Kurs C++ builder dla elektroników - obsługa urządzeń
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
Propozycja osobnego wydania jest dosyć ciekawa, aczkolwiek, z tego, co mi wiadomo, wydania specjalne EDW były zbiorczą publikacją wyselekcjonowanych tematycznie materiałów, które opublikowano we wcześniejszych numarach pisma. Także trudno jest mi powiedzieć, czy od strony technicznej byłoby to możliwe.kris74 pisze:To ja też dorzucę swoje trzy grosze. A może by tak taki kurs zamieścić w takim dodatku jakim był np. układy audio? Odzielna jednorazowa gazetka w której byłby cały kurs? Po co to męczyć całymi miesiącami? To chyba miałoby większy sens.
Generalnie jednak propozycję uważam za ciekawą.
-
- -
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Jestem za. W c++ można tworzyc rozbudowane programy (w przeciwieństwie do asemblera) i możliwośc komunikacji z urządzeniami zewnętrznymi daje szerokie zastosowania. Szczególnie chodzi o możliwośc współpracy z windowsem w prosty sposób.
Program w asemblerze pracujący w windows = wiecznośc pisania + nuda + zepsucie klawiatury , a w c++ = 5minut + relaks i zadowolenie.
Program w asemblerze pracujący w windows = wiecznośc pisania + nuda + zepsucie klawiatury , a w c++ = 5minut + relaks i zadowolenie.
Witam
Chciałbym przyłączyć się do głosów za przeprowadzeniem takiego kursu.
C++ Builder to naprawdę doskonałe narzędzie. Jest jeden problem, który być może był tutaj poruszony i go nie doczytałem. W "windowsach" od NT włącznie użytkownik tzw. "normalny" nie ma dotępu do portów z poziomu popularnych środowisk programistycznych - C++Builder chyba został nawet pozbawiony typowych finkcji inport, outport itp. W aplikacjach, w których ważny jest czas w jakim odbywa się sterowanie urządzeń zewnętrznych jest to nadzwyczaj kłopotliwe, trzeba pisać własne drivery a tego chyba C++ Builder nie umożliwia (Delphi itp. narzędzia zresztę też nie). Trzeba korzystać ze specjalnych SDK np. Microsoftu. Być może się mylę, jeśli nie to prosiłbym o uwzględnienie tego faktu w treści kursu.
Chciałbym przyłączyć się do głosów za przeprowadzeniem takiego kursu.
C++ Builder to naprawdę doskonałe narzędzie. Jest jeden problem, który być może był tutaj poruszony i go nie doczytałem. W "windowsach" od NT włącznie użytkownik tzw. "normalny" nie ma dotępu do portów z poziomu popularnych środowisk programistycznych - C++Builder chyba został nawet pozbawiony typowych finkcji inport, outport itp. W aplikacjach, w których ważny jest czas w jakim odbywa się sterowanie urządzeń zewnętrznych jest to nadzwyczaj kłopotliwe, trzeba pisać własne drivery a tego chyba C++ Builder nie umożliwia (Delphi itp. narzędzia zresztę też nie). Trzeba korzystać ze specjalnych SDK np. Microsoftu. Być może się mylę, jeśli nie to prosiłbym o uwzględnienie tego faktu w treści kursu.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam wszystkich!
Zdecydowanie popieram pomysł aby na łamach EdW powstał taki kurs. Wydaje mi się, że rzeczą drugorzędną jest czy dotyczyłby C++ czy DELPHI jednak trudno nie zgodzić sie z:
Zdecydowanie popieram pomysł aby na łamach EdW powstał taki kurs. Wydaje mi się, że rzeczą drugorzędną jest czy dotyczyłby C++ czy DELPHI jednak trudno nie zgodzić sie z:
Ostatecznie więc podpisuję sie pod C++ Buildermariusz_edw pisze:Ja polecam Borland C++ Builder, ze względu na pewien standard programistyczny, popularność środowiska, kompilatora i języka, oraz generowanie maksymalnie optymalnego kodu wynikowego, co jest cechą kompilatorów języka C.
Jestem za kursem, ale nie na łamach EdW. Od tego są książki, i chyba nie warto powielać materiałów szereko dostępnych również w internecie. W sumie każdy z nas, kto programuje mikroprocesory zna - słabiej lub lepiej - jakiś język programowania, najczęściej jest to c. Co prawda, c to nie c++, ale zrozumienie obiektowości, to w tym przypadku jedynie kwestia przeczytania jednej lub kilku książek poświęconej tej dziedzinie, oraz przerobieniu kilku przykładów, najczęściej zawartych w tych książkach.
Jestem natomiast zwolennikiem opracowania "biblioteki dla elektronika", czyli biblioteki umożliwiającej komuniakcję poprzez standardowe porty wejścia/wyjścia oraz implementację kilku popularnych protokołów komuniakcyjnych (np i2c, 1wire). Kurs natomiast miałby na celu przedstawienie tej biblioteki, czyli zawartch w niej poszczególnych funkcji oraz przykładowych programów.
Jestem natomiast zwolennikiem opracowania "biblioteki dla elektronika", czyli biblioteki umożliwiającej komuniakcję poprzez standardowe porty wejścia/wyjścia oraz implementację kilku popularnych protokołów komuniakcyjnych (np i2c, 1wire). Kurs natomiast miałby na celu przedstawienie tej biblioteki, czyli zawartch w niej poszczególnych funkcji oraz przykładowych programów.
Książki to następny z wielu wydatków.Internet na pewno jej nie zastąpi(i nie powinien), ale na internecie się opieramy,jest naszą encyklopedią,byłoby dobrze gdyby ten temat ktoś poprowadził i w dość prosty sposób wyjaśnił różnicejakie zachodzą między różnicami jakie zachodzą między jezykami programowania
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
O ile zdaję sobie sprawę i rozumiem ograniczoną pojemność stronicową pisma EDW, o tyle Elportal i "Nasze strony" stanowią niezwykłe pole do popisu dla autorskich pomysłów. Kurs na łamach Elportalu - dlaczego nie?
Pojawia się jedynie pewien subtelny dylemat finansowy - ten, kto publikuje na łamach EDW otrzymuje pieniążki za wykonaną pracę, zaś osoba tworząca on-line może liczyć, co najwyżej, na spopularyzowanie swojej osoby i satysfakcję. To bardzo wiele, i szansa dla młodych zdolnych, jednak nie koniecznie dla kogoś, kto pracuje na pełnym etacie, i na kolejny wolontariat nie może już sobie pozwolić.
Tym niemniej, uważam, że umiejętność sprawnego tworzenia aplikacji dla uznanych i domnujących systemów operacyjnych jest dla współczesnego elektronika absolutną podstawą i koniecznością. Dlatego uważam, że takich umiejętności powinno się nauczać, jeżeli prawdziwie zależy nam na popularyzacji elektroniki wśród młodych, również wśród tych początkujących.
Ku mojemu zaskoczeniu, założony przeze mnie temat, w przeciwieństwie do wielu zapomnianych, wciąż wzbudza wielkie zainteresowanie. Dla mnie jest to wyraźny znak, że istnieje taka potrzeba by zastanowić się co tu zrobić, by ostatecznie, pomimo wielu trudności i ograniczeń, dało się pójść w tym kierunku.
Pojawia się jedynie pewien subtelny dylemat finansowy - ten, kto publikuje na łamach EDW otrzymuje pieniążki za wykonaną pracę, zaś osoba tworząca on-line może liczyć, co najwyżej, na spopularyzowanie swojej osoby i satysfakcję. To bardzo wiele, i szansa dla młodych zdolnych, jednak nie koniecznie dla kogoś, kto pracuje na pełnym etacie, i na kolejny wolontariat nie może już sobie pozwolić.
Tym niemniej, uważam, że umiejętność sprawnego tworzenia aplikacji dla uznanych i domnujących systemów operacyjnych jest dla współczesnego elektronika absolutną podstawą i koniecznością. Dlatego uważam, że takich umiejętności powinno się nauczać, jeżeli prawdziwie zależy nam na popularyzacji elektroniki wśród młodych, również wśród tych początkujących.
Ku mojemu zaskoczeniu, założony przeze mnie temat, w przeciwieństwie do wielu zapomnianych, wciąż wzbudza wielkie zainteresowanie. Dla mnie jest to wyraźny znak, że istnieje taka potrzeba by zastanowić się co tu zrobić, by ostatecznie, pomimo wielu trudności i ograniczeń, dało się pójść w tym kierunku.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
To prawda. Nasuwa mi się jednak taka sugestia: przecież można kupić książki na temat programowania mikroprocesorów w języku C- mimo to Redakcja EdW wydała zgodę na prowadzenie kursu- prowadzonego przez p. Radosław Koppel- o tej tematyce i z tego co się orientuje cieszy się on dużym powodzeniem. Dlaczego?? A no dlatego ze jest prowadzony rzetelnie przez prawdziwego praktyka.Passage pisze:Jestem za kursem, ale nie na łamach EdW. Od tego są książki, i chyba nie warto powielać materiałów szereko dostępnych również w internecie.
Dlatego jesli znajdzie sie ktoś kto w wyżej wymieniony sposób poprowadzi C++ buildera zorientowanego na elektroników to bedzie to elektronik (nie informatyk) pracujący w/dla EdW. Jeszcze raz POPIERAM!!!!!!!
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Wydaje mi sie ze troche przesadzacie... Ile osob na tym forum regularnie buduje jakies urzadzenia sterowane przez komputer? Wg mnie robienie calego kursu programowania (ktory zaczynajac od instalacji oprogramowania, niestety w tym przypadku tylko dla jednego systemu, przez faktyczna nauke programowania i konczac na metodach komunikacji ze sprzetem zajmie troche stron) jest bez sensu, powstanie sporo 'niesamowitych' projektow sterownikow czegokolwiek ktorych autorzy beda liczyc na publikacje ich 'niesamowitego' projektu i czesc z nich bedzie opublikowana mimo ze wystarczyla by im mala stronka, opisujaca glownie obsluge programu (byc moze i bez kodu zrodlowego) i kawaleczka elektroniki. Ludzie bioracy sie za powazniejsze projekty zazwyczaj poradza sobie ze zrobieniem softu do nich, w mikroprocesorowych ukladach dosyc latwo zrobic komunikacje szeregowa, a do obslugi zastosowac jakikolwiek program-terminal lub cos napisanego specjalnie do tego. Moze lepiej byloby zrobic jakis artykul poswiecony mozliwym sposobom komunikacji z urzadzeniami? Bylo cos kiedys o wykozystaniu portu szeregowego i rownoleglego, opisane byly dostepne wejscia/wyjscia i przyklady w basicu. Jesli ktos chce, nauczy sie programowac w jezyku w ktorym bedzie chcial, interface zrobi tez tak jak bedzie chcial.
Nie widze duzo portow ktore latwo bedzie obslugiwac, a programowanie sterownikow do urzadzen na USB (i tez z drugiej strony, w urzadzeniu) wydaje mi sie na tyle skomplikowane ze nie bedzie osiagalne 'dla wszystkich'.
Nie widzialem narazie polskiej ksiazki dotyczacej programowania procesorow AVR w jezyku C, moze stad taki kurs w EdW (tak jak i kurs Bascom'a, dla coraz popularniejszych mikrokontrolerow, ktore zrobione sa wlasnie do sterowania roznych rzeczy)
Krocej mowiac, jestem na nie
Nie widze duzo portow ktore latwo bedzie obslugiwac, a programowanie sterownikow do urzadzen na USB (i tez z drugiej strony, w urzadzeniu) wydaje mi sie na tyle skomplikowane ze nie bedzie osiagalne 'dla wszystkich'.
Nie widzialem narazie polskiej ksiazki dotyczacej programowania procesorow AVR w jezyku C, moze stad taki kurs w EdW (tak jak i kurs Bascom'a, dla coraz popularniejszych mikrokontrolerow, ktore zrobione sa wlasnie do sterowania roznych rzeczy)
Krocej mowiac, jestem na nie

- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie wiem, ilu Forumowiczów buduje wspomniane urządzenia, jeśli zaś chodzi o Czytelników EDW, to przypuszczam, że jest ich całkiem sporo (przynajmniej tych zainteresowanych tematem, i tych, którzy chcieli by zacząć takie urządzenia budować). Bez wątpienia sporo jest osób, które, bazując na prasie wydawnictwa AVT, nauczyło się wykorzystywać w swych projektach mikrokontrolery, a od prostych urządzeń opartych na mikrokontrolerach, do potrzeby ich obsługi za pomocą zewnętrznej maszyny droga jest niedaleka. Generalnie nie widzę powodów, dla których problemowi nie byłoby warto poświęcić więcej czasu, a przytoczone argumenty oponentów tematu bynajmniej nie przekonują mnie.zyraf pisze:Ile osob na tym forum regularnie buduje jakies urzadzenia sterowane przez komputer? Wg mnie robienie calego kursu programowania (ktory zaczynajac od instalacji oprogramowania, niestety w tym przypadku tylko dla jednego systemu, przez faktyczna nauke programowania i konczac na metodach komunikacji ze sprzetem zajmie troche stron) jest bez sensu
Podobne też wydają się być nastroje Użytkowników forum, którzy w większości (przynajmniej liczebnej) wyrażają zdecydowane zainteresowanie tematem, i którym się wcale nie dziwię. Cały czas myślę nad Elportalem - być może warto byłoby, rzeczywiście, zamiast typowego, papierowego "kursu" utworzyć bazę On Line projektów Open Source wzbogaconych o precyzyjne tutoriale, w których autorzy krok po kroku opisują proces tworzenia aplikacji?
Uchylę Wam rąbka tajemnicy, że drzemie we mnie pewna pokusa. Otóż przygotowuję dla EP rozbudowany system nadzoru i sterowania. Sprzęt czeka od dawna już zbudowany. Od strony sprzętowej centrala jest gotowa, jednak olbrzymie możliwości wykorzystania / dedykacji poszczególnych, licznych elementów systemu, zależne głównie od pomysłowości i fantazji autora, powodują, że ukończenie cyklu - stworzenie odpowiednio funkcjonalnej wersji firmware i oprogramowania sterującego oraz publikacja przeciągają się, a, dodatkowo, pełnoetatowa i satysfakcjonująca mnie praca zawodowa sprawiła, że praca nad systemem chwilowo utknęła w martwym punkcie. Jednak, prędzej czy później, ten duży projekt zostanie sfinalizowany.
Cały system zarządzany będzie oczywiście z poziomu rozbudowanej aplikacji, gdyż tylko takowa zapewni przejrzystą kontrolę nad konfiguracją i nadzorem procesów zachodzących w systemie. Wracając do towarzyszącej mi pokusy, myślę, że będzie to świetna okazja by sprostać spodziewanym i potwierdzonym na forum potrzebom Czytelników, a tutorial tworzenia aplikacji sterującej w C++ Builder stanie się działem cyklu artykułów. Zakładam, że nie zmieszczę się z tematem w ramach kilku, czy kilkunastu papierowych odcinków w EP, dlatego zachodzi duże prawdopodobieństwo, że wspomniany tutorial budowania aplikacji udostępnię online.