Kto na AGH w roku 08/09

Tutaj jest możliwa wymiana informacji na temat wszystkich szkół, w których prowadzone sa zajęcia z elektroniki, nawet jesli byłyby to tylko zajęcia dodatkowe. Można również dzielić się swoimi wrażeniami z nauki w takich szkołach, może to ułatwić innym podjęcie decyzji o wyborze szkoły.
elektronikopo
Użytkownik

Post autor: elektronikopo » 20 cze 2008, 10:45

Skończyłem technikum elektryczne w zawodzie technik elektronik zdawałem matury z matematyki podst ok 80% , angielskiego podst ok 50% , polskiego podst ok 40% Z takimi maturami dostanę się na AGH? Jaki byscie mi kierunek prponowali ? Na jaki kierunek najłatwiej się dostać na AGH nie musi być bezpośrednia taki jak moja szkoła Prosze o porady

marcin026
-
Kontakt:

Post autor: marcin026 » 20 cze 2008, 16:17

Ja się wybieram na automatyke na AGHna wydział elektroniczny, jak się oczywiście dostane :wink:

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 20 cze 2008, 20:11

No więc tak: ja się skłaniam ku Politechnice Poznańskiej (najbliżej), jestem po technikum elektronicznym.
Interesują mnie tam dwa kierunki: Elektrotechnika i Elektronika i Telekomunikacja (EiT).
Jednak nie mogę się zdecydować, o jednym i drugim kierunku słyszałem wiele dobrego i złego.
Z tego co wiem, na EiT jest ciężko z matematyki, C++, a elektroniki mało, zaś na Elektrotechnice uczą nie elektroniki a elektryki. No i ta telekomunikacja na EiT też jakoś do mnie nie przemawia... Bardziej lubię elektronikę niż elektrykę, a z tego co wiem to na elektrotechnice uczą np instalacji elektrycznych domków jednorodzinnych, a mnie kręci bardziej elektronika, wzmacniacze, układy scalone itp...
Boję się że na EiT sobie nie poradzę, a na Elektrotechnice będę się uczył zupełnie czego innego niż mnie interesuje...
Proszę o rady...
Aha i czy jest sens w ogóle składać na EiT na AGH albo PWr z matematyka podstawową? Bo nie chcę marnować kasy na próżno...

Awatar użytkownika
Topek
-
Kontakt:

Post autor: Topek » 20 cze 2008, 21:49

Hej hej!

Ja także wybieram się na Politechnikę Poznańską, jednak obrałem sobie na cel kierunek Automatyka i Robotyka (z późniejszą specjalizacją Robotyka). Myślałeś może nad tą drogą? Mnie wydaje się że będize tam dostatecznie dużo elektroniki jako takiej, pozwalającej na sprawdzenie teorii w praktyce...

Ogólnie, i tak jestem zdania że studia uczą, owszem, teorii, ale praktykę trzeba nabyć samemu. I to bez względu na jaki kierunek się wybierasz. Jeżeli masz pasję, to nawet po EiT zostaniesz rasowym informatykiem, a po Informatyce robotykiem. Z tą różnicą że może być trochę trudniej tę wiedzę zdobyć :P

Poza tym, na drzwiach otwartych PP zachęcała do kierunku Mechatronika, który być może będzie ciekawy, ale ponieważ startuje dopiero w tym roku (jako osobny wydział, etc), nie mam zamiaru ryzykować.

Pozdrowienia dla przyszłych studentów! :D
Topek

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 20 cze 2008, 22:06

Mechatronika ani AiR mnie nie interesują bo tam jest za dużo mechaniki.
Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

marcin026
-
Kontakt:

Post autor: marcin026 » 21 cze 2008, 5:47

Za dużo mechaniki? popatrz tu. Automatyka i Robotyka na wydziale EAIE.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 21 cze 2008, 9:35

No właśnie, przedmioty typu mechanika, zapis konstrukcji itp mnie odstraszają od AiR...
Wolę czysto elektroniczne przedmioty...

syrioosh
-

Post autor: syrioosh » 21 cze 2008, 11:46

Skończyłem technikum elektryczne w zawodzie technik elektronik zdawałem matury z matematyki podst ok 80% , angielskiego podst ok 50% , polskiego podst ok 40% Z takimi maturami dostanę się na AGH? Jaki byscie mi kierunek prponowali ? Na jaki kierunek najłatwiej się dostać na AGH nie musi być bezpośrednia taki jak moja szkoła Prosze o porady
Obecnie studiuje na AGH. Moge stwierdzic ze generalnie na AGH sie dostaniesz... Istotną natomiast sprawą jest kierunek..
Niestety na elektronike mozesz sobie odpusic. Ogolnie caly wydzial EAIIE bedzie poza zasięgiem.
Gdybys mial 80 % z rozszerzonej matmy to mialbys ciezko sie dostac...
Drugi najlepszy wydzial IMIR (łatwiej sie dostać ale trudno utrzymac) jednak tez bedziesz mial trudnosci z dostaniem sie (warto spróbować)

Na innych wydzialach juz masz realne szanse przyjęcie...

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 21 cze 2008, 11:51

Czyli z podstawową maturą z matematyki nie warto w ogóle składać na AGH na EiT ?

syrioosh
-

Post autor: syrioosh » 21 cze 2008, 13:32

Czyli z podstawową maturą z matematyki nie warto w ogóle składać na AGH na EiT ?
Kiedy bylem przyjmowany ( 2 lata temu) próg zaczynał sie od 820 pktów rekrutacyjnych
( 4* matma ( pods +rozsz) + ang(podst +rozs)

Rok temu progi spadły, zapewne w wyniku zmian na maturze niemniej jednak próg o ile mnie pamiec nie myli wynosil ok 750 pktów

Pisząc mature podstawową z matmy uzyskasz maksymalnie 400 pktów + za pkty za angielski
Zakladajac najbardziej optymistyczny wariant bedziesz mial 600 pktów
Z takim rezultatem ciezko bedzie ...

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 21 cze 2008, 14:23

A na elektrotechnikę na AGH bym się dostał?
Ok. 80% z matmy podstawowej i ok. 94% z anglika podstawowego.

syrioosh
-

Post autor: syrioosh » 21 cze 2008, 14:53

A na elektrotechnikę na AGH bym się dostał?
Z niepotrwiedzonych źródeł próg na ELEKTROTECHNIKĘ wynosił okolo 550.
Wylicz sobie dokladnie swoją liczbe pktów ... i ocen szanse
Sadze ze jezeli jezeli wyniki matury beda podbne jak w ubieglym roku to moze sie uda ..
Dodatkowo zawsze są odwołania etc....

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 21 cze 2008, 14:56

Przelicznik na elektrotechnikę 4*matma +1*angielski?
To bym miał ok. 420 pkt maksymalnie...

syrioosh
-

Post autor: syrioosh » 22 cze 2008, 0:44

Hmm troche malo...
Ale przy odrobinie szczescia...
Nie ma co sie poddawac
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 22 cze 2008, 9:26

A polskiego nie liczą? A ocen z zawodowych?

ODPOWIEDZ