Nowa pozycja dla entuzjastów ARDUINO

Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
ODPOWIEDZ
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Nowa pozycja dla entuzjastów ARDUINO

Post autor: Wojtek » 22 lis 2013, 6:53

W helionie pokazała się nowa książka dla entuzjastów Arduino http://helion.pl/ksiazki/arduino-65-pra ... ardupp.htm
Po pierwszym przeglądnięciu wygląda interesująco.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 22 lis 2013, 10:06

Mimo, że nie przepadam za Arduino to muszę przyznać, że książka wygląda dość ciekawie.
Standardowo mamy wstęp, trochę teorii, a potem projekty. Może nie są to jakieś wyszukane i można każdy w Internecie znaleźć, ale są w jednym miejscu. Ponad to jest podany projekt, opisane co się z tego nauczy i podawana jest niezbędna wiedza teoretyczna. I tak przy pierwszym uczy się obsługi portów, potem PWM, funkcje, itd. Nie jest od razu wszystko rzucane w jedne miejsce, ale można się powoli oswoić z każdą funkcją. W dodatku przystępny język.

W sumie szkoda, że nie ma takiej podobnej pozycja dla samego C na AVR w stylu projekt-> realizacja. Wszystko w jednym miejscu i nie powiela się błędów oraz złych nawyków z projektów internetowych.

Czytałem tylko darmowe fragmenty. :roll:

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 22 lis 2013, 10:33

Jako ze ja jestem "uzależniony" od książek a arduino tez mnie interesuje to mam ebook tej książki i jestem mile zaskoczony - to jest fajna pozycja równiez (a moe przedewszystkim) dla poczatkujacych w elektronice. Gdyz stopniowo są objaśniane bez zadęcia na wielka teorię nowe elementy pojawiajace sie w kolejnych projektach diody, tranzystory itp, pokazane jest jak rysować schematy jak korzystac z płytek stykowych no po prostu z każdym projektem omawianym dochodzi coś nowego. Oczywiście mozna to wszytsko znaleźć w różnych miejscach w internecie ale po pierwsze dla nowicjusza nie jest to takie proste, po drugie tu jest w jednym miejscu i odpowiednio dawkowane jak dla mnie pozycja na plus ale z zaznaczeniem ze nie jest to dla starych wyjadaczy tylko dla młodych (lub starszych) niecierpliwych kolegów, którzy chca szybko widziec efekty a nie znaja nawet podstaw elektroniki.

ODPOWIEDZ