Kto na AGH w roku 08/09
-
elektronikopo
- Użytkownik
Skończyłem technikum elektryczne w zawodzie technik elektronik zdawałem matury z matematyki podst ok 80% , angielskiego podst ok 50% , polskiego podst ok 40% Z takimi maturami dostanę się na AGH? Jaki byscie mi kierunek prponowali ? Na jaki kierunek najłatwiej się dostać na AGH nie musi być bezpośrednia taki jak moja szkoła Prosze o porady
No więc tak: ja się skłaniam ku Politechnice Poznańskiej (najbliżej), jestem po technikum elektronicznym.
Interesują mnie tam dwa kierunki: Elektrotechnika i Elektronika i Telekomunikacja (EiT).
Jednak nie mogę się zdecydować, o jednym i drugim kierunku słyszałem wiele dobrego i złego.
Z tego co wiem, na EiT jest ciężko z matematyki, C++, a elektroniki mało, zaś na Elektrotechnice uczą nie elektroniki a elektryki. No i ta telekomunikacja na EiT też jakoś do mnie nie przemawia... Bardziej lubię elektronikę niż elektrykę, a z tego co wiem to na elektrotechnice uczą np instalacji elektrycznych domków jednorodzinnych, a mnie kręci bardziej elektronika, wzmacniacze, układy scalone itp...
Boję się że na EiT sobie nie poradzę, a na Elektrotechnice będę się uczył zupełnie czego innego niż mnie interesuje...
Proszę o rady...
Aha i czy jest sens w ogóle składać na EiT na AGH albo PWr z matematyka podstawową? Bo nie chcę marnować kasy na próżno...
Interesują mnie tam dwa kierunki: Elektrotechnika i Elektronika i Telekomunikacja (EiT).
Jednak nie mogę się zdecydować, o jednym i drugim kierunku słyszałem wiele dobrego i złego.
Z tego co wiem, na EiT jest ciężko z matematyki, C++, a elektroniki mało, zaś na Elektrotechnice uczą nie elektroniki a elektryki. No i ta telekomunikacja na EiT też jakoś do mnie nie przemawia... Bardziej lubię elektronikę niż elektrykę, a z tego co wiem to na elektrotechnice uczą np instalacji elektrycznych domków jednorodzinnych, a mnie kręci bardziej elektronika, wzmacniacze, układy scalone itp...
Boję się że na EiT sobie nie poradzę, a na Elektrotechnice będę się uczył zupełnie czego innego niż mnie interesuje...
Proszę o rady...
Aha i czy jest sens w ogóle składać na EiT na AGH albo PWr z matematyka podstawową? Bo nie chcę marnować kasy na próżno...
Hej hej!
Ja także wybieram się na Politechnikę Poznańską, jednak obrałem sobie na cel kierunek Automatyka i Robotyka (z późniejszą specjalizacją Robotyka). Myślałeś może nad tą drogą? Mnie wydaje się że będize tam dostatecznie dużo elektroniki jako takiej, pozwalającej na sprawdzenie teorii w praktyce...
Ogólnie, i tak jestem zdania że studia uczą, owszem, teorii, ale praktykę trzeba nabyć samemu. I to bez względu na jaki kierunek się wybierasz. Jeżeli masz pasję, to nawet po EiT zostaniesz rasowym informatykiem, a po Informatyce robotykiem. Z tą różnicą że może być trochę trudniej tę wiedzę zdobyć
Poza tym, na drzwiach otwartych PP zachęcała do kierunku Mechatronika, który być może będzie ciekawy, ale ponieważ startuje dopiero w tym roku (jako osobny wydział, etc), nie mam zamiaru ryzykować.
Pozdrowienia dla przyszłych studentów!
Topek
Ja także wybieram się na Politechnikę Poznańską, jednak obrałem sobie na cel kierunek Automatyka i Robotyka (z późniejszą specjalizacją Robotyka). Myślałeś może nad tą drogą? Mnie wydaje się że będize tam dostatecznie dużo elektroniki jako takiej, pozwalającej na sprawdzenie teorii w praktyce...
Ogólnie, i tak jestem zdania że studia uczą, owszem, teorii, ale praktykę trzeba nabyć samemu. I to bez względu na jaki kierunek się wybierasz. Jeżeli masz pasję, to nawet po EiT zostaniesz rasowym informatykiem, a po Informatyce robotykiem. Z tą różnicą że może być trochę trudniej tę wiedzę zdobyć
Poza tym, na drzwiach otwartych PP zachęcała do kierunku Mechatronika, który być może będzie ciekawy, ale ponieważ startuje dopiero w tym roku (jako osobny wydział, etc), nie mam zamiaru ryzykować.
Pozdrowienia dla przyszłych studentów!
Topek
Za dużo mechaniki? popatrz tu. Automatyka i Robotyka na wydziale EAIE.
Obecnie studiuje na AGH. Moge stwierdzic ze generalnie na AGH sie dostaniesz... Istotną natomiast sprawą jest kierunek..Skończyłem technikum elektryczne w zawodzie technik elektronik zdawałem matury z matematyki podst ok 80% , angielskiego podst ok 50% , polskiego podst ok 40% Z takimi maturami dostanę się na AGH? Jaki byscie mi kierunek prponowali ? Na jaki kierunek najłatwiej się dostać na AGH nie musi być bezpośrednia taki jak moja szkoła Prosze o porady
Niestety na elektronike mozesz sobie odpusic. Ogolnie caly wydzial EAIIE bedzie poza zasięgiem.
Gdybys mial 80 % z rozszerzonej matmy to mialbys ciezko sie dostac...
Drugi najlepszy wydzial IMIR (łatwiej sie dostać ale trudno utrzymac) jednak tez bedziesz mial trudnosci z dostaniem sie (warto spróbować)
Na innych wydzialach juz masz realne szanse przyjęcie...
Kiedy bylem przyjmowany ( 2 lata temu) próg zaczynał sie od 820 pktów rekrutacyjnychCzyli z podstawową maturą z matematyki nie warto w ogóle składać na AGH na EiT ?
( 4* matma ( pods +rozsz) + ang(podst +rozs)
Rok temu progi spadły, zapewne w wyniku zmian na maturze niemniej jednak próg o ile mnie pamiec nie myli wynosil ok 750 pktów
Pisząc mature podstawową z matmy uzyskasz maksymalnie 400 pktów + za pkty za angielski
Zakladajac najbardziej optymistyczny wariant bedziesz mial 600 pktów
Z takim rezultatem ciezko bedzie ...