EdW 1/2006 - Płytka testowa kursu AVR-GCC

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
Jarus
-
Posty: 9
Rejestracja: 03 mar 2006, 12:16

Post autor: Jarus » 04 mar 2006, 10:50

To ja jeszcze mam takie małe pytanie. Jaki układ mam wlutować w tę dodatkową płytkę. Bo albo źle czytam, albo w opisie "korekty zestawu AVT3505", który dostałem wraz z płytką nie napisane zostało jaki to ma być układ. Z dołączonego tutaj zdjęcia też nie mogę się doczytać.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 04 mar 2006, 11:00

Hmm... nie widziałem złożonego tekstu ale odpowiednie informacje dostarczyłem. Na schemacie powinna być informacja, że to układ 4066. Jednocześnie w spisie elementów powinno być zaznaczone, że jest to CMOS 4066.

Jarus
-
Posty: 9
Rejestracja: 03 mar 2006, 12:16

Post autor: Jarus » 04 mar 2006, 11:43

Niestety w dołączonym do płytki tekście nie ma słowa o 4066. Na dodatek jest tam napisane, że należy lutować rezystory R18, R19. Zresztą sam zobacz i oceń tekst
Obrazek Obrazek

Jest jeszcze jedna rzecz, której nie rozumiem. Zaznaczyłem to czerwoną otoczką na obrazku. Przy R1 jest gwiazdka, a poniżej pisze "Nie montować". W takim razie montować, czy też nie?

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 04 mar 2006, 12:19

Racja - dobrze byłoby je wlutować. Zaraz poprawię swoją poprzednią wypowiedź.
Jeśli chodzi o R* miejsce na płytce pod niego zostało zrobione niejako "na zapas". W układzie ATmega162 wejście reset jest wewnętrznie podciągane do plusa zasilania tak więc jego stosowanie nie powinno być konieczne. Gdyby przewód łączący był długi (co raczej nie będzie miało miejsca w naszym układzie - przez długi rozumiem ponad 30cm), wstawienie w tym miejscu rezystancji rzędu 1-10k powinno poprawić stabilność urządzenia.

PS.: na schemacie, pod U1A znajduje się napis 4066 - to numerek układu.

Jarus
-
Posty: 9
Rejestracja: 03 mar 2006, 12:16

Post autor: Jarus » 04 mar 2006, 17:43

Koppel pisze: PS.: na schemacie, pod U1A znajduje się napis 4066 - to numerek układu.
Rzeczywiście teraz na schemacie dojrzałem tę cyfrę.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 07 mar 2006, 18:11

:arrow: Jarus
Coś tu jest nie tak. Tekst orginalnie dostarczonej przeze mnie instrukcji był zupełnie inny. Dziś siedząc na wykładzie doszedłem nagle do wniosku, że przecież cała idea dorabiania tworzenia płytki dodatkowej było zrezygnowanie z przeróbek płytki wykonawczej. To nie tak miało brzmieć. Za moment umieszczę orginalny tekst na swojej stronie autorskiej.

// Edytowane:
Tekst dostępny już na stronie:
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=287
(w informacjach dodatkowych do AVT3505)

Jarus
-
Posty: 9
Rejestracja: 03 mar 2006, 12:16

Post autor: Jarus » 07 mar 2006, 19:19

No tak, teraz opis przeróbki wygląda bardziej przejrzyście i logicznie. Pewnie w tekście przesłanym do mnie, ktoś niechcący zamieszał... lub celowo to zrobił, może miał jakąś intencję w tym.
Niestety nie mogę powiedzieć, czy to działa, bo czekam na lutownicę :)
Czasu też mi brak na studiowanie schematu. Poza tym niestety zbyt dobrze się na elektrycznej części projektów nie znam. Bliższe jest mi programowanie takich ukladów...

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 07 mar 2006, 21:53

Generalnie najprościej wykonać płytkę dodatkową. Wtedy praktycznie żadne przeróbki nie są konieczne. Przeróbka płytki głównej to opcja która przyda się przy wyświetlaczu Nokia 6610i. Podłączenie na niej obudowy gniazdka RS232 do masy, to także opcja - jeśli trafimy na zły kabel to komunikacja może nie ruszyć bez tego - jednak na porządnym kablu powinno chodzić bez przeróbek ("powinno" - u mnie sporo układów tak chodzi. Na innym kablu, nieprzerobiona płytka łączyła się prawidłowo).

Jeśli dodałeś już R18 i R19 - wszystko powinno działać w porządku. Jednak jeśli nie ma zworki LCD_E, zmiany te nie będą odczuwalne w układzie.

Jeśli chodzi o zmiany w dostarczonej Ci instrukcji - napisałem do osoby z którą się kontaktowałem w tej sprawie. Nie wierzę tu w jakąś złą wolę - to po prostu pośpiech. Zwykle otrzymuję tekst do korekty autroskiej - nie wiem czemu ta broszurka nie przeszła przeze mnie :?

(a poza tym - na pewno, po części, jest bardziej przejrzyście ponieważ jest w kolorze :wink: )
Ostatnio zmieniony 14 lip 2006, 20:12 przez Koppel, łącznie zmieniany 1 raz.

Jarus
-
Posty: 9
Rejestracja: 03 mar 2006, 12:16

Post autor: Jarus » 08 mar 2006, 8:26

Muszę się chyba wytłumaczyć. Pisząc wcześniej, że może ktoś miał intencję zmiany tekstu, miałem na myśli to, że po prostu ktoś zrobił to w dobrej wierze, bo np. pomyślał, że ta zmiana wyjdzie na lepsze. Nikogo nie chciałem tu oskarżać.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 08 mar 2006, 11:40

Jarus pisze:Niestety w dołączonym do płytki tekście nie ma słowa o 4066. Na dodatek jest tam napisane, że należy lutować rezystory R18, R19. Zresztą sam zobacz i oceń tekst
Gdzies Ty umieścił te obrazki ? jakieś badziewie się razem z tym uruchamia. :roll:

Jarus
-
Posty: 9
Rejestracja: 03 mar 2006, 12:16

Post autor: Jarus » 08 mar 2006, 11:58

imageshack.us - to jeden z popularniejszych serwerów, gdzie można takie obrazki wstawiać. Kila pożytecznych opcji ma, jak np. automatyczne generowanie linku do obrazka w stylu "forumowym", w stylu html, od razu jest link do miniaturki, miniaturka w dobrej jakości, podawany jest rozmiar obrazka. Klikasz na miniaturce i już masz duży obrazek :) Itd., itd., itd....

A te inne badziewia to trochę reklam (serwer jest darmowy), przyciski do uploadu obrazka, przeglądania...

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 09 mar 2006, 23:53

Koppel pisze:Jeśli dodałeś już R18 i R19 - wszystko powinno działać w porządku. Jednak jeśli nie ma zworki LCD_E, zmiany te nie będą odczówalne w układzie.
Uff... to w końcu trzeba lutować te R18 i R19 czy nie, jesli ma się dodatkową płytkę??

Nie wiem kto za tym stoi, ale żeby ponownie zrobić błąd w poprawce do błedu...to już przesada.
Całe to zamieszanie nie buduje dobrej opini o EDW a tym bardziej już o AVT.
Pozdrawiam

[ Dodano: Pią 10 Mar, 2006 ]
Jeszcze małe pytanie. Dlaczego ten post nie jest wyświetlany na stronie głównej?? pod napisem: "Zapraszamy na Forum Elportalu, a oto najnowsze posty: " Czy to świadome ukrycie tego tematu?? Ukrywacie to aby jak najmniej osób czytało te błedy jakie popełniacie aby klientów nie tracić??

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 10 mar 2006, 6:32

jareks91 pisze:Jeszcze małe pytanie. Dlaczego ten post nie jest wyświetlany na stronie głównej?? pod napisem: "Zapraszamy na Forum Elportalu, a oto najnowsze posty: " Czy to świadome ukrycie tego tematu?? Ukrywacie to aby jak najmniej osób czytało te błedy jakie popełniacie aby klientów nie tracić??
To wynika z tego że temat jest przyklejony(przyklejone nie są tam wyswietlane) po to żeby zawsze był na pierwszej stronie u góry tego działu. Czyli jest odwrotnie niż myślisz, będzie on na pierwszych miejscach nawet jesli już nikt nie będzie pisał, po to właśnie aby zainteresowani mogli poczytać o błędach.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 10 mar 2006, 10:10

jareks91 pisze:Uff... to w końcu trzeba lutować te R18 i R19 czy nie, jesli ma się dodatkową płytkę??
Podałem linka: https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=287
Znajdziesz tam "autorską" wersję opisu. Wydaje mi się, że według niej wszystko jest jasne. Są dwie możliwości: dodanie płytki dodatkowej, albo przeróbka płytki wykonawczej.

Jarus
-
Posty: 9
Rejestracja: 03 mar 2006, 12:16

Post autor: Jarus » 12 mar 2006, 22:43

Jeszcze jedna drobna rzecz mi się rzuciła w oczy przy opisie kitu 3505. Chodzi o diodę zenera D1 na płytce głównej. Jest tam podana wartość 6,1 V 3A. To w końcu ile powinno być 6.2 czy 5.1V. Obstawiam za tym pierwszym.

A tak przy okazji, może ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie z innego forum?
http://forum.ep.com.pl/viewtopic.php?t=14468

ODPOWIEDZ