W helionie pokazała się nowa książka dla entuzjastów Arduino http://helion.pl/ksiazki/arduino-65-pra ... ardupp.htm
Po pierwszym przeglądnięciu wygląda interesująco.
Nowa pozycja dla entuzjastów ARDUINO
Mimo, że nie przepadam za Arduino to muszę przyznać, że książka wygląda dość ciekawie.
Standardowo mamy wstęp, trochę teorii, a potem projekty. Może nie są to jakieś wyszukane i można każdy w Internecie znaleźć, ale są w jednym miejscu. Ponad to jest podany projekt, opisane co się z tego nauczy i podawana jest niezbędna wiedza teoretyczna. I tak przy pierwszym uczy się obsługi portów, potem PWM, funkcje, itd. Nie jest od razu wszystko rzucane w jedne miejsce, ale można się powoli oswoić z każdą funkcją. W dodatku przystępny język.
W sumie szkoda, że nie ma takiej podobnej pozycja dla samego C na AVR w stylu projekt-> realizacja. Wszystko w jednym miejscu i nie powiela się błędów oraz złych nawyków z projektów internetowych.
Czytałem tylko darmowe fragmenty.
Standardowo mamy wstęp, trochę teorii, a potem projekty. Może nie są to jakieś wyszukane i można każdy w Internecie znaleźć, ale są w jednym miejscu. Ponad to jest podany projekt, opisane co się z tego nauczy i podawana jest niezbędna wiedza teoretyczna. I tak przy pierwszym uczy się obsługi portów, potem PWM, funkcje, itd. Nie jest od razu wszystko rzucane w jedne miejsce, ale można się powoli oswoić z każdą funkcją. W dodatku przystępny język.
W sumie szkoda, że nie ma takiej podobnej pozycja dla samego C na AVR w stylu projekt-> realizacja. Wszystko w jednym miejscu i nie powiela się błędów oraz złych nawyków z projektów internetowych.
Czytałem tylko darmowe fragmenty.
Jako ze ja jestem "uzależniony" od książek a arduino tez mnie interesuje to mam ebook tej książki i jestem mile zaskoczony - to jest fajna pozycja równiez (a moe przedewszystkim) dla poczatkujacych w elektronice. Gdyz stopniowo są objaśniane bez zadęcia na wielka teorię nowe elementy pojawiajace sie w kolejnych projektach diody, tranzystory itp, pokazane jest jak rysować schematy jak korzystac z płytek stykowych no po prostu z każdym projektem omawianym dochodzi coś nowego. Oczywiście mozna to wszytsko znaleźć w różnych miejscach w internecie ale po pierwsze dla nowicjusza nie jest to takie proste, po drugie tu jest w jednym miejscu i odpowiednio dawkowane jak dla mnie pozycja na plus ale z zaznaczeniem ze nie jest to dla starych wyjadaczy tylko dla młodych (lub starszych) niecierpliwych kolegów, którzy chca szybko widziec efekty a nie znaja nawet podstaw elektroniki.