EdW 1/2006 - Płytka testowa kursu AVR-GCC
Nastepna czesc
Mam pytanie z innej beczki:)
Czy w majowym numerze EdW bedzie kolejna czesc Kursu C ?
Jezeli nie to kiedy owa nastapi?
dzieki
Czy w majowym numerze EdW bedzie kolejna czesc Kursu C ?
Jezeli nie to kiedy owa nastapi?
dzieki
No nie dokońca... Teraz juz wlutowałęm wtyk i połączenie zgadza sie na 100% wszystkie połączenia sie zgadzają, jednak dalej nie działa nie wiem dlaczego. Wgrywam do procesora program ze strony wiec blad softwerowy odpada.Koppel pisze:Ale cieszę się, że jest oki.
Mam Maxa232N a te kondensatory mają po 1uF wiec chyba wszystko sie zgadza...I zastosowałem dlawik 220uH ale to chyba nie ma znaczenia.
Ma ktoś jakiś pomysł??
Pozdrawiam
Trochę nie na temat, ale może komuś się przyda.
Witam
Przepraszam śledzących ten temat za wypowiedź nie do końca na temat, ale naprawdę aż mi monitor zgrzyta, kiedy czytam na forum czasopisma o jednak edukacyjnej misji wypowiedź moderatora odnośnie tego, czy zmiany są "odczówalne". Oczywiście na tym forum nic mnie nie upoważnia do pouczania moderatora "Koppel", ale jednak pewien poziom ortografii w dyskusjach na tematy techniczne należy zachowywać.
Pozdrawiam
Sanwa [/quote]
Przepraszam śledzących ten temat za wypowiedź nie do końca na temat, ale naprawdę aż mi monitor zgrzyta, kiedy czytam na forum czasopisma o jednak edukacyjnej misji wypowiedź moderatora odnośnie tego, czy zmiany są "odczówalne". Oczywiście na tym forum nic mnie nie upoważnia do pouczania moderatora "Koppel", ale jednak pewien poziom ortografii w dyskusjach na tematy techniczne należy zachowywać.
Pozdrawiam
Sanwa [/quote]
Mam problem z uruchomieniem płytki testowej .
Zakupiłem zestaw z elementami i złożyłem go .
Po uruchomieniu nie działa "program testowy" .
Za każdym razem jak włącze zasilanie na wyświetlaczu LCD wyświetla wszystkie punkty górnej linii i nic się nie zmienia , także po wciśnięciu S1 i S2 .
Po zmianie na LED-y wyświetla jakieś dziwne rzeczy .
Jest jeszcze inna dziwna rzecz . Po wciśnięciu przycisku Reset nie resetuje całego wyświetlacza tylko jego podświetlenie .
Sprawdzałem już połączenia po kilka razy . Zworka RAM na ON . Wszystkie korekty w płytkach wykonane.
Gdzie szukać problemu ? Pozdrawiam
Zakupiłem zestaw z elementami i złożyłem go .
Po uruchomieniu nie działa "program testowy" .
Za każdym razem jak włącze zasilanie na wyświetlaczu LCD wyświetla wszystkie punkty górnej linii i nic się nie zmienia , także po wciśnięciu S1 i S2 .
Po zmianie na LED-y wyświetla jakieś dziwne rzeczy .
Jest jeszcze inna dziwna rzecz . Po wciśnięciu przycisku Reset nie resetuje całego wyświetlacza tylko jego podświetlenie .
Sprawdzałem już połączenia po kilka razy . Zworka RAM na ON . Wszystkie korekty w płytkach wykonane.
Gdzie szukać problemu ? Pozdrawiam
Czesc,
Dopiero niedawno trafiłem na to forum i cieszę się, że mogę spotkać tutaj autora AVT3505.
W związku z tym, przedstawie co zauważyłem.
Eksperyment, który opisuję poniżej, wykoałem przy zaprogramowanym procesorze programem testowym dostarczanym wraz z kitem.
Układ, przy korzystaniu z wyświetlaczy LED działa prawidłowo - nie ma konieczności odpinania złącza ISP podczas normalnej pracy układu.
Problem jednak pojawia się przy korzystaniu z wyświetlacza LCD. Gdy programator ISP (bezpośrednie połączenie z wyjściami z LPT, bez bufora '244) podłączony jest do płytki wyświetlacz nie inicjalizuje się - procesor nie wykrywa go. Program testowy jednak działa! Sprawdziłem to naciskając odpowiednio przyciski - na port szeregowy zostaje wysłany tekst powitalny. Po wyciągnięciu wyświetlacza LCD (bez wyłączania zasilania) i włożeniu wyświetlaczy LED - to one wyświetlają prawidłowy tekst.
Po wypięciu przewodu ISP i resecie procesora całość działa poprawnie niezależnie czy używamy wyświetlacza LCD czy LED.
Czy autor sprawdzał działanie układu z najprostrzą wersją programatora ISP bez jakichkolwiek buforów?
Problem mam tylko ja?
A może muszę zrobić nieco inteligętniejszy programator ISP właśnie ze wspomnianymi buforami?
Pozdrawiam wszystkich
Henryk
Dopiero niedawno trafiłem na to forum i cieszę się, że mogę spotkać tutaj autora AVT3505.
W związku z tym, przedstawie co zauważyłem.
Eksperyment, który opisuję poniżej, wykoałem przy zaprogramowanym procesorze programem testowym dostarczanym wraz z kitem.
Układ, przy korzystaniu z wyświetlaczy LED działa prawidłowo - nie ma konieczności odpinania złącza ISP podczas normalnej pracy układu.
Problem jednak pojawia się przy korzystaniu z wyświetlacza LCD. Gdy programator ISP (bezpośrednie połączenie z wyjściami z LPT, bez bufora '244) podłączony jest do płytki wyświetlacz nie inicjalizuje się - procesor nie wykrywa go. Program testowy jednak działa! Sprawdziłem to naciskając odpowiednio przyciski - na port szeregowy zostaje wysłany tekst powitalny. Po wyciągnięciu wyświetlacza LCD (bez wyłączania zasilania) i włożeniu wyświetlaczy LED - to one wyświetlają prawidłowy tekst.
Po wypięciu przewodu ISP i resecie procesora całość działa poprawnie niezależnie czy używamy wyświetlacza LCD czy LED.
Czy autor sprawdzał działanie układu z najprostrzą wersją programatora ISP bez jakichkolwiek buforów?
Problem mam tylko ja?
A może muszę zrobić nieco inteligętniejszy programator ISP właśnie ze wspomnianymi buforami?
Pozdrawiam wszystkich
Henryk
Jeśli używany programator wykorzystuje bezpośrednie podłączenie do portu to statny na jego wyjściach blokują możliwość wysterowania odpowiednich wyjść przez programator. W praktyce nie spotkałem się z takim rozwiązaniem. Zwykle absolutnym minimum jest podłączenie przez rezystory. Same rezystancje na płytce mają raczej zabezpieczyć przed uszkodzeniem niż umożliwic prawidłową pracę przy opisanym połączeniu. Inną możliwością jest korzystanie z bootloadera. Odpowiednia aplikacja została opisana, wszytkie materiały oraz sam program znajudją się na stronie:
https://elportal.pl/n0017
https://elportal.pl/n0017
Witam
Nie jestem pewien, czy to właściwy dział; jeśli nie to "sorrki". Mam pytanie dotyczące kitu AVT3505A (płytki wraz z dokumentacją). Przejrzałem opis i spis elementów; sprawdziłem w sklepach "sieciowych" i wydaje mi się,że nie ma wśród elementów żadnych "egzotyków". Czy rzeczywiście? Pytam, ponieważ planuję zakup tego kitu i elementów osobno i wydaje mi się, że wszystkie elementy są "do kupienia" bez problemu w detalu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrowienia
Nie jestem pewien, czy to właściwy dział; jeśli nie to "sorrki". Mam pytanie dotyczące kitu AVT3505A (płytki wraz z dokumentacją). Przejrzałem opis i spis elementów; sprawdziłem w sklepach "sieciowych" i wydaje mi się,że nie ma wśród elementów żadnych "egzotyków". Czy rzeczywiście? Pytam, ponieważ planuję zakup tego kitu i elementów osobno i wydaje mi się, że wszystkie elementy są "do kupienia" bez problemu w detalu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrowienia
Super, świetny pomysł! też miałem zapytać o książkę, bo przebieranie w 20stu numerach EDW i jeszcze to rozbite po całym numerze przedzielone różnymi reklamami to strasznie zniechęca, a wyszukanie jakiejś informacji z takiej kupki to już prawie niemożliwe...Koppel pisze:Część 17 będzie częścią ostatnią.treker pisze:Kiedy koniec kursuZamierzam zebrać i uzupełnić całość (w kursie pewne informacje nie znalazły miejsca) w czasie wakacji. Okaże się, czy czasowo się z tym zmieszczę...treker pisze:Kiedy będzie książka
Fajnie byłoby to mnieć w jednym miejscu w postaci fajnej książki w której szybko można znaleść to co nas interesuje.
Mam pytanie kiedy orientacyjnie można sie spodziewać książki?
pozdrawiam
W nr 12/2005 w funkcji lcd_init jest kilka błędów powodujących błędną inicjalizację wyświetlacza w trybie 4 bitowym. Funkcja lcd_sendHalf(LCD_FUNC|LCDC_FUNC8b) jest wywołana dwukronie zamiast trzykrotnie. Druga sprawa, poważniejsza to to, że funkcja lcd_sendHalf wystawia na górne porty wyświetlacza tylko dolną połówkę bajtu a więc dla instrukcji LCD_FUNC|LCDC_FUNC8b będzie to 0 zamiast 3 a dla LCD_FUNC|LCD_FUNC4b także 0 zamiast 2.
ps. Czekam na jak najszybsze wydanie książkowe kursu!!!
ps. Czekam na jak najszybsze wydanie książkowe kursu!!!