1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 16 mar 2013, 17:58

Cieszę się, że już działa:)
Zmierzone napięcie jest poprawne, Twój miernik zapewne pokazuje wartość średnią napięcia, która dla wyprostowanego sinusa o amplitudzie 1.25V powinna wynosić 796mV.

ManiekG24
-
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2013, 14:27
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: ManiekG24 » 25 mar 2013, 14:29

Mam pytanie odnośnie pcb. Czy są dostępne w innej formie niż pdf ?

stachn
-
Posty: 5
Rejestracja: 28 kwie 2006, 18:18

Post autor: stachn » 29 mar 2013, 19:01

Czy istnieje możliwość wgrania nowego oprogramowania za pomoca programatora AVRPROG MK II? (http://and-tech.pl/programator-avrprog-mk-ii/) . Jeżeli tak to w jaki sposób - próbowałem w ECLIPS i AVR STUDIO 4 ale nic tego nie wyszło. Nie potrafiły się dogadać a ja nie potrafię im pomóc :cryW:

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 29 mar 2013, 19:52

Powinno się dać bo jak widzę ten programator obsługuje PDI. Daj jakieś obrazki co Ci mówi avrdude pod eclipse, jak masz tam skonfigurowany ten programator, bo tak to wróżenie z fusów trochę.

stachn
-
Posty: 5
Rejestracja: 28 kwie 2006, 18:18

Post autor: stachn » 29 mar 2013, 21:46

Ustawienia mam takie:
Załączniki
avrd.jpg
mcu2.jpg

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 29 mar 2013, 22:07

A wszystko co napisane w instrukcji http://and-tech.pl/wp-content/plugins/d ... i+v1.0.pdf tego programatora wcześniej zrobiłeś? Dla pracy z AVR Studio trzeba inny wsad wgrać w programator. System wogóle widzi Ci że podłaczyłeś do USB ten programator?

stachn
-
Posty: 5
Rejestracja: 28 kwie 2006, 18:18

Post autor: stachn » 29 mar 2013, 22:29

Tak widzi. ATmega 8 bez problemu wgrywałem - ale nie teraz. Coś sie stało z avrdude bo nawet mkAVRCalculatro nie działa ( did not find any USB device "usb") :cry: . A działało - chyba coś namieszałem i musze to naprawić - ale to juz jutro. Dziś mam jeszcze sporo pisania ale w Bascomie.

Nie dało mi to spokoju - uruchomiłem programator ale do ATmega 8 wgrywa program z ECLIPSE bez problemu natomiast jak mu zadam w ustawieniach ATXmega32a4 to nadal pokazuje błąd. Aleznalazłem sposób na wgranie pliku tym programatorem - poprzez program avrdude-5.8-w32_avrdude-GUI_1.0.5
link: http://www.and-te ch.pl/MKII/avrdude-5.8.zip
Przynajmniej da sie go ustawić ale jutro wgram nowe oprogramowanie do kombajnu (przynajmniej będe się starał go wgrać :wink: )

Niestety - nie udało się. Pisze mi coś takiego:
Załączniki
blad.jpg

ManiekG24
-
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2013, 14:27
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: ManiekG24 » 04 kwie 2013, 17:21

Ponawiam pytanie o płytki do projektu w innym formacie niż pdf. Te ktore umieszczone są w projekcie nie są przydatne przy wykonywaniu płytek metodą fotochemiczną poza tym nie mają otworków w padach co utrudnia wiercenie.

grzewoj
-
Posty: 5
Rejestracja: 10 paź 2005, 14:46
Lokalizacja: Zasole

Post autor: grzewoj » 22 kwie 2013, 22:56

Witam, Mam problem z programem na PC, komunikacja jest, w terminalu po wejściu w funkcję RS232->PC kombajn odpowiada MKP>, jednak w programie na PC mimo iż port się otwiera nie widzę na ekranie żadnych przebiegów. Używam przejściówki opartej o układ PL-2303HX - instaluje się jako COM25. Przy wybieraniu różnych opcji w programie na PC na LCD urządzenia pojawiają się różne liczby. Program pobierałem 2 dni temu, więc jest to już wersja z działającą obsługą portów powyżej 9. Wersja oprogramowania firmware - 1.3. Zupełnie nie wiem o co biega :/

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 23 kwie 2013, 8:42

Masz stary firmware w urządzeniu, od wersji 1.5 zmienia się protokół komunikacji.

grzewoj
-
Posty: 5
Rejestracja: 10 paź 2005, 14:46
Lokalizacja: Zasole

Post autor: grzewoj » 23 kwie 2013, 12:40

Ok a jest możliwość uzyskania starszej wersji programu ze starym protokołem? Na razie nie mam możliwości przeprogramowania urządzenia na nowszy firmware.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 23 kwie 2013, 14:19

Tak, jest w plikach dodatkowych do numeru 01/2012.

grzewoj
-
Posty: 5
Rejestracja: 10 paź 2005, 14:46
Lokalizacja: Zasole

Post autor: grzewoj » 23 kwie 2013, 15:20

Dzięki, jeszcze jedno pytanie, czy ta wersja obsługuje numery portów COM powyżej 9? Mój adapter instaluje się jako COM25...

ManiekG24
-
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2013, 14:27
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: ManiekG24 » 23 kwie 2013, 20:03

Poradziłem sobie z wykonaniem płytki z plików pdf, ale musiałem spędzić kilka godzin przed gimpem :) dopiero teraz dowiedziałem się że plik ddb to format protela.
Załączniki
P4234637.jpg

grzewoj
-
Posty: 5
Rejestracja: 10 paź 2005, 14:46
Lokalizacja: Zasole

Post autor: grzewoj » 24 kwie 2013, 13:46

Na starszej wersji programu też nie mogłem uzyskać komunikacji. Przerobiłem więc mojego własnoręcznie zrobionego USBASP wg. schematu z elektrody i przeprogramowałem XMEGĘ na soft 1.6. Udało mi się uzyskać komunikację, dziękuję za pomoc.

ODPOWIEDZ