Projektowanie i analiza wzmacniaczy małosygnałowych

Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
ODPOWIEDZ
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Projektowanie i analiza wzmacniaczy małosygnałowych

Post autor: Wojtek » 18 paź 2005, 17:53

Ukazała się w www.btc.pl nowa pozycja "Projektowanie i analiza wzmacniaczy małosygnałowych" uważam że warto ją mieć - kilka słów napisałem tutaj: http://www.edw.com.pl/ea/liter.html#pawm

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 18 paź 2005, 18:35

A jest cos na temat projektowania wzmacniaczy mocy.
Albo bardziej skomplikowanych niż wzmacniacze 2 stopniowe

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 18 paź 2005, 18:41

Nie, tam są informacje podstawowe które trzeba znać aby przejść stopień wyżej - zerknij na spis treści http://www.btc.pl/pdf/pawm_spis_tresci.pdf i wstęp http://www.btc.pl/pdf/pawm_wstep.pdf

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 18 paź 2005, 22:01

Mam nadzieję że sie nie mylisz Wojtek, potrzebuję podręcznik do pracowni układaów analogowych - powiedz na ile przeciętny śmiertelnik może się w tej książce połąpać.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 18 paź 2005, 22:09

Zeskanuję Ci kilka przykładowych stron i prześlę na email, a jeśli masz w pobliżu odpowiednią ksiegarnię to z pewnością tam już bedzie, najlepiej ocenic to samemu, ja uważam że jest dobra, chociaż troche wzorów matematycznych bardziej złożonych tam jest ale mozna to albo pominąć albo postarać sie zrozumieć. Niby książka jesy polecana studentom ale widziałem o wiele trudniejsze podreczniki akademickie :)

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 18 paź 2005, 22:29

A książka ta napisana jest przystępnym językiem?? Czy łatwo ją się czyta i czy da się zrozumieć te trudniejsze partie??

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 19 paź 2005, 16:47

Opowiem na wasze pytania tak:
1. książka jest według mnie najbardziej odpowiednia dla studenta po I roku elektroniki który ma już za sobą kurs matematyki, teorię obwodów, ma pojęcie o macierzach, wyznacznikach, czy też liczbach zespolonych, a i pojecie operatora s tez mu jest nie obce, oczywiście musi biegle dokonywać przekształcenia matematyczne - na końcu książki są są różne dodatki m.in. takie jak:"Wybrane związki między parametrami macierzowymi", "Parametry macierzowe złożonych elementów aktywnych", które napewno pomogą
2. znane są mu podstawowe prawa jakie stosujemy w elektronice
3. bez znajomości matematyki w zakresie podanym w pkt. 1 zrozumienie w pełni przykładów które są w książce nie będzie możliwe, ale mimo wszystko dużo można skorzystać
4. Język w jakim jest napisana książka jest według mnie przystępny

Jako przykład zobaczcie sobie to www.edw.com.pl/ea/zip/przyklad.zip

:arrow: Jony130 jesteś z Wrocławia więc zobacz w księgarni KWANT ul. Prądzyńskiego 4 powinna tam być ta książka, zawsze można sobie poprzeglądać.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 19 paź 2005, 17:23

Dzięki Wojtek. Będę się musiał wybrać do księgarni. I wiem jak to księgarnia kiedyś była na świdnickiej.
Co się tyczy matmy ta tylko nie wiem dokładnie co to ten operator s cos mi się o uszy obiło( transformata laplacea )
Więc chyba się skuszę. Jeszcze raz dzięki :D

ODPOWIEDZ