EdW 1/2006 - Płytka testowa kursu AVR-GCC

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 12 mar 2006, 22:51

A skąd się wzięło to 5.1? Nie widzę tego na schemacie ani na spisie części. W modelu rzeczywiście pracowała dioda 5,3V ale to tylko dla tego, że nie miałem innej pod ręką. Wtedy praktyczne maksymalne napięcie zasilania wynosiło 4,5V. Na schematach oraz w spisie części umieściłem informację 6,1V.

Jarus
-
Posty: 9
Rejestracja: 03 mar 2006, 12:16

Post autor: Jarus » 13 mar 2006, 9:04

Chodzi o to, że nigdy się nie słyszałem o didodzie zenera 6,1V. Więc myslałem, że może literówkę ktoś zrobił. Dlatego też pomyślałem, że może chodziło o 6,2V lub 5,1V.
Diodę 6,2V proponowano też w zestawie avt3500.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 13 mar 2006, 18:20

Dokładna wartość napięcia tej diody nie jest ważna. Rzeczywiście - nie ma diody 6.1V (człowiek uczy się całe życie :P). W ostateczności wspomnianej diody można w ogóle nie montować. To element zabezpieczający - jeśli ktoś jest pewien, że nie podłączy zasilacza źle, ani nie ustawi za wysokiego napięcia - to zabezpieczenie może pominąć.

Dostarczana z zestawem dioda 6.2V jest jak najbardziej ok.

Oczywiście nie jest to element stabilizujący napięcie - przy takiej pracy dioda zacznie się szybko nagrzewać! To zabezpieczenie powinno jedynie dać czas na uświadomienie sobie pomyłki w połączeniu oraz SZYBKIE wyłączenie zasilania.

tbird
-
Posty: 4
Rejestracja: 17 mar 2006, 2:26

Post autor: tbird » 17 mar 2006, 2:46

Zlozylem calosc... Wlacza sie standartowo wgrany program, przechodzi test pamieci, komunikacja przez rs232 tez dziala. Wyswietlacz LCD ladnie wyswietla... ale jednak cos jest dalej nie tak z tym wejsciem ISP.
Sprawdzalem juz wszelkie mozliwe kombinacje (wypinanie LCD, plytki wykonawczej) i nie chce dzialac.
Oczywiscie dolozylem tez ta 3 plytke ktora miala cos tam naprawiac ale tez bez rezultatu.
Przy kazdej probie programowania urzadzenie tylko sie zresetuje i nic wiecej.
Bascom pisze ze nie moze rozpoznac chipu o ID: FF FF FF... Kabel napewno jest poprawny bo dziala z avt3500.
Ma ktos jakies pomysly co mam zrobic?
Uklad jest sprawny, dziala normalnie, pozatym ze nie da sie go za nic zaprogramowac.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 17 mar 2006, 7:04

Jakiego typu programatora używasz? Czy jest to programator buforowany, czy ma bezpośrednie podłączenie do portu czy też podłączenie do portu poprzez rezystory zabezpieczające? W tym ostatnim przypadku może zajść konieczność zmniejszenia wartości rezystorów na płytce.

Dziwne jest jednak to, że programator zupełnie nie reaguje - nawet po odłączeniu płytki wykonawczej. W takim przypadku powinien "złapać" nawet jeśli płytki dodatkowej nie ma.
Proponuję przemierzyć czy między odpowiednimi wyprowadzeniami portów oraz złączem jest rezystancja 330R. Reset już wiemy, że łączy. CLK - wyprowadzenie 8 procesora, MISO - 7, MOSI - 6.
Sprawdź też czy na tych liniach nie ma zwarć. Może jaieś zwarcie zostało wprowadzone przez płytkę dodatkową - tam ścierzki są bardzo blisko siebie.

Nie miałem takiego przypadku, jednak korzystam z programatora z buforem HCT244 i ze złącza programowania ISP (atmelowego). Może jeszcze inni czytelnicy z innymi programatorami się wypowiedzą?

tbird
-
Posty: 4
Rejestracja: 17 mar 2006, 2:26

Post autor: tbird » 17 mar 2006, 13:38

Do programowania uzywam kabla bezposrednio laczacego port LPT z plytka glowna.
Kabel sprawdzalem za pomoca parel port monitor-a, zmienialem stany poszczegolnych pinow i sprawdzalem po drugiej stronie czy sie zgadza.
Rezystancja CLK MISO i MOSI jest ok, zwarcia tam nie ma.
Jeszcze sprawdzalem jakie stany sa na wyjsciach ISP. CLK - niski , MISO - wysoki, MOSI - wysoki, RST ma okolo 0.3V mniej od pozostalych, ale utrzymuje sie okolo 4,6V.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 17 mar 2006, 14:36

tbird pisze:Jeszcze sprawdzalem jakie stany sa na wyjsciach ISP. CLK - niski , MISO - wysoki, MOSI - wysoki, RST ma okolo 0.3V mniej od pozostalych, ale utrzymuje sie okolo 4,6V.
Piszesz o stanach w chwili programowania? To dziwne - wygląda jakby wtyczka była obrócona o 180°. To na RST powinno być niskie napięcie, na CLK trochę niższe od pozostałych (tam jest zegar, czyli napięcie zmienne, więc miernik zmierzy niższe napięcie).

tbird
-
Posty: 4
Rejestracja: 17 mar 2006, 2:26

Post autor: tbird » 17 mar 2006, 17:20

Takie stany mam przy wlaczonym atmelku do zasilania, bez wpietego programatora. Pozniej sprawdze jakie sa w chwili programowania.

EDIT

Po podpieciu plytki glownej do LPT wyglada to tak:
MOSI otrzymuje sie caly czas na poziomie 0,6V w momencie proby odczytu flashroma czy eproma w bascomie wzrasta do 2,5V i tak sie wacha przez caly proces odczytu +-0.1V
MISO normalnie ma 4,8V po wlaczeniu jakiejs operacji na flashromie wacha sie od 2.5V do 3.5V.
CLK w spoczynku ma 0,06V po wlaczeniu programowania jest rowne 1.7V
RST caly czas utrzymuje sie okolo 4,8V, w czasie programowania spada do 0,07V
Wyglada ze jest wszystko ok ale programator bascoma odczytuje same wartosci FF FF FF we flashromie czy epromie...
chyba ze mam jakiegos felernego bascoma,

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 26 mar 2006, 13:42

Płyta główna w komputerze w miarę nowa? Rezystor R4 wymień z 330 na 100 Ohm.

tbird
-
Posty: 4
Rejestracja: 17 mar 2006, 2:26

Post autor: tbird » 26 mar 2006, 20:28

Problem rozwiazany... port LPT najprawdopodobniej uszkodzony, na innym komputerze dziala poprawnie.

EDIT:

Wymiana rezystorow R1 R2 R3 i R4 na okolo 160omow pomogla, dziala juz wszystko poprawnie.
Wychodzi z tego ze niektore komputery posiadaja porty LPT nieco inne i z tad te wszystkie problemy.
Dzieki za pomoc wszystkim
Pozdrawiam

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 22 kwie 2006, 16:56

CZy ktoś już wykonywał ćwiczenie numer 7 na tej plytce??
NA płytce jest kolejny błąd!!
Masa jest podłączona do pinu 1 a powinien być do pinu 5
T1out z max232 jest podłączone do pinu 3 i powinno do 3
R1in z max232 jest podłaczone do pinu 4 a powinno byc do pinu 2

CZy ktoś ma też taki sam problem bo wląsnie rs232 nie dziala mi z tego powodu...

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 22 kwie 2006, 17:03

jareks91 pisze:CZy ktoś już wykonywał ćwiczenie numer 7 na tej plytce??
NA płytce jest kolejny błąd!!
Masa jest podłączona do pinu 1 a powinien być do pinu 5
T1out z max232 jest podłączone do pinu 3 i powinno do 3
R1in z max232 jest podłaczone do pinu 4 a powinno byc do pinu 2

CZy ktoś ma też taki sam problem bo wląsnie rs232 nie dziala mi z tego powodu...
Czy kabel jest na pewno typu NULL-Modem? Posiadam dwie płytki wykonane według starego wzorca. Na każdej wykonane przeróbki według obu podanych sposobów i RS działa bezproblemowo.

Z Twojego opisu i podanych numerów pinów wynika ponadto, że na płytce zamontowałeś gniazdo - powinien być wtyk (aby nie używać określeń "gniazdo żeńskie o męskie").

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 22 kwie 2006, 17:35

Koppel pisze:Z Twojego opisu i podanych numerów pinów wynika ponadto, że na płytce zamontowałeś gniazdo
TAk ...:/ sprzedawca sie pomylił i dał mi żeńskie a w spisie jest wyraźnie męskie...

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 22 kwie 2006, 20:11

:arrow: Koppel
Koppel pisze:zamontowałeś gniazdo - powinien być wtyk (aby nie używać określeń "gniazdo żeńskie o męskie")
ja też wolę określenia gniazdo\wtyk :wink:

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 24 kwie 2006, 21:28

jareks91 pisze:TAk ...:/ sprzedawca sie pomylił i dał mi żeńskie a w spisie jest wyraźnie męskie...
Za bardzo się stresuję... na prawdę za bardzo ;/
Ale cieszę się, że jest oki.
M@rek pisze:ja też wolę określenia gniazdo\wtyk
:wink:

ODPOWIEDZ