1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 21 lut 2012, 13:04

Drobna uwaga do montażu płytki klawiatury. Przyzwyczajony jestem od prawie 40 lat do tego że na schematach montażowych (opisach) dla diod rysuje się znaczek diody lub kreskę oznaczającą katodę (podobnie jak to ma miejsce w rzeczywistych elementach) tak aby nie było wątpliwości co do kierunku montażu - nie mając więc schematu ideowego przed oczami zamontowałem D4,D5, D6, D7 i D8 zgodnie ze swoim przyzwyczajeniem i oczywiście klawiatura nie działała, dopiero rzut okiem na schemat wyjaśnił mi sprawę. Tutaj kreską zaznaczona jest anoda diod.

Układ po zmontowaniu działa, wgram jeszcze najnowszy soft i skalibruję po czym porobię różne pomiary, a porównania i wyniki wrzucę do tego tematu.

------------------edit----------------------
Skręciłem to wszystko uzywając jako dystansów tulejek metalowych i tu niestety małe zaskoczenie bo jeśli płytkę wyświetlacza w ten sposób się skręci to ekran gaśnie - przyczyną jest połaczenie lewego dolnego rogu płytki wyswietlacza z pozostałymi punktami mocującymi? Nie znam schematu wyświetlacza - wie ktos bez szukania dlaczego tak jest?
-------------------edit----------------------
Po analizie wszystkich płytek zrezygnowałem z tulejek metalowych i dałem wszedzie tulejki z tworzywa - połaczenie płytek ekranujących górę i dół wykonałem poprzez połaczenie na płytce maskującej panelu z gniazdami we/wy.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 21 lut 2012, 15:16

Wojtek pisze:Tutaj kreską zaznaczona jest anoda diod.
Racja, moje niedopatrzenie gdy projektowałem płytkę, dlatego w artykule zaznaczyłem żeby zwrócić na to uwagę:)
Wojtek pisze:Skręciłem to wszystko uzywając jako dystansów tulejek metalowych i tu niestety małe zaskoczenie bo jeśli płytkę wyświetlacza w ten sposób się skręci to ekran gaśnie - przyczyną jest połaczenie lewego dolnego rogu płytki wyswietlacza z pozostałymi punktami mocującymi?
Zauważ, że na płytce są dwie masy, analogowa i cyfrowa. Ta jedna tulejka jest przy masie analogowej. Generalnie tulejek i śrubek nie należy łączyć z żadną z tych mas. Jeśli na przykład miałaby być metalowa obudowa, to do masy powinna być przyłączona przy wejściach BNC.
Wojtek pisze:połaczenie płytek ekranujących górę i dół wykonałem poprzez połaczenie na płytce maskującej panelu z gniazdami we/wy.
I tak być powinno:)

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 21 lut 2012, 15:25

Aro pisze:Racja, moje niedopatrzenie gdy projektowałem płytkę, dlatego w artykule zaznaczyłem żeby zwrócić na to uwagę:)
No i tu ujawniła się stara prawda: "kto czyta instrukcję" - oczywiście akurat tych uwag nie przeczytałem, bo przecież facet z "taaaakim doświadczeniem" nie bedzie czytał jak ma montować elementy :mrgreen: - więc jak widać sam sobie jestem winien.
Aro pisze:Zauważ, że na płytce są dwie masy, analogowa i cyfrowa. Ta jedna tulejka jest przy masie analogowej. Generalnie tulejek i śrubek nie należy łączyć z żadną z tych mas.


To pewnie też napisałeś :) - ale tu szybko sie zorientowałem, uważniej przyglądnąłem sie schematowi i płytkom, podparłem się dodatkowo multimetrem i wymieniłem wszystkie tulejki na tworzywowe.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 21 lut 2012, 16:59

Wojtek pisze:przecież facet z "taaaakim doświadczeniem" nie bedzie czytał jak ma montować elementy
...ale powinien wziąć pod uwagę, że układ projektował ktoś z tylko "taakim doświadczeniem" :mrgreen:

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 21 lut 2012, 18:11

A tak na poważnie to kapitalna sprawa ten minikombajn szczególnie dla mnie, bo mam mało miejsca w domu, a do wstępnego uruchamiania wzmacniaczy będzie w sam raz i nie będę musiał wyciągać dużego tektronixa i nie mniej mniejszego generatora. Dokoptowałem sobie do zestawu adapter rs232<->USB z optoizolacją i jeszcze jakąś przetworniczkę na 3,3V zrobię.
:arrow: Aro dobra robota :!:

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 23 lut 2012, 8:26

Cieszę się, że się przyda :grin:
Co do przetwornicy, to lepiej jakby to był stabilizator liniowy, a jeśli już koniecznie ma być przetwornica, to chociaż z dobrym filtrem na wyjściu.

slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 23 lut 2012, 13:15

Czy ATXMegę32A4 można programowac pod AvrStudio 4?
Nie wiem dlaczego ale wyskakuje mi komunikat o nierozpoznanym MCU

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 23 lut 2012, 13:35

Jest na liście w AVRStudio 4 - moze masz jakąś starą wersję?

slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 23 lut 2012, 13:52

Jest i nawet mozna wybrać sobie z listy, ale podczas kompilacji wychodzi błąd "unknow MCU" i to mnie zaskoczyło.
Próbowałeś kompilować coś na ten uC w AvrStudio 4?
P.S. sprawdziłem wersję. Mam v. 4.18 Build 700

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 23 lut 2012, 14:04

W sumie to OT w tym temacie jest. Powinieneś założyć inny watek a moderator to powinien przenieść.
Nie próbowałem nic kompilować pod ten uC, jedynie sprawdziłem czy jest teoretyczna mozliwość. Ja mam wersje 4.19 build 716. Podeślij cos do skompilowania to sprawdzę.

slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 23 lut 2012, 14:31

Masz rację że to OT, a kompilowac póbowałem Kombaj z tego wątku więc dlatego tu napisałem bo szkoda było tworzyć nowy wątek, więc przepraszam.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 23 lut 2012, 14:59

slawek55 pisze:Masz rację że to OT, a kompilowac póbowałem Kombaj z tego wątku więc dlatego tu napisałem bo szkoda było tworzyć nowy wątek, więc przepraszam.
Daj spokój z przepraszaniem :), nie skojarzyłem od razu że w MKP jest ten sam procek, właśnie przed chwila spróbowałem w AVRStudio4 stworzyc projekt na ten procek i dodac tam pliki źródłowe i tu sie okazuje ze nie mogę na etapie zakładania projektu dodac tego procka (nie sa aktywne mimo że widoczne) to by świadczyło o tym ze trzeba chyba przejść na AVRStudio 5 jeśli chodzi o ATXmegi.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 23 lut 2012, 15:26

Cofam co napisałem wyżej (częściej używam eclipse): skompilowałem bez problemu pliki źródłowe tego projektu pod avr studio4

Przemianuj makefile.txt (w sumie nie wiem czemu miałem ten plik z rozszerzeniem txt - taki sciagnąłem z serwera elportalu) na makefile i wskaż ten plik w opcjach projektu jako plik zewnętrzny makefile, a wczesniej stworz nowy projekt o nazwie smc (ale nie wybieraj procka tylko zakoncz po wpisaniu nazwy projektu) i dodaj istniejące pliki odpowiednio do źródeł i do bibliotek, a wtedy wszyustko ładnie pójdzie.

Mozna tez skorzystać z tworzenia projektu korzystając z wyboru procka na samym starcie tylko trzeba wybrac odpowiednią ploatformę do debugowania i wtedy wybierze sie ten procek :)
Ostatnio zmieniony 23 lut 2012, 15:57 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 23 lut 2012, 15:37

A jaką wersję masz WinAVRa (moja 20080610) może tu problem?

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 23 lut 2012, 15:40

To jest chyba to, ja mam WinAVR-20100110 - a w 2008 to ATxmegi jeszcze nie weszły albo dopiero gdzieś w połowie roku wiec moze jeszcze AVR GCC nie obsługiwał ich?

ODPOWIEDZ