EdW 1/2006 - Płytka testowa kursu AVR-GCC

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
Adrian01
-
Posty: 9
Rejestracja: 16 lip 2005, 14:30
Lokalizacja: Bogatynia
Kontakt:

Nastepna czesc

Post autor: Adrian01 » 25 kwie 2006, 16:15

Mam pytanie z innej beczki:)
Czy w majowym numerze EdW bedzie kolejna czesc Kursu C ?
Jezeli nie to kiedy owa nastapi?

dzieki

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 25 kwie 2006, 16:22

Adrian01 pisze:Mam pytanie z innej beczki:)
Czy w majowym numerze EdW bedzie kolejna czesc Kursu C ?
Jezeli nie to kiedy owa nastapi?
Ze swojej strony materiał na maj dostarczyłem i wiem, że skład został wykonany. Tyle mogę powiedzieć :wink:

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 03 maja 2006, 22:00

Koppel pisze:Ale cieszę się, że jest oki.
No nie dokońca... Teraz juz wlutowałęm wtyk i połączenie zgadza sie na 100% wszystkie połączenia sie zgadzają, jednak dalej nie działa nie wiem dlaczego. Wgrywam do procesora program ze strony wiec blad softwerowy odpada.
Mam Maxa232N a te kondensatory mają po 1uF wiec chyba wszystko sie zgadza...I zastosowałem dlawik 220uH ale to chyba nie ma znaczenia.
Ma ktoś jakiś pomysł??
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 04 maja 2006, 5:51

Widzę dwie możliwości:
Czy procesor został skonfigurowany do pracy przy 8MHz? Patrz część "przeprowadzka" - fusy.
A druga sprawa to konfiguracja portu COM w komputerze. Z jakiego terminala korzystasz?

sanwa
-
Posty: 22
Rejestracja: 20 wrz 2005, 12:59

Trochę nie na temat, ale może komuś się przyda.

Post autor: sanwa » 13 lip 2006, 12:53

Witam

Przepraszam śledzących ten temat za wypowiedź nie do końca na temat, ale naprawdę aż mi monitor zgrzyta, kiedy czytam na forum czasopisma o jednak edukacyjnej misji wypowiedź moderatora odnośnie tego, czy zmiany są "odczówalne". Oczywiście na tym forum nic mnie nie upoważnia do pouczania moderatora "Koppel", ale jednak pewien poziom ortografii w dyskusjach na tematy techniczne należy zachowywać.

Pozdrawiam
Sanwa [/quote]

filu75
-
Posty: 13
Rejestracja: 31 lip 2005, 14:53

Post autor: filu75 » 26 lip 2006, 19:47

Mam problem z uruchomieniem płytki testowej .
Zakupiłem zestaw z elementami i złożyłem go .
Po uruchomieniu nie działa "program testowy" .
Za każdym razem jak włącze zasilanie na wyświetlaczu LCD wyświetla wszystkie punkty górnej linii i nic się nie zmienia , także po wciśnięciu S1 i S2 .
Po zmianie na LED-y wyświetla jakieś dziwne rzeczy .
Jest jeszcze inna dziwna rzecz . Po wciśnięciu przycisku Reset nie resetuje całego wyświetlacza tylko jego podświetlenie .
Sprawdzałem już połączenia po kilka razy . Zworka RAM na ON . Wszystkie korekty w płytkach wykonane.
Gdzie szukać problemu ? Pozdrawiam

henryk251
-
Posty: 1
Rejestracja: 23 lis 2006, 17:56

Post autor: henryk251 » 23 lis 2006, 18:12

Czesc,

Dopiero niedawno trafiłem na to forum i cieszę się, że mogę spotkać tutaj autora AVT3505.
W związku z tym, przedstawie co zauważyłem.
Eksperyment, który opisuję poniżej, wykoałem przy zaprogramowanym procesorze programem testowym dostarczanym wraz z kitem.
Układ, przy korzystaniu z wyświetlaczy LED działa prawidłowo - nie ma konieczności odpinania złącza ISP podczas normalnej pracy układu.
Problem jednak pojawia się przy korzystaniu z wyświetlacza LCD. Gdy programator ISP (bezpośrednie połączenie z wyjściami z LPT, bez bufora '244) podłączony jest do płytki wyświetlacz nie inicjalizuje się - procesor nie wykrywa go. Program testowy jednak działa! Sprawdziłem to naciskając odpowiednio przyciski - na port szeregowy zostaje wysłany tekst powitalny. Po wyciągnięciu wyświetlacza LCD (bez wyłączania zasilania) i włożeniu wyświetlaczy LED - to one wyświetlają prawidłowy tekst.
Po wypięciu przewodu ISP i resecie procesora całość działa poprawnie niezależnie czy używamy wyświetlacza LCD czy LED.
Czy autor sprawdzał działanie układu z najprostrzą wersją programatora ISP bez jakichkolwiek buforów?
Problem mam tylko ja?
A może muszę zrobić nieco inteligętniejszy programator ISP właśnie ze wspomnianymi buforami?

Pozdrawiam wszystkich
Henryk

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 23 lis 2006, 18:44

Jeśli używany programator wykorzystuje bezpośrednie podłączenie do portu to statny na jego wyjściach blokują możliwość wysterowania odpowiednich wyjść przez programator. W praktyce nie spotkałem się z takim rozwiązaniem. Zwykle absolutnym minimum jest podłączenie przez rezystory. Same rezystancje na płytce mają raczej zabezpieczyć przed uszkodzeniem niż umożliwic prawidłową pracę przy opisanym połączeniu. Inną możliwością jest korzystanie z bootloadera. Odpowiednia aplikacja została opisana, wszytkie materiały oraz sam program znajudją się na stronie:
https://elportal.pl/n0017

ja
-
Posty: 1
Rejestracja: 04 sty 2007, 14:15

Post autor: ja » 04 sty 2007, 14:21

Witam
Nie jestem pewien, czy to właściwy dział; jeśli nie to "sorrki". Mam pytanie dotyczące kitu AVT3505A (płytki wraz z dokumentacją). Przejrzałem opis i spis elementów; sprawdziłem w sklepach "sieciowych" i wydaje mi się,że nie ma wśród elementów żadnych "egzotyków". Czy rzeczywiście? Pytam, ponieważ planuję zakup tego kitu i elementów osobno i wydaje mi się, że wszystkie elementy są "do kupienia" bez problemu w detalu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 21 lip 2006, 11:23
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 04 sty 2007, 16:51

No pewnie, że są do kupienia!! I to pewnie większość elementów masz już w swoich zbiorach. :razz:

treker
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lut 2007, 15:34
Kontakt:

Post autor: treker » 28 mar 2007, 6:49

Ja mam 2 pytanka:
-Kiedy koniec kursu
-Kiedy będzie książka :mrgreen:

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 28 mar 2007, 7:46

treker pisze:Kiedy koniec kursu
Część 17 będzie częścią ostatnią.
treker pisze:Kiedy będzie książka
Zamierzam zebrać i uzupełnić całość (w kursie pewne informacje nie znalazły miejsca) w czasie wakacji. Okaże się, czy czasowo się z tym zmieszczę...

treker
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 lut 2007, 15:34
Kontakt:

Post autor: treker » 28 mar 2007, 7:57

Ok. tnx.
Bo brakuje mi pierwszych 8 części i chyba bardziej będzie się opłcać kupić książkę przynjamniej wszystko na raz i uzupełnione ;)
Pozdr

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 24 kwie 2007, 21:32

Koppel pisze:
treker pisze:Kiedy koniec kursu
Część 17 będzie częścią ostatnią.
treker pisze:Kiedy będzie książka
Zamierzam zebrać i uzupełnić całość (w kursie pewne informacje nie znalazły miejsca) w czasie wakacji. Okaże się, czy czasowo się z tym zmieszczę...
Super, świetny pomysł! też miałem zapytać o książkę, bo przebieranie w 20stu numerach EDW i jeszcze to rozbite po całym numerze przedzielone różnymi reklamami to strasznie zniechęca, a wyszukanie jakiejś informacji z takiej kupki to już prawie niemożliwe...
Fajnie byłoby to mnieć w jednym miejscu w postaci fajnej książki w której szybko można znaleść to co nas interesuje.
Mam pytanie kiedy orientacyjnie można sie spodziewać książki?

pozdrawiam

elektron
-
Posty: 31
Rejestracja: 23 lip 2005, 21:03

Post autor: elektron » 03 cze 2007, 10:17

W nr 12/2005 w funkcji lcd_init jest kilka błędów powodujących błędną inicjalizację wyświetlacza w trybie 4 bitowym. Funkcja lcd_sendHalf(LCD_FUNC|LCDC_FUNC8b) jest wywołana dwukronie zamiast trzykrotnie. Druga sprawa, poważniejsza to to, że funkcja lcd_sendHalf wystawia na górne porty wyświetlacza tylko dolną połówkę bajtu a więc dla instrukcji LCD_FUNC|LCDC_FUNC8b będzie to 0 zamiast 3 a dla LCD_FUNC|LCD_FUNC4b także 0 zamiast 2.

ps. Czekam na jak najszybsze wydanie książkowe kursu!!!

ODPOWIEDZ