Ratunku! PSpice! Pomocy! projekt! na jutro....?
Ratunku! PSpice! Pomocy! projekt! na jutro....?
tia...nie ma to jak dobry tytuł....
Ale nawiązując do tego jakże ostatnio popularnego tytułu pragnę zapytać o taką rzecz:
czy może nie byłoby fajnie, gdyby w EdW lub na Elportalu pojawiło się coś o programie PSpice?
Jest to swego rodzaju - 'standard uczelniany', wprawdzie (podobno) istnieją inne programy do symulacji,
ale jak wskazują obserwacje wszyscy i wszystko robią w PSpice...
Nie wiem czy jest sens powielać ogólnie dostępną 'książkową' wiedzę na temat
obsługi, gałkologii i klawiszologii....całkiem dobre publikacje to:
Pod maską SPICE'a oraz Pspice. Komputerowa symulacja układów elektronicznych
i jak coś - trzeba do tych książek sięgnąć...no a poza tym jest w necie sporo tutoriali....
Mnie chodzi o coś innego - o taką jakby bazę? zbiór? prostych schematów, układów ze skrótowo
wręcz opisaną zasadą działania i gotowym zestawem plików do pobrania, oraz z odwołaniami
do odpowiedniej literatury, w której są bardziej szczegółowe informacje....
A cel taki, że możnaby sobie takie symulacje pobrać i poprzerabiać, pozmieniać...
generalnie - mieć coś na dobry początek, tak na start...
Chyba najsensowniej byłoby wykorzystać wersję studencką PSpice 9....
co do pierwszych wrzutek - gotowce są już dwa:
jeden to ten śmieszny przestrajany generator, który przemyka po forum
a drugi, póki co schowany w ukryciu i czekający na dalszy rozwój wydarzeń
to przetwornik U/f, taki prosty VCO...
No i co Wy na to?
pozdrawiam,
tasza
Ale nawiązując do tego jakże ostatnio popularnego tytułu pragnę zapytać o taką rzecz:
czy może nie byłoby fajnie, gdyby w EdW lub na Elportalu pojawiło się coś o programie PSpice?
Jest to swego rodzaju - 'standard uczelniany', wprawdzie (podobno) istnieją inne programy do symulacji,
ale jak wskazują obserwacje wszyscy i wszystko robią w PSpice...
Nie wiem czy jest sens powielać ogólnie dostępną 'książkową' wiedzę na temat
obsługi, gałkologii i klawiszologii....całkiem dobre publikacje to:
Pod maską SPICE'a oraz Pspice. Komputerowa symulacja układów elektronicznych
i jak coś - trzeba do tych książek sięgnąć...no a poza tym jest w necie sporo tutoriali....
Mnie chodzi o coś innego - o taką jakby bazę? zbiór? prostych schematów, układów ze skrótowo
wręcz opisaną zasadą działania i gotowym zestawem plików do pobrania, oraz z odwołaniami
do odpowiedniej literatury, w której są bardziej szczegółowe informacje....
A cel taki, że możnaby sobie takie symulacje pobrać i poprzerabiać, pozmieniać...
generalnie - mieć coś na dobry początek, tak na start...
Chyba najsensowniej byłoby wykorzystać wersję studencką PSpice 9....
co do pierwszych wrzutek - gotowce są już dwa:
jeden to ten śmieszny przestrajany generator, który przemyka po forum
a drugi, póki co schowany w ukryciu i czekający na dalszy rozwój wydarzeń
to przetwornik U/f, taki prosty VCO...
No i co Wy na to?
pozdrawiam,
tasza
Witaj Tasza...
Pomysł jest świetny, szczególnie jeśli oprócz gotowców w formie plików będzie też FAQ przedstawiający rozwiązanie podstawowych problemów praktycznych. Nawiasem mówiąc, będzie to świetny dział dla ludzi upominających się o artykuły na temat techniki w.cz. - przecież Pspice to świetne środowisko do wszelkich eksperymentów szczególnie dla tych którzy nie posiadają kosztownych urządzeń pomiarowych.
Pozdrawiam.
Pomysł jest świetny, szczególnie jeśli oprócz gotowców w formie plików będzie też FAQ przedstawiający rozwiązanie podstawowych problemów praktycznych. Nawiasem mówiąc, będzie to świetny dział dla ludzi upominających się o artykuły na temat techniki w.cz. - przecież Pspice to świetne środowisko do wszelkich eksperymentów szczególnie dla tych którzy nie posiadają kosztownych urządzeń pomiarowych.
Pozdrawiam.
Pomysł ciekawy cos podobnego jest w tych bardzo dobrych książkach.
http://ksiazki.snejk.info/pspice_przykl ... e_1576.php
http://mikom.pwn.pl/4699_pozycja.html
Szkoda że nie wyszło więcej książek z tej serii.
http://ksiazki.snejk.info/pspice_przykl ... e_1576.php
http://mikom.pwn.pl/4699_pozycja.html
Szkoda że nie wyszło więcej książek z tej serii.
Pomysł dobry
jak to zawsze u Taszy, jest też sporo schematów gotowych w sieci począwszy od dołaczanych do wersji edukacyjnej 9.1 poprzez robione przez hobbystów aż do oferowanych modeli przez firmy. Generalnie i tak po ostatnich doświadczeniach jestem zdania że symulacja to połowa sukcesu, jakoś wychodzi ale z interpretacją wyników i prawidłową ich oceną to już bywają problemy.
tak, masz rację, ale w ten sposób chociaż ta 'mniejsza połowa' będzie jakoś zrobiona...brzozi pisze:jestem zdania że symulacja to połowa sukcesu
popatrz sam - czasem ludzie zupełnie nie wiedzą jak zacząć, jak poskładać
najprostszy obwód - to można by ułatwić mając kilka takich popularnych 'gotowców'
a interpretacja wyników, czy same fizyczne podstawy działania układu - no cóż...
od tego są książki, net, notatki z zajęć i może nie tyle zdolność, co chęć do samodzielnego główkowania.....
Myślę, jest sens mówić, bo z praktyki wiem, że publikacje niektóre rzeczy przemilczają, a każdy z osobna ma jakieś swoje spostrzeżenia i praktyczne doświadczenia z tym programem. Sam używam go dość często i nie rzadko spędzałem pół dnia nad tandetnym projektem głupiego falownika czy przekształtnika i okazywało że powinno coś grać a nie gra tak jak trzeba
, dlaczego ??
Czy schemat modelu jest zły ?? – nie.
Czy krok całkowania lub inne parametry ?? - chyba nie.
Dlaczego przebieg który siłą rzeczy z definicji powinien być prostokątny jest… ? …nie wiadomo jak go określić.
Okazuje się że zamiast IGBT lub MOS-FET-a który w praktycznym układzie działa najlepiej, najlepiej symulatorze jego model niecałkowicie odzwierciedla to co trzeba i paradox zmieniamy go na BJT i układ chodzi.
BO PSPICE TO TYLKO MATEMATYKA
Ale pochwili dobieramy jakiś element o innej wartości, program liczy, liczy i HALT!, cały terror rozpętał error. Nie wiadomo, czemu program staje, mimo że jego algorytm jest wmiarę niezawodny, a ty możesz sobie zaśpiewać.
„Wiesz czasem bywa tak że nie wiesz dokąd zmierza twój świat
tysiące myśli, słowa ranią tak
ty na kolanach prosisz Boga (PSpice właściwie
) daj mi ten znak.”
A okazuje się, że w starej książce (nie w tych powyżej, mimo że są one dobre) piszą że trzeba czasami pomanipulować ustawieniami w OPTION… (…Tylko żeby jeszcze mieć tą książkę)
Pomysł wyśmienity, jeżeli chodzi o to popieram i Ziomki możecie liczyć na moją pomoc.
A do bibliografi dołączę:
J. Porębski, P. Korohoda: PSPICE program analizy nieliniowej układów elektronicznych. W-wa, WNT 1992.
Powyższe książki pokazują typowe rzeczy, ale to niestety nie wszystko.
PS.
To była odezwa na post anonimowego... którego już tu nie ma.
Czy schemat modelu jest zły ?? – nie.
Czy krok całkowania lub inne parametry ?? - chyba nie.
Dlaczego przebieg który siłą rzeczy z definicji powinien być prostokątny jest… ? …nie wiadomo jak go określić.
Okazuje się że zamiast IGBT lub MOS-FET-a który w praktycznym układzie działa najlepiej, najlepiej symulatorze jego model niecałkowicie odzwierciedla to co trzeba i paradox zmieniamy go na BJT i układ chodzi.
BO PSPICE TO TYLKO MATEMATYKA
Ale pochwili dobieramy jakiś element o innej wartości, program liczy, liczy i HALT!, cały terror rozpętał error. Nie wiadomo, czemu program staje, mimo że jego algorytm jest wmiarę niezawodny, a ty możesz sobie zaśpiewać.
„Wiesz czasem bywa tak że nie wiesz dokąd zmierza twój świat
tysiące myśli, słowa ranią tak
ty na kolanach prosisz Boga (PSpice właściwie
A okazuje się, że w starej książce (nie w tych powyżej, mimo że są one dobre) piszą że trzeba czasami pomanipulować ustawieniami w OPTION… (…Tylko żeby jeszcze mieć tą książkę)
Pomysł wyśmienity, jeżeli chodzi o to popieram i Ziomki możecie liczyć na moją pomoc.
A do bibliografi dołączę:
J. Porębski, P. Korohoda: PSPICE program analizy nieliniowej układów elektronicznych. W-wa, WNT 1992.
Powyższe książki pokazują typowe rzeczy, ale to niestety nie wszystko.
PS.
To była odezwa na post anonimowego... którego już tu nie ma.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2006, 18:02 przez GAVRON, łącznie zmieniany 6 razy.
matelektronik pisze:az tak sie biosz PSpice'a?
nie, nie aż tak....
ale swego czasu był urodzaj na tego typu posty, a tematyka typowa - jakiś generator...
na FEP jakaś przetwornica...stąd taki pomysł - zebrać jak najwięcej w jednym miejscu..
osobiście PSpice rzadko używam, raczej dla kogoś cos robię niż dla siebie
Tu nie ma, czego się bać, tylko trwać i stawiać kolejne kroki.
A pomysł bardzo dobry i wart dyskusji, a na początek też mogę coś wrzucić od siebie np.
Mostki 1 i 3 - fazowe, oraz przekształtnik DC/DC BUCK-BOOST.
PS. PSpice jest zaszyty właściwie wszędzie, nawet w Protelu.
A pomysł bardzo dobry i wart dyskusji, a na początek też mogę coś wrzucić od siebie np.
Mostki 1 i 3 - fazowe, oraz przekształtnik DC/DC BUCK-BOOST.
PS. PSpice jest zaszyty właściwie wszędzie, nawet w Protelu.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2006, 21:25 przez GAVRON, łącznie zmieniany 2 razy.