EdW 1/2006 - Płytka testowa kursu AVR-GCC

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 04 sty 2006, 16:36

(...)AVT 3505 jest inny procesor, do którego i tak nie możesz pisać kodu w demonstracyjnej wersji bascom.
Pozdrawiam
No to już ewidentna nieprawda. Dowód na załączonym obrazku.
To, że BASCOM ma ograniczenie kodu do 2kB (a najnowsza wesja, o ile się nie mylę, do 4kB) uniemożliwia co prawda pełne wykorzysnie nowego układu... ale jego oprogramowanie jest jak najbardziej możliwe.

Problem ogólnie jest taki, że układ połączeń jest trochę inny. Na nowej płytce brak także zainstalowanego układu z interfejsem I2C. Nie są to problemy nie do przeskoczenia, jednak wymagają albo trochę wiedzy, albo sporo zacięcia do eksperymentowania. Jeśli jesteś zupełnie początkujący - polecam zacząć od dedykowanego do wybranego kursu zestawu. Inaczej łatwo się zniechęcić podczas konfiguracji kompilatora.
Załączniki
bascom.jpg
Świstak i te sprawy... ;PP

Victor
-
Posty: 9
Rejestracja: 23 lis 2005, 12:01

Post autor: Victor » 06 sty 2006, 23:22

Czy z płytki testowej można korzystać do programowania tylko ze złącza RS232, czy też jest USB. Jak tylko RS232 to kicha bo posiadam laptopa, a tam takowego niema. Ewentualnie czy jest możliwość w jakiś prosty sposób dorobić USB?

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 06 sty 2006, 23:29

Wsztstko zależy od posiadanego programatora. Najprostsze programatory podłączane są do portu równoległego. Można jednak zakupić także takie działające spod USB - w EP był chyba nawet taki projekt. Jeśli chodzi o RS - istnieją przejściówki USB<->RS232.

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 13 sty 2006, 11:25

Koppel pisze:
(...)AVT 3505 jest inny procesor, do którego i tak nie możesz pisać kodu w demonstracyjnej wersji bascom.
Pozdrawiam
No to już ewidentna nieprawda.
Masz rację:) Jednak to i tak nie zmienia faktu że początkujący zgubi sie jeśli zacznie robić MOŁ na płytce do C.

Mam jednak pytanie, nie widziałem jeszcze płytki ale z opisu wynika że do płytki możną podłączyć tylko 5V...
Dlaczego nie dołożono stabilizator na płytce tak żeby można było tą płytke zasilić każdym zasilaczem, który każdy posiada w domu??
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 13 sty 2006, 14:40

jareks91 pisze: Mam jednak pytanie, nie widziałem jeszcze płytki ale z opisu wynika że do płytki możną podłączyć tylko 5V...
Dlaczego nie dołożono stabilizator na płytce tak żeby można było tą płytke zasilić każdym zasilaczem, który każdy posiada w domu??
Pozdrawiam
Ponieważ:
1. Ja osobiście posiadam zasilacz regulowany... zawsze uważałem, że jest to jedno z podstawowych narzędzi elektronika.
2. Płytka z MOŁ go nie posiada, a płytka do kursu C dziedziczy po niej część rozwiązań. Osoby które brały udział w kursie z jej pomocą powinny posiadać już odpowiedni zasilacz.
3. Umożliwia to zasilenie układu także napięciem niższym. Nie planuję co prawda wykorzystać tego w ramach kursu... ale zwiększa to uniwersalność układu.

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 15 sty 2006, 13:32

No tak ale dorobienie drugiego wejścia na zasilanie do 24 volt i z wejściem, takim aby wchodził każdy zasilacz to nie przeszkodziło by to w pukntach 1 , 2 i 3 a i byłaby taka korzyść że jak masz pod ręką standardowy zasilacz 12 V to podpinasz i działa. To jest wygodne, zwłaszcza jak idziesz do kolegi zaprezentować mu swój układzik to nie musisz dodatkowo brać swojego zasilacza bo 12 woltowy zasilacz każdy posiada w domu :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 15 sty 2006, 14:58

Taki stabilizator można zresztą dorobić w pół godziny nawet na pająku. Pamiętam, że podobną sytuację miałem z AVT2250 i któregoś dnia zrobiłem maleńką płytkę z obwodami stabilizatora. W sumie taki drobiazg mógłby nawet być tematem na miniprojekt - obawiam się jednak, że zainteresowanie byłoby niewielkie ;PP... Może zamiast tego znajdzie się na www ;D

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 16 sty 2006, 10:55

Koppel pisze:Taki stabilizator można zresztą dorobić w pół godziny nawet na pająku.
Miałem taki stabilizator dorobiony na pajonku w płytce AVT 3500 i sie wkurzałem dalczego P. Górecki nie zrobił też wejście na 12 V. Potem przerobiłem zasilacz 24 V na 5 V i juz jest dużo lepiej.
Konstrukcja w pająku jest strasznie niewygodna, kabelki sie czesto przecierają i wszystko jest luźne co grozi zwarciem.
Co do przystawki, to okej :) tylko jak ją przymocować, żeby była bardzo stabilna, żeby sie nie huśtała na jakiś kabelkach. Wiec przystawka odpada, chyba że się ją umocuje jakoś na sztywno.
W sklepie avt pisze cały czas że płytka "dostępna wktórce". Jak długo to wkrótce bedzie trwało?? JEst to trochę nielogiczne...przecież autor kursu już miał pare miesięcy temu zamiar wprowadzić płytkę i pewnie już dawno ma ją gotową, to na co oni czekają??
a jak potrzebują tyle czasu na produkcje tych płytek, to powinno być to tak zaplanowane, żeby wraz z ukazaniem sie styczniowego numery, płytki były już dostępne.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Posty: 573
Rejestracja: 07 gru 2004, 23:06
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: radzio » 16 sty 2006, 16:16

Mi akurat pasuje zasialnie na 5V bo mogę sobie zasilić układ z USB (jedna "wtyczka" mniej na listwie). Ale to kwiestia gustu...

Awatar użytkownika
Holtek
-
Posty: 51
Rejestracja: 27 lip 2005, 20:18
Lokalizacja: Lublin- Lubartów
Kontakt:

Post autor: Holtek » 01 lut 2006, 22:32

Dziś, wraz z prenumeratą dostałem płytki do kursu. Elementy sam skompletowałem i przystąpiłem do montażu.
Znalazłem jednak błąd, i to chyba na płytkach. Chodzi o rezystory R18 i R19.
Na płytce nie ma dla nich miejsc, a czytając opis działania układu, wynika z niego że są one niezbędne do prawidłowego działania całości.
Dolutowywać je gdzieś od spodu płytki posługując się polami lutowniczymi innych elementów ??

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 02 lut 2006, 5:20

Witam
Powinno to wyglądać jak na załączonym obrazku (fragment płytki wyświetlacza). Czy płytka wygląda inaczej niż w artykule?
Załączniki
mega_avr18i19.GIF
(26.9 KiB) Pobrany 7306 razy

Awatar użytkownika
Holtek
-
Posty: 51
Rejestracja: 27 lip 2005, 20:18
Lokalizacja: Lublin- Lubartów
Kontakt:

Post autor: Holtek » 02 lut 2006, 9:17

Niestety, ale tak nie wygląda...daletego napisałem posta z pytaniem :D
Poniżej zdjęcie mojej płytki z elementami, które udało mi się wczoraj zamontować :]


Obrazek



Obrazek

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 02 lut 2006, 13:59

Wysłałem zapytanie do AVT w tej sprawie.

Awatar użytkownika
Holtek
-
Posty: 51
Rejestracja: 27 lip 2005, 20:18
Lokalizacja: Lublin- Lubartów
Kontakt:

Post autor: Holtek » 02 lut 2006, 14:16

Zauważyłem też brak miejsca na trzy piny do przełączania wyświetlaczy LCD/LED.

Jak narazie błędy znalazłem tylko na plytce wykonawczej i przerwałem jej montaż. Może podeślą poprawioną wersję :D :D

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 02 lut 2006, 21:37

Mam nadzieje że dostałeś jakiś odpad z produkcji. Mi też doszła płytka ale narazie kompletuje elementy i sesja... jednak w najbliższym czasie sprawdze czy u mnie jest wszyskto ok.

ODPOWIEDZ