Nowa szata graficzna EdW

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.

Twoje zdanie na temat nowej szaty graficznej EdW

Jest dobrze - nie trzeba nic zmieniać
4
27%
Mogłaby byc o ile nie będze gorsza
10
67%
Nie zwracam uwagi na szate graficzną
1
7%

Liczba głosów: 15

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Nowa szata graficzna EdW

Post autor: Kulpina » 22 lip 2006, 9:54

Co byście powiedzieli na zmiane szaty graficznej EdW. Ta która jest obecnie jest ładna i mi sie podoba, ale może będzie jeszcze ładniejsza (poza tym obecna szata graficzna EdW jest chyba taka sama od 2000r.)

Można by też zmienić brzeg gazety. Na taki jak np. mają Chip czy Młody Technik. Na takim brzegu można wypisać nr (np. 7/06) wtedy gdy gazeta stoi na półce to wiadomo który to numer.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 22 lip 2006, 10:38

zgadzam się. mogłaby być trochę lepsza, ale nie jest zła.

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 22 lip 2006, 21:47

Kulpina pisze:wypisać nr (np. 7/06) wtedyna półce to wiadomo który to numer
popieram

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 23 lip 2006, 8:05

moja sugestia: drukować rysunki płytek drukowanych z artykułóww EdW na jakiejś wkładce. łatwiej było by to skopiować itp. coś takiego chyba już było... a, jeszcze jedno: EdW powinna wprowadzić możliwość kupienia okularów anaglifowych. przynajmniej w sklepie on-line.

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 23 lip 2006, 8:09

mathieiov pisze:drukować rysunki płytek na wkładce
coś takiego chyba już było
takie coś jest w EP
okularki anaglifowe przydały się
ja jeszcze nie oglądałem tych anaglifów przez ww. okularki

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 23 lip 2006, 8:11

W EdW drukowali płytki na wkładce. Zaprzestali gdzieś chyba w 2003 roku

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 23 lip 2006, 8:13

z drugiej strony z drukowaniem na brzegu numeru to byłoby trochę trudno - Chip czy Młody Technik albo EP są ze sztywnym grzbietem

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 23 lip 2006, 8:24

Właśnie mówilem o sztywnym grzbiecie

perpetoom
-

Post autor: perpetoom » 23 lip 2006, 9:58

Jestem jak najbardziej za zmiana szaty graficznej. Większość publikacji korporacji AVT posiada lepszą oprawę graficzną, a nie ktorym sie nawet poszczescilo i dostali lepszy papier do druku...
Jako iż target dla EDW to ludzie młodzi, to gazeta powinna starać się zwrocic uwagę wlasnie tej czesci spoleczenstwa, a niestety obecna szata graficzna nie spelnia swojej roli. Atrakcyjny wygląd w obecnych czasach jest bardzo ważny, ponieważ natłok publikacji sprawia że trudno wyłowić interesującą pozycję na zapchanych różonrakimi gazetam/magazynami półkach sklepowych. Oczywiśćie nowa szata graf. wymaga poniesienia okreslonych nakladow finansowych, ale nie wątpię, ze taki wydatek zwroci sie w krotkim czasie. Trzeba ewoluować i dostowosywać sie do realiow wciaz zmieniajacego sie rynku, a nie trwać ciągle w przeszłości z przewodnia mysla, ze to co bylo dobre kiedys bedzie dobre zawsze.

Niestety jak znam życie, ze zmian nic nie wynikinie (tak samo jak z propozycji zmian na str. glownej portalu), a EDW nadal będzie tkwić w przeszłośći, wydawane z tą sama szata graficzna i okropnie zaprojekrtowanym logiem a la Wordart z Office '97. z nielogicznymi refleksami wewnątrz literałów oraz nieczytelnym z dystansu dopiskiem 'dla wszystkich'.

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 23 lip 2006, 16:45

Ja jestem za wprowadzeniem szaty graficznej jak z Dziennika Polskiego :smile: . Najlepiej na papierze ekologicznym. Już chyba o tym kiedyś pisałem. Mogłoby to obniżyć cenę czasopisma (choć pewnie bardzo nieznacznie). Oczywiście musi być kolorowo, wiele artykułów tego wymaga, ale tylko tam gdzie to konieczne. Jedyny problem to prezentacja wyników szkoły konstruktorów i MEU, ale jak dla mnie zdjęcia nie muszą być dokładne :D Zamiast pięknych zdjęć gotowych układów bardziej przydatne są rysunki techniczne niektórych szczegółów montażowych. Okładka mogłaby zostać z lepszego, grubszego papieru. Tło może być białe albo jasnoszare na każdej stronie. Litery czarne. Obecne logo EdW też mi się nie podoba. Można zrobić jednolity czarny napis.
Mnie tam już wszystko jedno, ale po co sie zajmować takimi szczegółami, liczy się treść!!
Może i nie mam poczucia estetyki ale Dziennik Polski i tak czyta więcej ludzi, i nie narzekają.

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 24 lip 2006, 9:14

Kulpina pisze:Właśnie mówilem o sztywnym grzbiecie
wtedy EdW zdrożeje
bo popatrz na chip, enter itp czasopisma one mają sztywny grzbiet i patrz ile one kosztują

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 24 lip 2006, 9:59

Ale EP i młody technik też mają sztywny grzbiet i wcale nie są dużo droższe.
ptolek pisze:Może i nie mam poczucia estetyki ale Dziennik Polski i tak czyta więcej ludzi, i nie narzekają.
Czyta więcej ludzi bo elektroników nie jest tak dużo, a dziennik polski to gazeta dla wszystkich

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 10 sie 2006, 14:23

Kulpina pisze:dziennik polski to gazeta dla wszystkich
a 'Elektronika dla Wszystkich' ? :D

Wiem, że to by było radykalne, ale nie podoba mi się logo EdW. Jest trochę... staroświeckie, tak mi się wydaje... :roll:
A co wy o tym myślicie :?:

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 10 sie 2006, 21:02

Racja można by je wrzucić do pierwszego lepszego programu 3d i pokolorować :roll:
Mam jeszcze jeden pomysł:
Czytelnicy przysyłają propozycje nowego logo i jest ankieta które najbardziej ci odpowiada

W ogóle to dlaczego EdW już teraz jest taka droga?? Nie dodają żadnej płyty a każą se płaić 8.90. Patrzcie na Komputer Świata - bez płyty kosztuje 2.90 a z płytą też tylko 6.50

[ Dodano: 2006-08-10, 23:05 ]
Mam nawet propozycję
Nawet z WorArta ( :razz: ) da się coś lepszego wykrzesać:

Logo skasowałem bo aż nie chciało mi się na nie patrzeć, dopiero teraz zauważyłem że to kicz.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2006, 23:37 przez Brzozza93, łącznie zmieniany 1 raz.

novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 10 sie 2006, 23:06

Logo jest do bani. Zalatuje (pre?)historią elektroniki. Kojarzy mi się ze stęchlizną, prlem, kurzem. Ogólnie nie robi wrażenia.

Brzoza nie obraz sie, ale to twoje strasznie kłuje w oczy ;)

ODPOWIEDZ