1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ManiekG24
-
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2013, 14:27
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: ManiekG24 » 26 kwie 2013, 6:35

a możesz podać według jakiego schematu robiłeś konwerter napięć do usbasp? i jakiego programu użyłeś do wgrania programu ? Zrobiłem AVR usb MK2 tylko po to żeby zaprogramować procesor w MKP ale chyba uszkodziłem w nim procesor bo na początku źle go wlutowałem a teraz jest wykrywany przez komputer sygnalizuje komunikacje diodami ale wszystkie programy zgłaszają błędy odczytu.

grzewoj
-
Posty: 5
Rejestracja: 10 paź 2005, 14:46
Lokalizacja: Zasole

Post autor: grzewoj » 26 kwie 2013, 8:10

Zrobiłem adapter wg.tego schematu:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2359783.html

wersja z dwiema diodami zenera 3,6V
Wgrywałem z linii poleceń przez zmodyfikowany przez autora avrdude

ManiekG24
-
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2013, 14:27
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: ManiekG24 » 25 cze 2013, 15:09

Mam problem ze zdobyciem wyświetlacza, ze sklepu avt czekam od 2 miesięcy. zamówiłem jeszcze na Kamami ale tez jest lipa bo czekam od prawie miesiąca i nie ma :(. Może znacie jakieś inne źródło ?

ROM
Użytkownik
Posty: 257
Rejestracja: 15 cze 2005, 0:11
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ROM » 25 cze 2013, 18:28

Allegro ? ...

piter
-
Posty: 1
Rejestracja: 12 lip 2013, 8:57
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: piter » 12 lip 2013, 9:11

Witam,
Mam podobny problem co kolega devolt, mianowicie ścina mi amplitude w górnym zakresie.
(rezystor R13 i kondensator C23 odpowiednio mam wlutowany :)). Wylutowałem R12 i przebieg
z nóżki Xmegi jest prawidłowy, pełny i nieścięty sinus, zatem coś niedobrego dzieje się za tym rezystorem. Luty poprawiane i sprawdzone, elementy na swoich miejscach. Gdzie szukać błędu? Możliwe że wzmacniacze mam uszkodzone?

Problem rozwiązany.
Na płytce jest zwarcie pomiędzy VDD i GND.
Pół dnia w plecy... ale... Mam Minikombajn Pomiarowy :)

dla potomnych załączam foto gdzie szukać
Załączniki
buba_1.jpg

ManiekG24
-
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2013, 14:27
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: ManiekG24 » 15 lip 2013, 19:02

Mój też ukończony :) w końcu doczekałem się na wyświetlacz. Wszystko wpakowane w obudowę :) ktoś testował połączenie do komputera po przez FT232 ?
Załączniki
P7156174.jpg

kone4
-
Posty: 1
Rejestracja: 29 lip 2013, 19:07
Lokalizacja: Szastarka (Lubelskie)
Kontakt:

Post autor: kone4 » 29 lip 2013, 19:27

Witam,
mam problem z wyświetlaczem w MKP, a mianowicie program jest wykonywany, o czym świadczy diada podświetlenia wyświetlacza, ale ekran jest czarny, nic nie wyświetla.

Sprawdziłem wszystkie możliwe połączenia na obu płytkach i wszystko powinno być ok, ale nic nie jest, macie jakieś pomysły, co z tym zrobić ?

Pisze tutaj, bo nie mam pomysłu gdzie się z tym udać, a na elektrodzie nikt nie odpisuje :(

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 01 sie 2013, 1:19

Jaki masz do dyspozycji sprzęt? Posiadasz oscyloskop, analizator stanów logicznych? Jeżeli nie to postaram się krok po kroku poprowadzić Cię do zlokalizowania usterki.

andrzejb
-
Posty: 1
Rejestracja: 27 lut 2007, 22:59

Post autor: andrzejb » 02 sie 2013, 14:34

Witam,
Mam wątpliwości do poprawności działania opcji Analizator. Sygnał sinus bez modulacji podaję z generatora PGS-21.
Dla częstotliwości 62,5 kHz główny prążek to wg kursora ok. 64 - 78 kHz (zmienia się to zależnie od ustalonego zakresu częstotliwości np. przy 5kHz/działkę - ok.65 kHz; 12,5kHz/działkę -ok. 69 kHz; 31,2 kHz/d. - ok.78 kHz). Ale rzadko (po włączeniu od nowa lub po zmianie opcji np z Oscyloskop na Analizator ) pokazuje jednak prawidłowo - ok 62,5 kHz
Mam szóstą wersję programu (Xmega i PC).
Przy korzystaniu z programu na PC częstotliwość jest prawidłowa i nie zależy od zakresu częstotliwości.
Przy okazji mam dodatkowe pytanie do Autora projektu: czy nie można zaimplementować mniejszej podstawy czasu niż 16 µs / działkę w opcji Oscyloskop programu na PC?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 05 sie 2013, 21:23

Nie zauważyłem tego. Przetestuję jak będę w domu.

Można zaimplementować mniejszą podstawę, ale będzie to jedynie interpolacja sygnału, tak jak w urządzeniu dla podstaw 2us i 5us. W żaden magiczny sposób nie zwiększy to pasma oscyloskopu.
Jak znajdę na to czas, to dopiszę.

wkazubski
-
Posty: 1
Rejestracja: 06 sie 2013, 13:46
Lokalizacja: Milanówek

Post autor: wkazubski » 06 sie 2013, 14:02

Czy są dostępne źródła oprogramowania dla PC? Zwłaszcza dla Linuxa, chociaż jejśli jest użyty Qt4, to może byc wieloplatformowe. W pakietach jest tylko 64-bitowy plik binarny, który nie ruszy na moim komputerze z procesorem 32-bitowym.

ManiekG24
-
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2013, 14:27
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: ManiekG24 » 04 paź 2013, 10:11

A czy istnieje możliwość dodania w oscyloskopie podstawy czasu mniejszej niż 50ms np.100ms i 200ms. Pomiar będzie bardzo powolny ale przy podstawie 50ms oscyloskop nie nadaje się do kontroli sond lambda.

siran
-
Posty: 3
Rejestracja: 05 paź 2013, 21:18
Lokalizacja: sprzed komputera

komunikacja z komputerem

Post autor: siran » 05 paź 2013, 21:23

Witam,

zmajstrowałem przejściówkę na ft232rl. USB jest wykrywane przez komputer. Scalakowi podałem na zasilanie we/wy 3,3V z wewnętrznej przetwornicy (tak aby xmega dostawała 0 - 3,3V na rxd i txd). Efekt jest taki, że cokolwiek bym nie wyrzucił na /dev/ttyUSB0 (Linux), na wyświetlaczu pojawia się "M". Nic więcej...

Czy jest jakiś dobry sposób na sprawdzenie komunikacji? Patrzę w źródła i po podaniu komend typu "A" itd. urządzenie powinno przełączyć się do odpowiedniej procedury i oddać mi dane. Jednak się tak nie dzieje.

W razie potrzeby zawrę schemat przejściówki (taka przejściówko, ładowarka do aku + lm1117-33 :D

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 10 paź 2013, 19:32

Sprawdzałeś czy sama przejściówka daje echo?

siran
-
Posty: 3
Rejestracja: 05 paź 2013, 21:18
Lokalizacja: sprzed komputera

Post autor: siran » 11 paź 2013, 8:13

Oho, a to dobre podejście. Po uruchomieniu minicom nie mam echa. Co rozumiesz pod "czy sama przejściówka daje echo"? Mam zapętlić ją i podpiąć się terminalem?

edit:
Ok, pozostał mikromostek między pinem 1 i 2 na ft po lutowaniu w piekarniku... Stąd brak echa. Dziękuję za podpowiedź. Wszystko działa jak powinno :)

ODPOWIEDZ