AVRTV
AVRTV
Co jak co ale nie mogę doczekać się lutowego EdW .Projekt okładkowy AVRTV wygląda super nie wiem jak bedzie to wyglądaało ale chyba robie sobie płytkę testową dla ATmegi8.BO działam na PIC na razie.ALe zapowiada się ciekawie .Np zrobić sobię Ponga w kolorze albo inną grę na styl 8 bitówek (NES).CO wy o tym sądzicie?Czego sie spodziewacie może twórca projektu jest na naszym forum i uchyli rabka tajemnicy?
No coz, moze troche nie w pore odpowiadam, bo EdW lutowe już zawitało do kiosków (mimo że na stronie pusto
). AVRTV działa trochę inaczej niż myślicie. Generuje tylko tekst, ale za to w rozdzielczosci 320x200 pixeli (40x25 znakow) i mamy dostepna 255 znakowa czcionke. Nie wyswietlimy na nim pelnej grafiki rastrowej, bo to poprostu nie mozliwe - wiecej w artykule. Idealnie nadaje sie do wyświetlania dużych ilości danych tekstowych, albo i tworzenia gier - wystarczy dodać do czcionki odpowiednie "symbole" i mozemy zrobic np PacMana
Co do "Snejka" -> EdW 12/2006 - z tego projektu wywodzi sie AVRTV
Kolor w PAL odpada, chyba ze wlasnie przez RGB i przy znacznie mniejszej rozdzielczosci (AVRTV wykorzystuje pewien trick ktory pozwala na sterowanie tylko jedna linia: bialy albo czarny).
Co do "Snejka" -> EdW 12/2006 - z tego projektu wywodzi sie AVRTV
Kolor w PAL odpada, chyba ze wlasnie przez RGB i przy znacznie mniejszej rozdzielczosci (AVRTV wykorzystuje pewien trick ktory pozwala na sterowanie tylko jedna linia: bialy albo czarny).
Są karty graficzne. dla tej rozdzielczości musisz dysponować pamiecią ram 1MB zeby w niej przechowywac obraz.Telewizor mam rozdzielczosc 2 razy mniejszą.GPU ma operacje które oszczedzają pamięc programu.Programowo wyswietlic grafike jest strasznie trudno.
P.S wiedze że mwsoft jest autorem projektu nie byłem pewien dopuki nie kupiłem lutowego wydania EDW.Widze że już dawno nie było takiego opisu.Chyba dzis trawie płytkę.CHciałbym poznać szczegółowo kod.
P.S wiedze że mwsoft jest autorem projektu nie byłem pewien dopuki nie kupiłem lutowego wydania EDW.Widze że już dawno nie było takiego opisu.Chyba dzis trawie płytkę.CHciałbym poznać szczegółowo kod.
-
ZbeeGin
Trochę z tą wielkością pamięci kolega przesadził. 640x480 to mapa bitowa mieszcząca się w pamięci o romiarze 38400 bajtów. Przy 16 kolorach potrzeba 4 takich bitmap zatem całkowita pamięć karty mieszcząca obraz o rozdzielczości 640x480x4bit to 153600 bajtów. Zatem karta VGA ISA musi mieć tylko 256KB pamięci video.Gutek pisze:Są karty graficzne. dla tej rozdzielczości musisz dysponować pamiecią ram 1MB zeby w niej przechowywac obraz.
Oczywiście nie ma wtedy możliwości operowania na stronach jak to ma miejsce w kartach VGA posiadających na pokładzie 512KB.
A kontroler VGA można zrobić w sposób następujący:
http://www.mcselec.com/index.php?option ... &Itemid=57
Prawda, że proste?
Na elportalu jest EDW2/2008
Program
Program
Dzieki za wskazanie miejsca ja nie moglem znalesc nigdzie odnosnika do tego.
Mam jeszcze pytanie odnosnie tego ukladu. Rozumiem ze zakupiony uklad jest juz zaprogramowany i pozostaje go tylko zlutowac podlaczyc pod poprt COM i wysylanie danych za pomoca np hyperterminala powinno powodowac wyswietlanie znakow na ekranie. Czy sie myle?
Mam jeszcze pytanie odnosnie tego ukladu. Rozumiem ze zakupiony uklad jest juz zaprogramowany i pozostaje go tylko zlutowac podlaczyc pod poprt COM i wysylanie danych za pomoca np hyperterminala powinno powodowac wyswietlanie znakow na ekranie. Czy sie myle?