają o spełnianą funkcję, a nie o nazwę. Istotnie, element nazywa się multiplekser, ale jego funkcją jest wg mnie nadawanie informacji do linii przesyłowej. Poza tym, niektóre z pozostałych pytań nie były do końca jasne. Np. pytanie dotyczące nieprawidłowego obrazu w OTV, cytuję:

Kod: Zaznacz cały

Na ekranie OTV górna część obrazu widoczna jest w dolnej części, a dolna w górnej części ekranu. Przyczyną wadliwej pracy OTV jest uszkodzenie:

A. generatora odchylania poziomego
B. generatora odchylania pionowego
C. bloku wysokiego napięcia
D. lub zużycie kineskopu
Konsultowałem się z doświadczonym pracownikiem serwisu RTV i powiedział mi, że żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa. Winne są cewki odchylania pionowego (podpięte odwrotnie). Oczywiście jest to prawda w sytuacji, gdy mamy obraz odwrócony do góry nogami (o czym w pytaniu nie ma ani słowa). Drugi przypadek, który może zaistnieć to brak synchronizacji pionu (skaczący obraz), wtedy wina może leżeć w generatorze odchylania. Oczywiście, nie wiemy, co autor miał na myśli, ale my tu zdajemy na technika elektronika, a nie na technika zgadywania-co-ktoś-myśli. Mogli umieścić chociaż poglądowy, prosty rysuneczek z usterką obrazu.

Jeszcze napiszę tu o dwóch pytaniach.
Pytanie nr 2:

Kod: Zaznacz cały

Symbol 74HCT określa:
A. rodzinę układów CMOS
B. rodzinę układów TTL
C. rodzinę wzmacniaczy operacyjnych
D. typ trafa WN do OTV
A teraz pytanie 17:

Kod: Zaznacz cały

Litera T w symbolu układów CMOS, np. [b]74HCT[/b], oznacza:
Pytanie 2 samo się rozwiązało...

Jeszcze pytanie nr 4:

Kod: Zaznacz cały

Litery LS w oznaczeniu układu UCY 74LS00 informuje, że zawiera on bramki:
A. małej mocy, szybkie
B. małej mocy
C. dużej mocy
D. dużej mocy, szybkie
W literaturze znalazłem, że są to bramki Schottky'ego, małej mocy. Oczywiście, są to elementy szybkie, ale warianty mogą być trochę wymijające.

No to chyba wystarczy moich wywodów :D.
Ze wstępnej analizy klucza wynika, że zdobyłem ok. 44-46 punktów za część zawodową i full za część ekonomiczną :D. Jest dobrze :!: :cool:

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Posty: 297
Rejestracja: 02 sie 2005, 22:11
Lokalizacja: Trzebinia
Kontakt:

Post autor: brzozi » 21 cze 2006, 20:33

To i tak nie płaczcie o te zadania, mogli je dużo bardziej zagmatwać i zepsuć :) Na jednym ze spotkań usłyszałem, że autor zadania został przez wzorcową komisję oceniony na 80%. Oby w kolejnych latach było z tym egzaminem lepiej - nie trudniej.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Posty: 573
Rejestracja: 07 gru 2004, 23:06
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: radzio » 22 cze 2006, 10:31

krpablo pisze:@kildas, mnie też się wydaje, że tam powinien być nadajnik linii. Pytają o spełnianą funkcję, a nie o nazwę. Istotnie, element nazywa się multiplekser, ale jego funkcją jest wg mnie nadawanie informacji do linii przesyłowej.
A czy nazwa nie jest odwzorowaniem pełnionej funkcji? Element sie nazywa tak i tak bo robi to i to. Ten układ jest multiplekserem i pełni funkcję mulipleksera. Z iluś-tam wejść wybierane jest jedno za pomocą kilku wejść adresowych. I to głownie decudyje o tym, że jest to multiplekser. Natomiast 'nadajnik linii' przenosi sygnał z jednego wejścia na jedno wyjście odpowiednio go wzmacniając czy też dostosowując poziomy napięć.

badziewi
-
Posty: 7
Rejestracja: 05 cze 2006, 17:58
Lokalizacja: ns
Kontakt:

Post autor: badziewi » 22 cze 2006, 13:41

Bardzo prosze o podanie linka albo prawidlowych odpowiedzi do tego testu

Pliss

Sebastian RCS
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 03 lut 2003, 18:23
Lokalizacja: Koluszki
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 22 cze 2006, 13:44


Jony130
Moderator
Posty: 3156
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 22 cze 2006, 14:43

Tak przeglądałem ten egzamin i pytania w miarę proste( nie znałem odpowiedzi na 3 pytania, choć nie skończyłem żadnej szkoły związanej z elektroniką)
Ale mniejsza oto.
Jestem ciekawy co sadzicie o tym zadaniu czy to jakiś błąd w druku( miejmy nadzieje)
Niech mi to jakaś mądra osoba wytłumaczy, jak to jest możliwe że na wyjściu mamy 1.7V
Załączniki
sum.jpg

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 22 cze 2006, 14:57

przy uszkodzonym (rozwartym) R4 masz 1 + 0.5 + 0.2 = 1.7....
:roll:
tyle że powinno być -1.7 , ponieważ WO jest w układzie odwracającym...
czyli Vo = -U1 - U2 - U3
ale nie róbmy scen o taki drobiazg...

tasza

ps.
ma ktoś te pytania w wersji elektronicznej, hmm...?

badziewi
-
Posty: 7
Rejestracja: 05 cze 2006, 17:58
Lokalizacja: ns
Kontakt:

Post autor: badziewi » 22 cze 2006, 15:54

Dzięki za odpowiedzi

A ma ktos moze linka albo cos do klucza jak egzaminatorzy oceniaja etap praktyczny?
tzn ile punktow za co itp..

Bo z tym 75% to bedzie ciężko ;/

Jony130
Moderator
Posty: 3156
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 22 cze 2006, 15:57

No właśnie mnie chodzi o ten minus gdzie się on podział i nie uważam tego za drobiazg...
1.7V Prawie jak –1.7V Prawie robi dużą różnice
Plik jest dostępny na elektrodzie i zajmuje 4.5MB.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/-span- ... 31321.html

Awatar użytkownika
kildas
-
Posty: 78
Rejestracja: 26 lip 2005, 12:51

Post autor: kildas » 22 cze 2006, 16:13

Jony130 pisze: Plik jest dostępny na elektrodzie i zajmuje 4.5MB.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/-span- ... 31321.html
i zżera 5 pkt.


Dzisiał był praktyczny ( o ile tak to można nazwać) znowu zasilacz :) może coś z tego będzie nie było aż takie trudne, a wiedzy technicznej to tam może 20% było bo reszta to logiczne przepisywanie tego co nam dali :)

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Posty: 297
Rejestracja: 02 sie 2005, 22:11
Lokalizacja: Trzebinia
Kontakt:

Post autor: brzozi » 22 cze 2006, 16:59

W tym i przyszłym roku pewnie tak, potem będzie trzeba się umieć pomierzyć odowiednimi przyrządami, odpadną dane z pomiarów trzeba będzie je samemu uzyskać.

ODPOWIEDZ