Aktualne książki o AVR

Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 02 sty 2014, 19:29

Ale naukę czego ? Generalnie blue book to bardzo dobra książka dla początkujących. Moim zdaniem nawet bardziej nadająca się dla kompletnie zielonych niż książka Tomasza Francuza. Ale jedna książka to i tak za mało. Zresztą wszystko i tak będzie zależeć od twojego zaangażowania. Samo "suche" czytanie nie nauczy cię nic. Trzeba samemu po przeczytaniu tekstu analizować kod czy się wszystko zgadza z naszą intuicją i czy rozumiemy czemu tak jest a nie inaczej.

ZInte13
-

Post autor: ZInte13 » 02 sty 2014, 19:46

Miałem na myśli języka C :razz: i także drugi tom ksiązki. Jeśli ktoś ją ma to czy ktoś mógłby napisać czy można nauczyć się programowania np. sterowania diody RGB by świeciła w rytm i zmieniała kolor od częstotliwości?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 02 sty 2014, 19:58

Hehe, no comment on that.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 02 sty 2014, 20:02

ZInte13 pisze:Co sądzicie o książce " Mikrokontrolery AVR Język C- podstawy programowania" Pana Mirosława Kardasia jeśli chodzi o naukę od zera i nie tylko ?
Mogę polecić chociaż trzeba się nastawić na pewną specyfikę autora, który nie wszystko wykłada kawę na ławę tylko zmusza do dużej uważności i czasami szukania pułapek. Ale do nauki programowania mikrokontrolerów jest całkiem możliwe że na pierwszym miejscu obecnie. Tylko nie spodziewaj się że nauczysz się tam w pełni czystego C. Do tego służy np. książka Praty. Ale na podstawie tej książki z pewnością złapiesz jak pisać programy dla mikrokontrolerów AVR. Niesamowitym plusem jest potężne wsparcie autora na jego blogu i forum.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 03 sty 2014, 1:03

Ja dodam tylko że dopiero w Twardym Mirku (edycja w twardej oprawie) znalazłem to czego mi- laikowi w sprawie c nie rozumiałem. Aczkolwiek nawet pierwsze wydanie (miękkie) sprawiło że nauczyłem się pisać pod AVR. I tego nie nauczy żaden serwis internetowy który niby wszystko tłumaczy a kieruje do księgarni ;)

Pozycja warta uwagi, zwłaszcza dla tych co nie mają żadnych podstaw w żadnym "rozsądnym" języku i nie znają architektury AVR. A forum i blog- jak wspomniał Wojtek- ogromne wsparcie, nie to co inne publikacje serwisy...

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 03 sty 2014, 15:13

Hej

Ja mam niebieskiego miękkiego Mirka(he he ale nazwa) i Stephena Pratę( czyste C na PCty)

Ja robie narazie lekcje C na PCta. Prata jedzie nieco wolniej ale bardziej dogłębnie( zresztą PC to inna rzecz ) Za programowanie AVR biore się od roku i co chwytam do łapy zestaw ATB to jakoś odkładam na rzecz elektroniki analogowej :mrgreen: . No i tak robię sobie analogowe układy, jakoś mnie wkręciło i tyle. Ale czytałem część teoretyczną ksiązki Mirka. Jest fajnie napisana ale autor leci szybko z tematem więc musisz bardzo dużo czasu sam poświęcic na analizowanie, fakt że wsparcie forum Atnel jest niesamowite. Ksiązka jest pisana pod zestawy ATB z prockiem ATMega32. Duzo tanich zestawów używa Mega8 więc jak nabędziesz coś innego to musisz na to zwracać uwagę. Choć polecam zestaw ATB. Porządnie wykonany i ma wszysko co potrzeba na poczatek.

Co do samego sterowania diody RGB to obsługe takowych Mirek opisuje na forum ale twój pomysł jest o tyle dziwny że rytm to też..... częstotliwość :razz: A więc zakładam że chcesz aby dioda migająca w rtym basu (np 80Hz) i migała na różne kolory w rytm wyższych tonów tak(dokładnie gdy wybija bas to na tą chwilę błyśniecia miałaby zmieniać kolor w takt innych instrumentów)? No to zastanów sie najpierw jakby taki efekt wyglądał :mrgreen: i dlaczego stosuje sie kilka osobnych kolorów w iluminofonii

Pozdrawiam
Piotrek

ZInte13
-

Post autor: ZInte13 » 03 sty 2014, 18:04

Może efekt nie jest piorunujący ale proszę zajrzeć na post #32 iluminofonia.

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 03 sty 2014, 18:58

Hej

Obejrzałem. Hmm raz to działa jak lampka LED zmieniająca koloru innym razem zaś jak kolorowy stroboskop. Ale OK jak Ci się podoba to spoko. Czeka cię nieco nauki ale myślę że warto. Życze powodzenia :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotrek

maxxxior
Użytkownik

Post autor: maxxxior » 06 sty 2014, 11:56

moim zdaniem najlepszą książką do AVR jest książka Mirosława Kardasia. Najpraktyczniejsze rzeczy, znajdziesz tam wszystko czego będziesz potrzebował.

ODPOWIEDZ