Sterownik pieca c.o EdW 11/2006 -problem z uruchomieniem

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
cienkipyrtol
-
Posty: 4
Rejestracja: 14 paź 2006, 17:04

Sterownik pieca c.o EdW 11/2006 -problem z uruchomieniem

Post autor: cienkipyrtol » 19 lis 2006, 13:16

Zakładam Drugi post ponieważ jak dałem odpowiedź do poprzedniego to go edytowało i został troszkę zakopany. W razie problemów proszę o scalenie tych tematów.
Panowie napotkałem parę problemów w trakcie budowy.
1. Do których punktów mam podłączyć czujniki LM35?? przeczytałem cały artykuł chyba ze 100 razy i Ściągnąłem sobie PDF atmega8 i podłączyłem czujniki pod nóżki 24(ADC1) i 23(ADC0) tak było napisane w artykule- ale układ nie mierzy prawidłowo. Na wyświetlaczy mam Piec 5*C a na bojlerze 4*C a jak mierzę napięcie na wyjściu lm to mam 0.22V i 0,23V czyli wyjścia wskazuję prawidłowo. Czy może mieć wpływ to że zastosowałem kondensatory 1uF SMD bo nie miałem ceramicznych.
2. Co oznacza ta niebieska ramka wokół układu?? bo te dwie zwory zrobiłem ale o co chodzi z tą ramką to nie mam pojęcia
3. Na zdjęciu gotowego układu widać zwory na wysokosci przycisków switch i w prawym górnym rogu a na płytce nie ma tych miejsc?? czy była dokonywana jakaś zmiana na płytce??
Próbowałem rozszyfrować ze schematu ale naprawdę gubiuę się:(
4. Do CZego służą punkty "P" oraz "MP" zaznaczone na płytce bo tego też nie udało mi się rozszyfrować:(

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 19 lis 2006, 14:58

Ad1. Dobrze podłaczyłeś zresztą zgodnie z opisem w artykule i z pdfem atmega8, te kondesnsatory mają słuzyc blokowaniu zasilania wiec to nie powinno być powodem złego pomiaru (a tak poza tym to te smd 1u to tez są pewnieceramiczne). Jak masz napięcia 0,22V to odczyt powinien być 22°C a dla 0,23V to 23°C oczywiście z błędem pewnie do 1°C to że masz źle to może wina napięcia referencyjnego - sprawdź czy na nóżce 21 masz 1,2V
Ad2. Ramka to pewnie pokazany widok LCD po drugiej stronie płytki
Ad3 to chyba jest starsza wersja druku
Ad4. P to moze do podłaczenia zewnetrznego sitcha ?

Jeszcze popatrze na ta płytkę bo coś mi się wydaje że do końca tam masy nie są połaczone i pewnie trzeba dodatkowe zworki dać

[ Dodano: 2006-11-19, 15:12 ]
Ten druk co masz to ten sam co w artykule w gazecie?

[ Dodano: 2006-11-19, 15:17 ]
Zobacz czy na druku pin 22 masz do masy bo to co jest w EDW to nie jest podłaczone do masy, a czy na pinie 21 masz 1,2Vbo według druku to 1,2V jest podpiete do pinu 22

[ Dodano: 2006-11-19, 15:27 ]
Wiesz co schemat ideowy i druk który jest w gazetce to według mnie się trochę rozmijają, poza tym przynajmniej u mnie brakuje opisów elementów na płytce montazowej, jesli popatrzeć na ten druk w gazetce to trzeba by było zamienić 22 i 21 miejscami i jesli nie montowałeś switchy to trzeba wmontować zworki w dolnej lini bo inaczej masy nie bedą połaczone. Cyba że nie potrzeba podswietlenia LCD to wtedy tylko na pierwszym switchu.

cienkipyrtol
-
Posty: 4
Rejestracja: 14 paź 2006, 17:04

Post autor: cienkipyrtol » 21 lis 2006, 19:55

Panowie udało mi sie uruchomić sterownik. Problemem moich zmagań z poprawnym wyświetlaniem temeperatury był tak jak pisał kol. Wojtek który mnie naprowadził - brak masy na didodzie referencyjnej 1,2V. Na płytce były przygotowane przelotki ale nie zaznaczone.
Teraz się dalej zmagam z nim:) jak będą jakieś problemy to jeszcze napiszę:)

kropek4
-
Posty: 2
Rejestracja: 21 gru 2006, 9:30

Post autor: kropek4 » 21 gru 2006, 10:24

Pozdrawiam. Koledzy ja wykonałem projekt działa znalazłem jeden błąd przy podłączeniu wyświetlacza z atmegiem, tylko mam problem jak wprowadzić w stan „serwis”.(Czasopismo uległo przpadkowemu zniszczeniu)

[ Dodano: 2006-12-22, 09:25 ]
MAM.
"By wejść w tryb serwisowy naciskasz P2 i P4 przed włączeniem sterownika."
Pozdrawiam

ntjarek
-
Posty: 2
Rejestracja: 02 sty 2007, 17:39

Post autor: ntjarek » 02 sty 2007, 17:59

Witam i proszę jakąś mądrą Głowę o podpowiedz a mianowicie posiadam programator COMBO3 i próbuje zaprogramować atmege8 do tego sterownika i za nic nie mogę tego zrobić nie bardzo się orientuje, dlaczego może to źle zaprogramowane fusebits, bo program wchodzi a jak ustawię fusebits to procek nie odpowiada a w sterowniku nic nie wyświetla oprócz kwadracików jedyny sukces to po chwili przygasający wyświetlacz dzięki temu mam już parę zablokowanych procków i załamanie.

kropek4
-
Posty: 2
Rejestracja: 21 gru 2006, 9:30

Post autor: kropek4 » 07 sty 2007, 0:28

Pozdrawiam. ntjarek sprawdź połączenia na wyświetlaczu 4 i 6 czy nie są odwrócone bo z tego co piszesz to procek się zaprogramował , po załączeniu wyświetlacz świeci mocniej i powinien być napis "projekt itd." i po czasie wyświetlacz świeci ciemniej z napisem "załącz itd."świecenie wyświetlacza jest sterowane z procka.

ntjarek
-
Posty: 2
Rejestracja: 02 sty 2007, 17:39

Post autor: ntjarek » 12 lis 2007, 22:01

Witam czy ma ktoś pełną wersje softu do tego sterownika, bo jak piszę do gościa to poczta mi odpowiada, że konto zablokowane. :???:

drek6
-
Posty: 1
Rejestracja: 21 lut 2008, 22:34
Lokalizacja: bolesławiec

Post autor: drek6 » 21 lut 2008, 22:54

Witam.
Zmontowałem układ ale mam krzaczki na wyswietlaczu.
Czy posiada ktos moze schemat ideowy sterownika?
jak powinien byc prawidłowo podłączony wyswietlacz i gdzie podłączyć złacze JP4A na płytce?
Czy zamiast kondensatorów 1uF ceramicznych mozna zastosować elektrolity?
Również jak kolega zauwazyłem pewne rozbiezności pomiedzy zdjęciem gotowego układu a tym co mam na pdf.
Skąd wziąść nowszą wersje druku?
Jeśli komuś udało sie zmontować układ i uruchomić to prosze o porady i sugestie na temat montażu i podłączeń sterownika.

drek6@wp.pl

Zgóry dziękuję i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ