Kurs C dla AVR z EdW
Kurs C dla AVR z EdW
Witam.
Skąd można pobrać te kurs C dla AVR ukazujące się od Maja 2005 w Elektronice dla Wszystkich ?
Szukałem na stronie EdW ale nie znalazłem :/
Myślałem że będzie można ściągnąć je tak jak arty Elektroniki Praktycznej (za smsy).
Skąd można pobrać te kurs C dla AVR ukazujące się od Maja 2005 w Elektronice dla Wszystkich ?
Szukałem na stronie EdW ale nie znalazłem :/
Myślałem że będzie można ściągnąć je tak jak arty Elektroniki Praktycznej (za smsy).
Z tymi skanami to nie do końca jest tak OK. Zabrania się kopiowania materiałów EdW (innych też), ale co zrobić jeśli interesujący nas numer EdW lub nakład się wyczerpał i nie ma dostępu do archiwalnych PDFów za smsy. Myślę że Redakcja EdW powinna coś w tym kierunku uczynić, inaczej będzie kwitło podziemie ze skanami i ktoś na tym być może nawet zarobi. Ktoś ale nie Redakcja EdW, jeśli tak bardzo będzie pilnowała aby nie rozpowszechniać poza oficjalnym wydaniem EdW swoich efektów pracy. Spróbuj zapytać w Dziale Prenumeraty, czy interesujące Cię numery EdW nie są czasem dostępne w wersji e-wydania EdW (prenumeratorzy kupujący wersję drukowaną EdW, elektroniczną wersję otrzymują bezpłatnie). A może by tak na życzenie osoby zainteresowanej interesujące nas artykuły z EdW za jakąś niewielką odpłatnością zamawiać w Redakcji EdW w postaci PDF. Taki plik PDF w nagłówku miałby np. informację iż przeznaczony jest on dla Jasia Kowalskiego z ul. Zielonej w Warszawie (adres bez szczegółów aby nie było problemów o dane osobowe) lub inny identyfikator tak aby w razie czego można było a zidentyfikować nabywcę pliku na wypadek jego nieautoryzowanego rozpowszechniania. Plik PDF zabezpieczyć odpowiednio silnym hasłem aby nie można było usunąć zeń identyfikatora nabywcy takiego PDFa. Wtedy było by OK, każdy by miał dostęp do archiwalnych materiałów, których nakład jest już wyczerpany, a i Redakcja EdW miała by z tego zysk. Nie wiem czy nie odbiegłem od tematu ale czasami ktoś nie mogąc kupić EdW ani ściągnąć archiwalnych materiałów EdW z Elportalu pyta na łamach tego (i nie tylko tego) Forum o skany. Więc powinno się ten problem jakoś rozwiązać, aby zainteresowane osoby mogły legalnie nabyć archiwalne materiały z EdW których nakład został wyczerpany. Sam jestem prenumeratorem EdW i w ubiegłym roku Poczta Polska zgubiła mi jeden numer EdW i też nie mogę go nabyć bo tak się złożyło iż nakład się rozszedł kiedy ja czekałem zgodnie z zaleceniami Pani z okienka Poczty, że może w końcu mój numer EdW dojdzie, i nie doszedł... Czy też mam pytać o skany?
Ostatnio zmieniony 26 cze 2007, 22:36 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 2 razy.
Mogli aby ale widocznie nie chcą. Kiedy temat jest nowy i gorący, zainteresowanie nim jest duże, więc wiadomo że najlepiej sprzedać EdW w postaci drukowanej i materiałów tych nie udostępnia się w wersji elektronicznej. Ale po pewnym czasie kiedy nakład zawierający serię interesujących nas artykułów lub kursu wyczerpie się częściowo (bo co komuś z kursu kiedy np. 40% kursu kupi w druku w EdW, kiedy i tak nie będzie mógł kupić pozostałych 60%) powinna być możliwość jego nabycia np. w postaci plików PDF lub stosownej broszurki zawierającej całość tematu. Kiedyś Redakcja Młodego Technika wydawała takie broszurki tematyczne z serii Biblioteczka Młodego Technika i Redakcja EdW moim zdaniem powinna zdążać w tym kierunku. Taka broszurka z np. kursem C dla AVR mogła by się nawet ukazać wkrótce po zakończeniu całego kursu. Wszystko było by wtedy pod ręką w jednym zeszycie, może nawet z płytą CD?
Nie udostępniają swoich archiwów, ale wystarczy się rozglądnąć po internecie aby znaleźć wiele nie tylko archiwalnych materiałów z EdW i innych miesięczników AVT. Poniekąd na tym tracą. Wiele osób nie mogąc legalnie nabyć takich archiwalnych numerów sięgnie po skany. Co prawda znajdą się zawsze amatorzy darmowych skanów, ale póki co tylko one pozostają wielu osobom. Ten sam problem dotyczy innych wydawnictw. Natomiast jeśli już pojawi się jakiś kurs w postaci książki jak ostatnio "Mikroprocesorowa Ośla Łączka" + płytka testowa to zestaw ten odstrasza swoją ceną szczególnie tych młodszych, uczących się i nie pracujących elektroników, gdzie cena za zawiera się w zakresie od 179 do 259 zł w zależności od wybranej opcji + koszty wysyłki.