Mikroprocesory- Jaka książka?
- WraithGear
- -
Mikroprocesory- Jaka książka?
Jaką książkę wybrać do nauki programowania mikrokontrolerów (oczywiście z zestawem uruchomieniowym), co myślicie o tym??>> http://www.kamami.pl/?id_prod=4042400
O programowaniu nie wiem nic, kończę czytać "Układy cyfrowe- pierwsze kroki".
O programowaniu nie wiem nic, kończę czytać "Układy cyfrowe- pierwsze kroki".
Ja jeszcze mogę polecić tą książkę:
http://www.kamami.pl/?id_prod=4042200
Tylko że ona opisuje programowanie asemblerze. Więc poświęcisz więcej czasu niż na naukę bascoma, ale za to poznasz dokładnie dzianie kontrolera.
http://www.kamami.pl/?id_prod=4042200
Tylko że ona opisuje programowanie asemblerze. Więc poświęcisz więcej czasu niż na naukę bascoma, ale za to poznasz dokładnie dzianie kontrolera.
Ja bym najprędzej brał ten zestaw: http://www.kamami.pl/?id_prod=4678200 Mocny procesor i sporo peryferiów. A książkę sobie kupisz oddzielnie, jaką będziesz chciał.
- WraithGear
- -
Witam
Właśnie jestem w trakcie przerabiania tej książki i jestem bardzo zadowolony
Co do zestawu uruchomieniowego to mam taki: http://www.kamami.pl/?id_prod=2026800 i naprawdę polecam, obsługuje wiele procesorów i ma spore możliwości.
Właśnie jestem w trakcie przerabiania tej książki i jestem bardzo zadowolony
- WraithGear
- -
Czy pomiędzy ZL10AVR a ZL11AVR będzie jakaś różnica przy wykonywaniu ćwiczeń z "Mikrokontrolery dla początkujących"??
Po co jest w zestawie ten programator jak w książce jest napisane że żaden programator nie będzie potrzebny??
Po co jest w zestawie ten programator jak w książce jest napisane że żaden programator nie będzie potrzebny??
Ostatnio zmieniony 09 lip 2009, 11:52 przez WraithGear, łącznie zmieniany 1 raz.
Książka opisuje ćwiczenia na płytce ZL11AVR, jednak można je wykonać bez większych problemów również na ZL10AVR. Ja jestem już na ćw.10 i jak na razie nie miałem większych kłopotów. Radze tylko zaopatrzyć się w parę przewodów ze złączkami na końcach które można wpiąć na goldpina, bo na tej płytce trzeba nimi łączyć wybrane przyciski i diody do wybranych portów procesora.
Osobiście mogę polecić "Mikrokontrolery AVR w praktyce" J. Doliński'ego. Książka jest idealna dla początkujących, bo wszystko jest po kolei wytłumaczone.
Poza tym jest jeszcze taka seria książek Stanisława Gardynik'a pt. "MIK" (części 2, 3 i 4) i tam jest jeszcze dokładniej wszystko wytłumaczone niż w pozycji wyżej, ale niestety na mikrokontrolerze Z80 (czyli przestarzałe, ale jeśli chodzi wytłumaczenie jak działa µk, to nic lepszego nie znajdziecie). Chyba zresztą ta książka jest już trudna do dostania, więc by trzeba szukać na allegro (pierwszy raz wydana w 1986r., ja mam wydanie z 2001r.).
Natomiast odradzam pozycję "Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce" R. Baranowski'ego. Książka ta jest przeznaczona dla osób już obeznanych z budową i działaniem mikrokontrolerów Atmela, więc początkujący czytając tą książkę będzie się czuł zagubiony i raczej go tylko zniechęci (fachowe słownictwo i przykłady z wykorzystaniem assemblera, brrr...).
Jeśli chodzi o książkę do nauki samego programowania, to do BASCOM'a polecam "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM" Marcin Wiązania. Natomiast do C jest całkiem dobre "Szkoła programowania - język C" Stephen Prata (książka bardzo szczegółowa).
Sam zacząłem od nauki C, bo wydawało mi się, że ma większe możliwości niż bascom (darmowe kompilatory oraz mniejszy i "wydajniejszy" kod), ale szybko się zorientowałem, że jednak lepszym wyborem będzie BASCOM (o wiele łatwiej się nauczyć, a przy amatorskich zastosowaniach wielkość kodu nie ma takiego znaczenia - do 4 kB wystarcza darmowa wersja bascoma).
Poza tym jest jeszcze taka seria książek Stanisława Gardynik'a pt. "MIK" (części 2, 3 i 4) i tam jest jeszcze dokładniej wszystko wytłumaczone niż w pozycji wyżej, ale niestety na mikrokontrolerze Z80 (czyli przestarzałe, ale jeśli chodzi wytłumaczenie jak działa µk, to nic lepszego nie znajdziecie). Chyba zresztą ta książka jest już trudna do dostania, więc by trzeba szukać na allegro (pierwszy raz wydana w 1986r., ja mam wydanie z 2001r.).
Natomiast odradzam pozycję "Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce" R. Baranowski'ego. Książka ta jest przeznaczona dla osób już obeznanych z budową i działaniem mikrokontrolerów Atmela, więc początkujący czytając tą książkę będzie się czuł zagubiony i raczej go tylko zniechęci (fachowe słownictwo i przykłady z wykorzystaniem assemblera, brrr...).
Jeśli chodzi o książkę do nauki samego programowania, to do BASCOM'a polecam "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM" Marcin Wiązania. Natomiast do C jest całkiem dobre "Szkoła programowania - język C" Stephen Prata (książka bardzo szczegółowa).
Sam zacząłem od nauki C, bo wydawało mi się, że ma większe możliwości niż bascom (darmowe kompilatory oraz mniejszy i "wydajniejszy" kod), ale szybko się zorientowałem, że jednak lepszym wyborem będzie BASCOM (o wiele łatwiej się nauczyć, a przy amatorskich zastosowaniach wielkość kodu nie ma takiego znaczenia - do 4 kB wystarcza darmowa wersja bascoma).
- WraithGear
- -