Politechnika Śląska - Elektrotechnika

Tutaj jest możliwa wymiana informacji na temat wszystkich szkół, w których prowadzone sa zajęcia z elektroniki, nawet jesli byłyby to tylko zajęcia dodatkowe. Można również dzielić się swoimi wrażeniami z nauki w takich szkołach, może to ułatwić innym podjęcie decyzji o wyborze szkoły.
ODPOWIEDZ
jonatan21
-

Politechnika Śląska - Elektrotechnika

Post autor: jonatan21 » 25 gru 2009, 14:31

Zamierzam za dwa lata wybrać się na Politechnike Śląską na wydział elektryzny, kierunek ELEKTROTECHNIKA. Nie znam nikogo kto wybrał się na takie studia i dlatego nie wiem jakie będę miał szanse ( po maturze ), a obecnie uczęszczam do Technikum na kierunek elektryczny. Dlatego zwracam się z prośbą do tych którzy dostali się/chcieli się dosać na ten kierunek, żeby udzielili mi informacji na pytania:
1. Jaki jest próg punktów na ten kierunek?
2. Czy zdarza się tak że brakuje miejsc?
Ogółem, to chodzi o poziom trudności w dostaniu się na ten kierunek :)

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 26 gru 2009, 12:01

za moich czasó nie było trodnościa sie dostąc, (przyjeli nas ponad 300), problemem vbyło się utrzymać i wytrwać do końca :)........ po pierwszym roku zostało nas 150, bo drugim 100, później juz raczej nikt nie odpadał. Ale to był stary system 6 lat temu.

Generalnie fajny kierunek, duże prądy, duze moce (bo elektronik to sie już 1A boi :] ) a informatyk trzesię sie przy 30mA bo przeczytał ze to jest max prą bezpieczny :]

No ale co do progów punktacyjnych to niewiem jaktam jest. wejdź tutaj: www.elektr.polsl.pl zakałdka - dla kandydatów.

W ostatnim roku było mao chetnych, co dla mnie jest korzystne, bo bedzie mniejsza konkurencja na rynku :D

jonatan21
-

Post autor: jonatan21 » 27 gru 2009, 12:15

No to chyba mi się uda :) U mnie w technikum matematyka i fizyka jest na poziomie podstawowym to na rozszerzonym nie mam szans raczej i mniej punktów dostane przy rekrutacji

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 27 gru 2009, 13:43

Z tego co słyszałem obecnie ogólnie jest mniej kandydatów na uczelnie techniczne gdyż zniesiono pobór do wojska.

pavlo88
-

Post autor: pavlo88 » 27 gru 2009, 23:06

Witam, ja studiuje na elektrycznym i powiem ci, że aby się dostać problemu nie będziesz miał natomiast jak to wspomniał kolega wyżej sztuką jest się utrzymać :) na pierwszym semestrze problemem będzie matma i fizyka potem na późniejszym elektrotechnika :D Wszystko jednak zależy od twoich ambicji bo jeśli chcesz sie utrzymać to poświęcając trochę (dużo trochę) czasu na naukę poradzisz sobie :D Co do wydziału to najlepszy na politechnice i (wymoderowano) ludzie :D i niektórzy prowadzący ;) jeżeli sie interesujesz elektrotechnika to dobrze wybierasz nie pożałujesz :) ZAPRASZAM na elektryczny ;)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2009, 0:30 przez pavlo88, łącznie zmieniany 2 razy.

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 28 gru 2009, 18:18

na pewno trzeba sie tym interesować. Bo chodzili ze mną buraki, co sie nawet uczyli 5 razy (albo i 50 razy) wiecej niż ja, ale poodpadali.

ODPOWIEDZ