Kurs C++ builder dla elektroników - obsługa urządzeń

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.

Czy byłabyś/byłbyś zainteresowany kursem C++ buildera dla elektroników?

Czas głosowania minął 15 paź 2006, 19:33

Tak
26
87%
Nie
4
13%
 
Liczba głosów: 30

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lip 2005, 13:02
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontakt:

Kurs C++ builder dla elektroników - obsługa urządzeń

Post autor: mariusz_edw » 01 paź 2006, 15:29

Witam!

Chciałbym zwrócić się do Was z pewną refleksją. Mianowicie w prasie poświęconej elektronice, jak i internecie dostępnych jest wiele bardzo przydatnych kursów, np. obsługa Protela, programowanie mikrokontrolerów w Bascom i C, kurs ST6 realizera, AutoTrax i wiele innych.

Do tej pory jednak nie spotkałem się z kursem rzeczy niezwykle ważnej, a mianowicie z kursem pisania aplikacji służących do obsługi urządzeń budowanych fizycznie. Drogą do obsługi urządzeń są, jak wiadomo, porty wejścia-wyjścia komputera PC.

Sugeruję, że wielkim powodzeniem mógłby się cieszyć kurs popularnego języka programowania (najlepiej C++ Builder), napisany pod kątem elektroników, chcących tworzyć aplikacje sterujące do budowanych przez siebie urządzeń.

Kurs wyobrażam sobie jako rzecz od podstaw, czyli od instalacji kompilatora, poprzez krótkie wprowadzenie do wizualnego programowania (builder) obiektowego, po przejrzyste przykłady obsługi portów I/O (LPT, RS232, może USB?).

Wydaje mi się, że temat, jak znalazł, w sam raz na łamy Elektroniki dla Wszystkich

Ciekawe, czy zainteresowanie byłoby takie, jak przypuszczam, czyli... duże :-)

Co myślicie o takim kursie? Może macie jakieś sugestie odnośnie takiego kursu?

Osobiście proponowałbym otwarcie ankiety z pytaniem:

Czy byłabyś/byłbyś zainteresowany kursem C++ buildera dla elektroników?
• Tak
• Nie

Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony 01 paź 2006, 19:33 przez mariusz_edw, łącznie zmieniany 1 raz.

Raflles
-
Posty: 77
Rejestracja: 06 sie 2005, 17:15
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: Raflles » 01 paź 2006, 16:26

JA popieram taką inicjatywę bo sam już od jakiegoś czasu zbieram na ten temat informacje, tylko że niestety z C++ jestem blady, myślałem raczej o DELPHI bo w nim umię jako tako programować. Pozdrawiam !!

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lip 2005, 13:02
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 01 paź 2006, 18:25

Raflles pisze:JA popieram taką inicjatywę bo sam już od jakiegoś czasu zbieram na ten temat informacje, tylko że niestety z C++ jestem blady, myślałem raczej o DELPHI bo w nim umię jako tako programować. Pozdrawiam !!
Proponuję więc, aby Wojtek otwarł ankietę w tym temacie. Wtedy zrobi się małe rozpoznanie, przynajmniej wśród Użytkowników forum.

PS. Może być i Delphi :)

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 01 paź 2006, 19:33

Proszę bardzo

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 09 paź 2006, 1:24

Ja proponowałbym raczej kompilator GCC razem w wxWidgets. Dopiero zacząłem poznawać możliwości takiego połączenia, ale prezentuje się niesamowicie.
Dlaczego właśnie takie połaczenie? Ponieważ:
1. Taki zestaw jest oprogramowaniem całkowicie darmowym
2. Daje możliwości oraz wygode projektowania porównywalną z C Builderem czy MSVS z wykorzystaniem mfc
2. Dobrze napisany program z wykorzystaniem wxWidgets łatwo przenieść na inny system operacyjny. Czemu niby mamy ograniczać się jedynie do systemu Windows?

Jedyne co przemawia przeciwko proponowanemu rozwiązaniu to fakt, że nie udało mi się znaleźć wygodnego, debugera. Ten dołączony do Dev-C++ jest dość toporny. Więcej informacji o wxWidgets oraz Dev-C++ zintegrowany z tą biblioteką można znaleźć tutaj:
http://wxdsgn.sourceforge.net

elektronWielki
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 30 maja 2006, 12:45
Lokalizacja: kontownia

Post autor: elektronWielki » 09 paź 2006, 9:35

a ja proponowałbym zamiast C++ Javę, nie będzie wtedy w ogóle problemów z przenośnością kodu

a_antoniak
-
Posty: 3
Rejestracja: 12 lut 2006, 20:46

Post autor: a_antoniak » 09 paź 2006, 13:45

Koppel pisze:Ja proponowałbym raczej kompilator GCC razem w wxWidgets.
IMHO dobry sposob myslenia, z tym, ze ja po wyprobowaniu wx-ow i Qt zdecydowanie preferuje Qt. Jak sie PZb ozywi, to w EP bedzie probka Qt we wspolpracy z RS232 w kursie o RS232 pod Lin i Win.

elektronWielki pisze:a ja proponowałbym zamiast C++ Javę, nie będzie wtedy w ogóle problemów z przenośnością kodu
wykorzytsujac np. C++ tez ich nie ma. kwestia jedynie tego, na jakim poziomie kod jest przenosny (zrodlo/byte code). jesli Java, to nie tyle dlatego ze przenosna, ale dlatego, zeby po prostu pokazac, jak to zrobic w Javie :).

Passage
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 16 sie 2005, 22:46
Lokalizacja: Cambridge / UK
Kontakt:

Post autor: Passage » 10 paź 2006, 9:03

Uważam, że im więcej człowiek wie, tym mniej głupi jest. Warto się uczyć vcl, qt, wxw, gtk itp. Ale najpierw może warto by wybrać coś, co jest do pojęcia w miarę szybko dla każdej osoby? Bez wysiłku można stwierdzić, że większość programów napisanych przez elektroników będzie interfejsem komunikującym się z odpowiednią częścią sprzętową. Podstawą w takim przypadku jest przede wszytskim szybkosc oraz wygoda projektowania aplikacji.
Ja polecam Builder/Delphi. Argumenty:
- wygodne srodowisko
- b. szybki kompilator
- dużo książek, oraz artykułów w j. Polskim
- www.torry.net (tysiace komponentow oraz modulow)

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lip 2005, 13:02
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 10 paź 2006, 15:08

Passage pisze:Ja polecam Builder/Delphi. Argumenty:
- wygodne srodowisko
- b. szybki kompilator
- dużo książek, oraz artykułów w j. Polskim
- www.torry.net (tysiace komponentow oraz modulow)
Ja polecam Borland C++ Builder, ze względu na pewien standard programistyczny, popularność środowiska, kompilatora i języka, oraz generowanie maksymalnie optymalnego kodu wynikowego, co jest cechą kompilatorów języka C.

Inne środowiska traktuję jako egzotyczną ciekawostkę, zabawkę, która może być interesująca, lecz przyjmuję za prawidłowe, iż osobiście nie muszę dysponować wystarczająco dużą ilością wolnego czasu, by musieć się do nich przystosowywać, podobnie, jak takim nadmiarem wolnego czasu lub cierpliwości, czy choćby chęciami w podobnym kierunku, nie musi dysponować osoba najważniejsza - Czytelnik "Elektroniki [która podobno jest] Dla Wszystkich".

Jako ciekawostkę mogę też zaznaczyć, iż największymi osiągnięciami mógłbym pochwalić się w języku Turbo Pascal (to w nim robiłem cuda, nie było na mnie haka - robiłem wszytko, co mi polecono, i co przyszło mi do głowy). Powinienem więc optować za Pascalem, albo, rzecz jasna, Delphi. A jednak tego robić nie chcę, i zamiast tego opowiadam się za tym, po co sięgają i czym posługują się rasowi programiści. Choćby po to by nie tworzyć na siłę nowych standardów, albo nie wywarzać na siłę otwartych drzwi.


Przypomniałem sobie, że jedno z praw Murphy'ego głosi:

"Skrót jest najdłuższą drogą pomiędzy dwoma punktami."

O dziwo, zaryzykowałbym stwierdzenie, że gro inteligentnych elektroników prezentuje jednak skłonność do podążania takim "skrótem", starając się jednocześnie pociągnąć innych za sobą.

By wilk był syty i owca cała, stwórzmy może zatem dwa kursy:

- Kurs C++ builder dla elektroników - obsługa urządzeń
- Kurs środowisk i języków alternatywnych dla elektroników (GCC, Java, Dev-C++ itd. itc.)

Syfon
-
Posty: 6
Rejestracja: 03 mar 2006, 13:50

Post autor: Syfon » 11 paź 2006, 9:41

Gdyby taki kurs istotnie miał zaistnieć, zdecydowanie optuję za C++ builderem.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 11 paź 2006, 9:48

Syfon pisze:Gdyby taki kurs istotnie miał zaistnieć, zdecydowanie optuję za C++ builderem.
Ja też.

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 paź 2006, 17:17

Jak widać zainteresowanie jest raczej nikłe

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lip 2005, 13:02
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 11 paź 2006, 17:40

Wojtek pisze:Jak widać zainteresowanie jest raczej nikłe
Rzeczywiście, 21 głosów, to raczej wiele nie jest, chociaż jak na forum, które rozwija się raczej średnim tempem, to zainteresowanie chyba i tak nie jest najgorsze :). Spoglądając na ankietę i wypowiedzi, widać jednak pewną tendencję, że jeśli już zaczynać podobny kurs, to właśnie dla C++ Buildera, i takie jest też moje osobiste przekonanie.

adrianj7
-
Posty: 2
Rejestracja: 30 mar 2006, 12:22

Post autor: adrianj7 » 11 paź 2006, 19:18

Aż dziwne, że taka ciekawa propozycja kursu, a tak małe jest nim
zainteresowanie, zwłaszcza że praktycznie nie trzeba ponosić żadnych
nakładów finansowych, w przeciwieństwie do innych kursów (programowanie mikroprocków).
Ja również byłbym za C++ builderem.

elektronWielki
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 30 maja 2006, 12:45
Lokalizacja: kontownia

Post autor: elektronWielki » 11 paź 2006, 20:17

czyli będzie kolejny kurs podający informacje, których pełno w necie? ja jestem przeciw. Wolę po otworzeniu EdW czytać artykuły z ciekawymi projektami na tranzystorach :)

ODPOWIEDZ