Zegar z budzikiem AVT2825

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
ROM
Użytkownik

Zegar z budzikiem AVT2825

Post autor: ROM » 21 maja 2007, 23:41

Czym można otworzyć plik z rozszerzeniem .brd z tego projektu ? (EDW 5/2007).
EAGLE w ver. 4.11 i 4.16 wyrzuca błędy.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 22 maja 2007, 8:07

Czy Eagle wyświetla numer błędu? Jeśli jest to błąd nr 29x to oznacza to problemy z licencją programu Eagle. Dotyczy to raczej programu w którym był utworzony projekt, a nie programu w którym jest on otwierany, ale dokładnie tego nie wiem. Dokładniej oznacza to iż projekt mógł powstać w programie Eagle którego funkcjonalność została rozszerzona za pomocą nielegalnego pliku licencyjnego i projekt został napiętnowany iż powstał w pirackiej wersji Eagle i teraz legalna wersja, nawet ta darmowa nie chce takiego projektu otworzyć. Wówczas Eagle wyświetla komunikat o błędzie właśnie z numerem 29x (x w zależności od wersji Eagle). Kiedyś można było w znaleźć w sieci programik o nazwie Legalizer, który podobno rozwiązywał problem legalności projektów z Eagle, ale po pierwsze nie pamiętam co, gdzie i jak, a po drugie nie powinno się o tym tu raczej pisać.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2007, 20:42 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.

patrx
-

Post autor: patrx » 22 maja 2007, 14:57

Witam. Płytka do tego projektu została zaprojektowana w darmowej (okrojonej) wersji Eagle4.11.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 22 maja 2007, 20:41

Opisałem jeden z najczęściej występujących błędów z otwieraniem projektów w programie Eagle. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele. Przydała by się bardziej szczegółowa informacja jaki to jest błąd, zamiast ogólnikowej wzmianki o jakimś tam błędzie.

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 23 maja 2007, 10:40

Orzeł wyrzuca błąd: load error 285 .
Faktycznie, poza innymi wymienia też jako powód - nielegalna kopia :cry: .
Otwieram to legalną darmową wersją.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 23 maja 2007, 14:28

Może ktoś wcześniej przed Tobą otwierał te pliki w nielegalnej kopii Eagle a potem zamieścił pliki w sieci. W zasadzie pozostaje zwrócić się do Autora projektu o udostępnienie oryginalnych plików, lub wspomniany Legalizer. Niekiedy jednak potrafi on załatwić jeszcze bardziej projekt. Pokazałem to na załączonym zrzucie ekranu co Legalizer zrobił ze schematem. To samo potrafi on zrobić z płytką, a poprawianie tego może zając więcej czasu niż przerysowanie całego projektu w innym programie np. darmowym KiCAD. Na zrzucie tym umieściłem ponadto komunikat o błędzie z programu Eagle ukazujący się przy otwieraniu projektu z nielegalnej kopii Eagle, gdzie podane jest kilka powodów występowania tego błędu w tym także problemy z licencją Eagle.
Załączniki
sieczka.gif
Skutki działania Legalizera w programie Eagle i komunikat o błędzie spowodowany nielegalną licencją programu.
(87.45 KiB) Pobrany 662 razy

brychu
-
Kontakt:

Post autor: brychu » 23 maja 2007, 17:29

witam mam ten sam problem co wy z tym plikiem :( Rom umiesz zaprogramować procesor do tego zegara bo ja nie za bardzo (fusebity?)? moglbym zapojektowć pcb do tego zegara Rom co powiesz na wersje SMD jak co to pisz na gg

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 23 maja 2007, 22:35

brychu pisze:witam mam ten sam problem co wy z tym plikiem :( Rom umiesz zaprogramować procesor do tego zegara bo ja nie za bardzo (fusebity?)? moglbym zapojektowć pcb do tego zegara Rom co powiesz na wersje SMD jak co to pisz na gg
To jest na tyle prosty układ, że nie warto bawić się w SMD, poza tym, mam akurtat 51 w DIP do wykorzystania.
Z zaprogramowaniem procka, nie ma problemu.
Fusebitów tutaj akurat nie ma :smile: .
Może autor projektu wrzuciłby tu prawidłowy plik, może być pdf i nie będzie problemu...?

Mietek
-

Post autor: Mietek » 15 cze 2007, 15:48

Niestety pisałem do redakcji EdW w tej sprawie, ale problem "olali". :???:
Pomoc uzyskałem dopiero na niezależnym forum "Fachmanowe Porady". "Rozkodowali" ten plik i teraz można go bez problemu otworzyć. :lol:

W załaczeniu "otwieralny" plik ".brd" :mrgreen:

Mój zegar zrobiony na podstawie tego pliku już "śmiga". :mrgreen: :mrgreen:
Załączniki
avt2825.zip
(12.28 KiB) Pobrany 855 razy

ODPOWIEDZ