10/2010-Prostownik samochodowy-kit 2957

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
StaFid
-
Posty: 32
Rejestracja: 20 lis 2005, 18:26

10/2010-Prostownik samochodowy-kit 2957

Post autor: StaFid » 18 mar 2012, 15:39

Witam
Buduję ten prostownik. Moim zdaniem jest pewna niedoróbka na PCB. Brak metalizacji otworów pod piny wyświetlaczy, co bardzo utrudnia lutowanie po stronie tych wyświetlaczy (minimalny dostęp nawet dla cienkiego grota). Pisałem na adres "serwis@avt.pl" otrzymując lakoniczną odpowiedź że taki jest projekt. Moim zdaniem, jeżeli jest w projekcie błąd to trzeba go naprawić. Napisałem więc do autora artykułu (Marcin Majewski), ale nie otrzymałem odpowiedzi. To po co autor podaje swój adres mailowy?
Pozdrawiam
Stanisław

buliz
-
Posty: 68
Rejestracja: 21 sty 2006, 23:10
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: buliz » 18 mar 2012, 16:25

To nie nowość że ktoś z avt nie odpowiada. Od dwóch miesięcy czekam na kit avt484, kilka razy zamawiałem i nic, żadnej informacji. Od pewnego czasu taka "normalka" w avt. Ale bądź podobnie jak ja cierpliwy. Uda się.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2079
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 18 mar 2012, 17:43

Zadzwoń sobie do nich, najlepsza metoda. Niestety innego sposobu nie ma. Wiem bo ostatnio tez jestem zmuszony u nich kupić to i owo, i droga krzyżowa z nimi.

burza-storm
-
Posty: 4
Rejestracja: 26 mar 2012, 9:23
Lokalizacja: Pomorskie

Post autor: burza-storm » 26 mar 2012, 9:26

Witam ,

Tez buduje ten prostownik i mam maly problem ( jestem laikiem w tych sprawach) ale na płytce widnieja dwa rezystorki R29 i R30 natomiast nie ma wypisanych uzytych materiaów do nich. poza tym jest tez w materiałach R22 a nie ma go na płytce. Prosze o jakas podpowiedz co zrobic .

StaFid
-
Posty: 32
Rejestracja: 20 lis 2005, 18:26

Post autor: StaFid » 26 mar 2012, 18:46

Witam
W projekcie występują błędy z którymi terz miałem problemy. Rezystory oznaczone na płytce jako R29-R30, w spisie elementów i na schemacie mają oznaczenie R21-R22 (470 omów).
Na płytce są rezystory 7x82 omów które nie są opisane a na schemacie i w wykazie oznaczone jako R23-R29.
Pozdrawiam
Stanisław

burza-storm
-
Posty: 4
Rejestracja: 26 mar 2012, 9:23
Lokalizacja: Pomorskie

Post autor: burza-storm » 26 mar 2012, 19:06

A co w takim razie z tym R21 bo taki wystepuje tam ?

StaFid
-
Posty: 32
Rejestracja: 20 lis 2005, 18:26

Prostownik

Post autor: StaFid » 26 mar 2012, 19:34

R21 na płytce i na schemacie jest prawidłowo, natomiast w wykazie elementów w wierszu R21-R22 skreślić R22 a dopisać R29-R30 wartość 470Ω.
Czyli winno być: R21, R29-R30 - 470Ω

burza-storm
-
Posty: 4
Rejestracja: 26 mar 2012, 9:23
Lokalizacja: Pomorskie

Post autor: burza-storm » 26 mar 2012, 19:44

Super, dzieki za pomoc , mam nadzieje ,że teraz mi sie uda uruchomic. I, że wiecej pomyłek nie będzie.

burza-storm
-
Posty: 4
Rejestracja: 26 mar 2012, 9:23
Lokalizacja: Pomorskie

Post autor: burza-storm » 28 mar 2012, 11:29

A jeszcze jedno pytanko. Dławik ktory nalezy nawinać na jakim rdzeniu okragły czy podłużny??

StaFid
-
Posty: 32
Rejestracja: 20 lis 2005, 18:26

Prostownik

Post autor: StaFid » 28 mar 2012, 19:12

Ja dławik nawinąłem na wałeczku ferrytowym ø 5x20mm (taki akurat wpadł mi w ręce).

ODPOWIEDZ