Miniankieta
Miniankieta
W numerach 9\07 i 10\07 w miniankiecie jest pytanie dotyczące elementów biernych. Myśle, że jest to dość ciekawa inicjatywa. Omawiana po macoszemu w wielu publikacjach dotyczących elektroniki. Może udaloby się tak rozwinąć cykl "Pod lupą", by udało się zebrać przedstawione informacje (ewentualnie dodać kolejne) i zamieścić je w książce, np. pod tytułem "Elektronika - elementy bierne". Sam bym taką pozycją był zainteresowany. Może to byłby początek nowego cyklu książek o elektronice (elementy czynne itp.).
Hmm elementy bierne to matematyka i kilka może kilkanaście wzorów.Od strony praktycznej można by poświecić Elementom R , L , C jakiś artykuł.Natomiast żeby książkę o tym pisać to raczej nie jest najlepszy pomysł.Lepszy byłby taki mini poradniczek coś jak ściągawka dla praktyków.Interesujące by było pokazanie młodym elektronikom właściwości elementów RLC połączonych ze sobą czyli filtrów pasywnych pierwszego drugiego rzędu trochę matematyki i wzorów oraz ukazanie problemów praktycznych z elementami indukcyjnymi.Dodatkowo można by było opisać powstawanie charakterystyki zastępczej połączonych ze sobą nielinowych elementów (dioda , warystor).Dalej coś o termistorach (PTC ,NTC , CTR),gassutronach , hallotronach fotorezystorach .Nie można pominąć warystorów i waraktorów oraz wszystkich rodzajów diod.Myślę że pan Piotr Górecki byłby w stanie napisać dla młodzieży taką mini-książeczkę .Sam chętnie bym ją kupił młodszym kuzynom.
Pomysł niezły ,drugi tom mógłby być o elementach aktywnych.Zas trzeci o układach elektronicznych.Chetnię bym zamieścił taki tomik na mojej półce z reszta ksiązek.