Wyglad głownej strony Elportal-u

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
viaroos
-

Wyglad głownej strony Elportal-u

Post autor: viaroos » 21 sty 2006, 10:12

Nie chce aby to co powiem bylo odebrane jako bezkonstruktywna krytyke i z gory przepraszam autorow wygladu Elportalu ale moim skromnym zdaniem wyglada nie za dobrze tzn jest napoziomie szkolnej strony z podstawowki, pozatym jest maloczytelna "monochromatyczna". Uwazam ze owiele lepiej wygladaly by gdyd dodac troche koloru ewentualnie zmienic wygalad układ kolorystyczny jak ma EdW lub jaks inny profesonalny portal np chip.pl
Bardzo chetnie pomoge w pracach zwiazanych z trzorzeniem nowego face-liftingu

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 21 sty 2006, 12:24

O czym piszesz bo EdW i Elportal to jest ta sama strona wpisz https://elportal.pl i www.edw.com.pl to zobaczysz :)

tasza
Użytkownik

Re: Wyglad głownej strony Elportal-u

Post autor: tasza » 21 sty 2006, 12:34

Wiesz, jeżeli wyrażając swoją opinię, szczególnie negatywną, jakoś ją uzasadniasz,
portafisz konkretnie powiedzieć co jest nie tak i zasugerować rozwiązanie, to jest ok...
więc nie przepraszaj, to co napisałeś - to prawda. Wygląd strony głównej to ciągle
materiał do 'badań naukowych', idą powoli, a powodem jest klasyczne zjawisko braku mocy przerobowych.
A 'monochromatyzm' wynika z tego, że ostatnio walczyłam z kodem portala, na CSS-y i grafikę nie było już czasu. no tak.
Zastanawiam się teraz jak to rozegrać... Można resztę tej dyskusji przenieść 'za kurtynę',
ale biorąc pod uwagę nieziemskie zabieganie Naczelnego i Ewy-Adminki, jakiegoś
spektakularnego przyspieszenia prac się nie spodziewam. Proponuję więc zostawić to
w tym miejscu, na Forum, może ktoś jeszcze będzie miał coś do dodania....

viaroos, jeżeli chesz pomóc, masz jakąś 'wizję' kolorystyki, wrzuć jako załącznik do posta lub link,
choćby w formie statycznego obrazu, zobaczymy co da się zrobić.
totalna zmiana układu strony (layout) jest trudna, nie niemożliwa, ale trudna, będzie
wymagała zmiany w kodzie (choć jeżeli będzie to konieczne, to nie ma że boli).
Grafikę, kolory, style można zmieniać w miarę komfortowo, to już przećwiczyłam.
Cóż, teraz zamieniam się w oczekiwanie...
pa,
tasza

viaroos
-

Post autor: viaroos » 21 sty 2006, 13:50

Wojtek pisze:O czym piszesz bo EdW i Elportal to jest ta sama strona wpisz https://elportal.pl i www.edw.com.pl to zobaczysz :)

rzeczywiscie troche zakrecilem ale nie chodzilo mi o strone ww.edw.com.pl tylko o szate graficzna magazynu tak aby wyglad serwisu przypominal szate pisam ktora jest wporzadku

P.S
w najblizszym czasie podrzuce jakis screen

Respect 4 All

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 23 sty 2006, 17:06

Witam

Szata graficzna to według mnie sprawa gustu, to co jednym się podoba to drugim się nie podoba. To że mnie nie podobają się wizualnie programy pisane w stylu WinXP (te obłe, jakby zamglone ilony... fe..), nie oznacza że takowe programy nie będą powstawać i przez swój wygląd nie będą funkcjonalne. Ważne jest jednak to, by nie było przerostu formy nad treścią co bardzo często się zdarza na różnych portalach internetowych. Szata graficzna Eportalu jest skromna i nie drażniąca swym przepychem. Jest to cenna zaleta bo w przypadku serwisu poświęconego szeroko rozumianej elektronice, trudno znaleźć „wspólny mianownik dla postrzegania estetycznego” wszystkich użytkowników.

Pozdrawiam

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 24 sty 2006, 10:18

:arrow: tasza,
A dałoby się zrobić tak jak jest w ustawieniach profilu tutaj na forum tzn.
Jest taka opcja jak "Styl Forum" a przy nim jest dostępna lista do wyboru...
kij z tym, że jest tylko SubSilver ale jest... ważny jest morał.
To jak?

Każdy mógłby sobie wtedy ustawić skórkę jaką chce, lub nawet sam ją zaprojektować.

Ciepło,
Darek.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 24 sty 2006, 12:07

Darku, wszystko da się zrobić, powstaje tylko pytanie: czy warto i co nowego taka
modyfikacja wniesie. Tak zwana 'skórka' (skin/theme) to w uproszczeniu:
dedykowane style CSS, elementy graficzne (duże grafiki i drobne ikony) oraz zestaw
skryptów odpowiedzialnych za prezentacje w/w elementów na stronie.
To wszystko odpowiada za wygląd.
Zakres prezentowanych danych czyli jakie funkcjonale bloki widać na stronie
i kiedy je widać - to już konfiguracja systemu, do tego użytkownik nie ma dostępu
i biorąc pod uwagę aktualne realia prędko nie będzie miał. Można wprawdzie
przygotować kilka alternatywnych skórek, użytkownik wybierze sobie taką,
jaka mu się podoba - ryzyko jest tylko takie, że te nowe skórki też będą chybione.
Znasz powiedzonko: nie to ładne co jest ładne, tylko co się komu podoba...
Jest to jednak jakieś rozwiązanie, wprawdzie dość pracochłonne, ale jest.
Ja od dawna myślę o innej rzeczy, tylko ciągle nie mam czasu do tego przysiąść na poważnie.
A mianowicie "w pełni personalizowana, modułowa strona autorska".
Tak są na przykład zrobione blogi na onet.pl, tę technologię wykorzystuje też
MSN (Microsoft Network). Tam strona składa się z predefiniowanych modułów,
każdy zapewnia inną funkcjonalość (moduły z linkami, moduły prezentujace
info o profilu użytkownika, fotogalerie, etc, itd...)
Użytkownik sam decyduje jakie włączyć, gdzie je na stronie ułożyć i jak mają wyglądać,
oczywiście też w pewnym (ale dość sporym) zakresie. W taki sposób chciałam zrobić
póki co strony-wizytówki. I wtedy taką stronkę możnaby sobie ustawić jako startową
po zalogowaniu do systemu.
Korzystne jest to, że każda osoba mająca własną NS-kę ma też dostęp ftp,
więc mogłaby sobie wgrać własne elementy graficzne (detale layout-u).
Niby to co jest teraz (wizytówka jako kontent CE) daje wieksze możliwości
(pełna kontrola nad HTML-em strony) ale ciągle jest statyczne.
To nad czym ja rozmyślam byłoby na swój sposób 'żywe', rozpoznawałoby
swojego właściciela (lub 'zaprzyjaźnionych' użytkowników), umożliwiało osadzenie
ramek np. z PW, z oknem logowania, z postami, szukaczką, ramek-wejść
do stron z projektami, etc, itd...
To jest koszmarna ilość pracy, ale jeżeli będzie taka potrzeba,
napiszę taki soft, to kwestia motywacji...

również ciepło pozdrawiam,
Natasza

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 25 sty 2006, 14:28

:arrow: tasza,
Gdyby cosik takiego powstało to byłoby :roll: miodzio...
Trzymam kciuki i życzę powodzenia oraz dużo, dużo chęci.
Jak zawsze można na mnie liczyć, także jakby co wiesz gdzie mnie szukać...

:arrow: viaroos,
Fakt-faktem, na te dwa tysiące zarejestrowanych użytkowników zawsze znajdzie się rodzynek, któremu coś nie gra.
A gdy się dla tego rodzynka coś pozmienia to zaraz kolejny rodzynek się wydłubuje o swoje.
Nie mam nic przeciwko krytyki, bo jest ona jak najbardziej mile widziana, jednak jest to w swoim rodzaju syzyfowa praca.
Tu podniesiesz to z drugiej strony się stoczy...
W sumie Elportal jest dopiero raczkującym Portalem elektronicznym dlatego nie wymagajmy od niego od razy grania na skrzypcach...
Wszystko w swoim czasie.
Jeszcze wiele rzeczy ulegnie zmianie, nie tylko wygląd.
Także zapraszam do obserwowania rozwoju Elportalu a także do pomocy.
Może masz swój kamyczek, który możesz wrzucić do naszego wiaderka...
Naprawdę byłoby bardzo miło.

I czekamy na obiecane screeny.

Gorąco,
Darek.

viaroos
-

Post autor: viaroos » 25 sty 2006, 16:15

ja nie jestem zwykły rodzynek, zwykle rodzynki sa jak zwykle banany a ja jestem Chiquita.
:mrgreen:
Wszedzie jest potrzebna ronowaga a w Elportalu zdaje sie zauwazac przerost traci na forma co nie jest takie zle zale nie znaczy ze takie ma byc.
Pomojajac to to jet portal dal wszystkich wiec raczej wszycy maja tu co do powiedzenia nawet rodzynki :D

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 25 sty 2006, 18:26

Według mnie przerost treści nad formą nie jest w ogóle możliwy :) ale mam też zastrzeżenia co do szaty graficznej, najważniejsze to zbyt wielkie logo "Elektroniki dla wszystkich" (które powoduje że trzeba więcej przesuwać stronę żeby zobaczyć co jest niżej), no i kolory ale to juz mniej ważne. Wybieranie samemu skórek nie jest chyba potrzebne.
Natomiast co do samej treści, mam propozycję. Teraz wszystkie strony pod linkami wyglądają tak, że jest kawałek treści, np. zbior odsyłaczy albo zbiór plików itp. I za każdym razem widzimy dokładną instrukcję, co robić, jak i dlaczego. Czasem trudno w tym odnaleźć właściwą treść, nie wiem czy zrozumiecie o co mi chodzi. Jakby ukryć te instrukcje pod linkami "Więcej informacji", bo przecież to czyta się tylko raz... ? (a mnie np. w ogóle nie chce się tego czytać :) ). No dobra, nie ma tego tak dużo :)
Dodatkowo nie podoba mi się tworzenie wielu podstron i odsyłaczy, na których znajdujemy "strona w budowie". Może taki chwyt zachęca do ponownego odwiedzenia strony i sprawdzenia "czy już jest" ale jakoś nie lubię czegoś takiego. Mnie to zniechęciło, tyle tego a nic nie ma. Oczywiście, teraz już prawie wszystko jest, tylko co chwilę jakiś konkurs...
Wyraziłem opinię, koniec krytyki :).

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 26 sty 2006, 8:45

ptolek pisze:I za każdym razem widzimy dokładną instrukcję, co robić, jak i dlaczego. Czasem trudno w tym odnaleźć właściwą treść, nie wiem czy zrozumiecie o co mi chodzi.
proszę o przykład takiej strony (screen lub link), nie bardzo wiem o czym piszesz
ptolek pisze:Dodatkowo nie podoba mi się tworzenie wielu podstron i odsyłaczy, na których znajdujemy "strona w budowie". Może taki chwyt zachęca do ponownego odwiedzenia strony i sprawdzenia
to raczej zachęta, aby danym działem ktoś się zaopiekował...
ale OK - po konsultacji z Naczelnym coś spróbuję zrobić z tymi napisami

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 12 lip 2006, 10:11

o? "Królik Bystrzak" jesteś :mrgreen: ale się nie myl więcej, dobrze :!: :?:
ta sprawa jest znana od jakiegoś czasu i dlatego lansowana jest domena elportal.pl :evil:
właśnie przez tego [wiele ciepłych słów] pasożyta. :???:
Z formalnego punktu widzenia wiele się nie da zrobić...niestety.
Prośbę mam...
popraw swojego posta i usuń wspomniany adres...reklamy tym ludziom nie będziemy robić.

tasza

[ Dodano: 2006-07-12, 12:12 ]
:arrow: End
po prostu no comment...jesteś boski...

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 12 lip 2006, 13:55

ptolek pisze:Według mnie przerost treści nad formą nie jest w ogóle możliwy :) ale mam też zastrzeżenia co do szaty graficznej, najważniejsze to zbyt wielkie logo "Elektroniki dla wszystkich" (które powoduje że trzeba więcej przesuwać stronę żeby zobaczyć co jest niżej)
I ja zdecydowanie bym się nad tym zatrzymał. Reszta jest cacy. To logo jest zdecydowanie za duże. Może w Redakcji używa się monitorów o rozdzielczości ekranów 1280x1024, albo większej, ja osobiście używam 1024x768, i mnie to logo na pół strony strasznie drażni. Właściwie, to widać samo logo, a chyba nie o to chodzi ;)

Podobne były wypowiedzi speców od oceniania stron, kiedy wrzuciłem do skrytykowania własną stronę https://elportal.pl/mariusz.ciszewski

Pozdrawiam serdecznie
Mariusz

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 12 lip 2006, 14:32

mariusz_edw pisze:Podobne były wypowiedzi speców od oceniania stron, kiedy wrzuciłem do skrytykowania własną stronę
a czy można owe wypowiedzi gdzieś pooglądać? jakieś linki, hmm?

odnośnie zmniejszenia logo...hmm, nie bardzo mam teraz pomysł jak to zrobić...
po prawej stronie jest mozajka z mini-okładek, to generuje mój skrypt na bazie
obrazków z katalogu...taki gadget...a rozmiar napisu "Elektronika..."
jest zdeterminowany minimalnym sensownym rozmiarem jednej mini-okładki...
to znaczy, aby jeszcze była do czegokolwiek podobna...

w załączniku przeskrolowana o logo i okładki stronka główna...jej góra.
Wstaw mi proszę gdzieś tam logo EdW (przy okładkach się nie upieram)...
No bo z loga zupełnie rezygnować...to nie wiem czy fajnie.

Aha, bannery są z AVT i są niestety "obowiązkowe"...a ich wymiary są odgórnie narzucone.

tasza

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 12 lip 2006, 14:45

To, że wiem, co mnie drażni, wcale nie znaczy, że mam gotowe rozwiązanie ;).

No dobra. Wizja pierwsza. Pozbyłem się paska z bannerami. Strona podskoczyła nieco do góry ;)
Załączniki
edw2.gif
(53.82 KiB) Pobrany 421 razy

ODPOWIEDZ