A może by tak ARM-y?
A może by tak ARM-y?
Witam:)
Ostatnio bardzo na topie są mikrokontrolery z rdzeniami ARM. Na forum jest dział Mikrokontrolery AVR, '51, PIC. Co Wy na to, żeby był także podobny dział o nazwie Mikrokontrolery z rdzenami ARM? Mogłoby to być źródłem wiedzy dla pasjonatów tych urządzonek:).
P.s.: Wesołego Alleluja:)
Ostatnio bardzo na topie są mikrokontrolery z rdzeniami ARM. Na forum jest dział Mikrokontrolery AVR, '51, PIC. Co Wy na to, żeby był także podobny dział o nazwie Mikrokontrolery z rdzenami ARM? Mogłoby to być źródłem wiedzy dla pasjonatów tych urządzonek:).
P.s.: Wesołego Alleluja:)
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
No właśnie, wiekszość forumowiczów zajmuje się pewnie AVR-kami i '51
. ARM-y to moim zdaniem dość"skomplikowane twory" i szczerze powiedziawszy, nie wiem nawet jak to można "ugryźć". Informacji po polsku na ten temat też jest dość mało, a może malutki kursik w EdW? Wydaje mi się, że taki dział możnaby otworzyć ale to już nie odemnie zależy, zobaczymy jak będzie
Pozdrawiam:)
Owszem, procki ARM robią ostatnio dużą karierę. Są to 32-bitowe mikrokontrolery o dużych możliwościach. Jeżeli chodzi o kurs, to taki aktualnie leci w Elektronice Praktycznej, więc można sobie poczytać, ale ... nie jest to prosty procek. Jego "filozofia" jest znacząco inna od tej do jakiej wszyscy się przyzwyczaili przy okazji C51. AVR lub innych. Początkującym chwilowo odradzam samodzielną walkę z ARM'ią, bo raczej taka walka będzie przegrana.robson pisze:No właśnie, wiekszość forumowiczów zajmuje się pewnie AVR-kami i '51. ARM-y to moim zdaniem dość"skomplikowane twory" i szczerze powiedziawszy, nie wiem nawet jak to można "ugryźć". Informacji po polsku na ten temat też jest dość mało, a może malutki kursik w EdW? Wydaje mi się, że taki dział możnaby otworzyć ale to już nie odemnie zależy, zobaczymy jak będzie
![]()
I o to właśnie chodzi - człowiek nie ma że tak powiem jak "napocząć" tych procków
Próbowałem sie zagłębiać w ten kurs z EP i info z EPplus ale masz rację - początkujący nie ma tam co szukać. Z drugiej strony ciekawi mnie ich sposób działania i architektura. Pozostaje nam chyba grzebać po sieci, albo cierpliwie czekać aż jakiś oświecony inżynier pobawi się w nauczyciela 
Heh fajnie by było programować ARM-y, jednak niektórzy mogą sobie postawić pytanie po co? Czy przeciętnemu hobbyście potrzebny jest aż tak duży potencjał?Ja chciałbym je poznać chociażby z ciekawości
Heh fajnie by było programować ARM-y, jednak niektórzy mogą sobie postawić pytanie po co? Czy przeciętnemu hobbyście potrzebny jest aż tak duży potencjał?Ja chciałbym je poznać chociażby z ciekawości
No mnie to by interesowała taka ARM-owa "Ośla łączka":) Zakładając że C już znam, a na razie nie znam bo jestem w trakcie poznawania. Na początek jakiś bardzo prosty i przede wszystkim tani procek. Zestaw ewaluacyjny może jakoś bym sobie zmodził, a jeśli nie to kupił gotowy. No coś takiego taka szkółka dla początkującego, żeby solidnie złapać podstawy i zrozumieć sposób ich działania, bo domyślam się, że pracują nieco inaczej niż AVR, czy '51.A co cię interesuje?
Programowanie ARM'ów w assemblerze (choć możliwe) nie jest dobrym pomysłem, więc pozostaje C (innej alternatywy nie ma). Samodzielne wykonanie zestawu do ćwiczeń też jest trochę problematyczne, bo układy są w obudowach typu QFP, czyli kwadratowe z nóżkami na 4 strony (w dodatku z gęstym rastrem). Wykonanie dobrej płytki drukowanej nawet metodą żelazkową (inne nie wchodzą w grę) to jest mistrzostwo świata. Ale ... można przykładowo zrobić tak:robson pisze:No mnie to by interesowała taka ARM-owa "Ośla łączka":) Zakładając że C już znam, a na razie nie znam bo jestem w trakcie poznawania. Na początek jakiś bardzo prosty i przede wszystkim tani procek. Zestaw ewaluacyjny może jakoś bym sobie zmodził, a jeśli nie to kupił gotowy. No coś takiego taka szkółka dla początkującego, żeby solidnie złapać podstawy i zrozumieć sposób ich działania, bo domyślam się, że pracują nieco inaczej niż AVR, czy '51.
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=132
czyli nabyć moduł dipARM i dorobić prosty programator. Komiler można ściągnąć z internetu, jest kilka firm, kóre udostępniają wersje do zabawy (np. www.keil.com z limitem do 16k kodu bez obraniczeń czasowych).
A całkiem darmowy WinARM bez żadnych ograniczeń?gaweł pisze:Komiler można ściągnąć z internetu, jest kilka firm, kóre udostępniają wersje do zabawy (np. www.keil.com z limitem do 16k kodu bez obraniczeń czasowych).
Nauczyć to mi sie tak powiedziałogaweł pisze:Bascomto raczej do ARM'ów cię nie doprowadzi. Czy procków mażna się nauczyć? Je trzeba zrozumieć i w tych kategoriach jest to inny procek niż powszechnie znane.
Noo mnie teżrobson pisze:No mnie to by interesowała taka ARM-owa "Ośla łączka":)