1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
sp3swj
-
Posty: 3
Rejestracja: 13 kwie 2012, 18:15
Lokalizacja: Poznan
Kontakt:

Post autor: sp3swj » 20 lut 2013, 22:15

Witam

w wersji 1.3 pomiar napięcie baterii działał OK w wersji 1.5 "szaleje" .... czyli bardzo szybko się zmienia odliczając w górę... (cyferki ma LCD się rozmywają... )

w wersji 1.4 pomiar napięcie baterii też działa OK

w wersji 1.5 wejście w multimetr .... działa z opóźnieniem około 5 sekund ...
w wersji 1.4 działa OK..

to takie pierwsze obserwacje....

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 22 lut 2013, 17:10

U mnie nie występuje taki efekt, ale sprawdzę to na innych urządzeniach, bo zmieniałem nieco pomiar napięcia.

Wejście do multimetru trwa tak długo, gdy nie ma sygnału na wejściu, albo jest to sygnał o niskiej częstotliwości. Wtedy multimetr próbkuje bardzo długo próbując zidentyfikować sygnał.

udzio
-
Posty: 4
Rejestracja: 22 lut 2013, 18:13
Lokalizacja: warszawa

Post autor: udzio » 23 lut 2013, 14:37

zmontowalem i minikombajn martwy

devolt
-
Posty: 6
Rejestracja: 23 sty 2013, 20:48
Lokalizacja: Legionowo

Post autor: devolt » 24 lut 2013, 14:52

napięcie na baterii 2,93V, pobór prądu ok 30 mA.

Aro pisze:Nie trzeba ustawiać żadnych fusebitów.

devolt, zasilasz układ napięciem 2,66V? Coś mi się tu nie podoba. Zmierz jaki prąd pobiera minikombajn w trakcie pracy.
W generatorze spróbuj jeszcze regulować offset i daj znać jakie uzyskałeś efekty.

KBM
-
Posty: 2
Rejestracja: 25 lut 2013, 21:15
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: KBM » 26 lut 2013, 11:58

Witam,

Na początek dodam, żeby mnie może oszczędzić troszkę, że moja wiedza na temat tego forum jest mocno hobbystyczna.

Zakupiłem MKP z AVT, układ złożony i oprogramowany wersją 1.4.
Jak to ja, bez pojęcia ale zacząłem kombinować i z niewielkimi oporami wrzuciłem wersję 1.5

Z moich obserwacji:
-Multimetr faktycznie wstaje nieco wolniej niż w wersji 1.4, ale nie jest to regułą, bo czasem ma reakcję błyskawiczną i chyba faktycznie zwłoka uruchomienia jest zauważalna przy braku sygnału.
U mnie nie było żadnych szaleństw multimetru i wszystko wyświetlane jest z prędkością taką samą jak w wersji 1.4

-odnotowałem za to problem z Wobuloskopem.
Nie znam się na tym urządzeniu, ale uruchomiając go i wciskając TRIG w lewym dolnym rogu ekranu rozpoczyna się jakieś skanowanie SW, które dochodzi do wartości 40400 i zawiesza cały minikombajn. Jedyne na co reaguje to zdjęcie zasilania i ponowne podłączenie :)
Pomiędzy SW, a 40400 pojawia się dziwny znaczek, więc pewnie coś powaliłem podczas zmiany oprogramowania?
Jest to moje pierwsze programowanie uC i już kilkakrotnie i w górę i w dół zmieniałem wersję i za każdym razem efekt wersji 1.5 taki sam.

Mam pewnie banalne i oczywiste pytanie, ale spytam.
Czy LockBit Register LOCKBITS 0xFF to poprawna wartość Atxmegi32a4?
Mam coś takiego i początkowo nie mogłem zmienić softu, bo wywalało informację, że 0xFF do którego się odwołuje jest obecnie 0x0c???
Korzystam z AVRmkII z allegro:
http://allegro.pl/programator-avrisp-mk ... 85889.html

Druga sprawa to czy jest sens wymiany Atxmegi32A4 na 32A4U lub 64A4U i czy próba programowania wiąże się z jakimiś większymi zmianami softu?

Sorrki za banalne pytania, ale mam jedynie podstawy elektrotechniki, a kombajn mam bo zawsze coś takiego chciałem, a i do samochodu i moto czasem się pewnie przyda.

udzio
-
Posty: 4
Rejestracja: 22 lut 2013, 18:13
Lokalizacja: warszawa

Post autor: udzio » 03 mar 2013, 15:05

mam pytanie czy nie można by było dorzucić zapisu do pliku txt na aplikacji PC

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 04 mar 2013, 0:37

Wrzucam kolejną wersję 1.6.

Poprawiłem pomiar napięcia.

W wobuloskopie oprócz zlikwidowania opisanego wyżej problemu, dodałem możliwość szybkiego przemiatania z ciągłym odświeżaniem (przycisk TRIG). Wprowadziłem też dodatkową filtrację, dzięki czemu dynamika wzrosła dwukrotnie.

W oscyloskopie dodałem opcję zapisu przebiegu do pamięci EEPROM, najpierw należy wybrać kursorami obszar, a następnie nacisnąć jednocześnie CURSOR + OK.

W analizatorze możliwy jest podgląd widma przebiegu zapisanego w pamięci EEPROM. Należy najpierw zatrzymać pomiar (przycisk TRIG), następnie wczytać przebieg naciskając SCALE + OK.

Program komputerowy również został trochę ulepszony, dodałem kursory w oscyloskopie, oraz wyświetlanie teoretycznego przebiegu w generatorze.
Przebieg w oscyloskopie można zapisać. Z wyłączonymi kursorami czasu będzie on miał długość 1024 próbki (zapisywany jest cały bufor oscyloskopu), z włączonymi - zawsze 512 próbek (zapisywany jest obszar pomiędzy kursorami i rozciągany do 512 próbek).
Kursory ustawiane są za pomocą myszki, lewy przycisk dla kursora 1, prawy dla kursora 2, z przytrzymanym przyciskiem SHIFT. Bez SHIFTa można ustawiać poziom wyzwalania lewym przyciskiem myszy.

devolt, pobór prądu jest prawidłowy. Sprawdź jeszcze jak wygląda przebieg przed wzmacniaczem operacyjnym.

KBM, na 32A4U raczej nie, ale ogólnie na 64A4 jak najbardziej, gdyż do dyspozycji jest dwa razy więcej pamięci programu. Do tej pory nie widziałem, aby ten model był gdzieś dostępny. Soft powinien ruszyć na obu układach, bez żadnych zmian.

udzio, jest zapis to .txt, zdarza się, że notatnik nie rozpoznaje prawidłowo znaku nowej linii, ale na innych programach nie miałem tego problemu.

KBM
-
Posty: 2
Rejestracja: 25 lut 2013, 21:15
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: KBM » 05 mar 2013, 10:17

Aro, dzieki za odpowiedź. Mój błąd, troszkę wybiegłem przed szereg z tym 64A4. Tak sie zająłem szukaniem 32A4U, ze jak go znalazłem, to automatycze uznalem, że i pewnie 64A4 dostanę bez problemu, a tu niestety :/
Mam zamówienie od teścia na kombajn, więc albo się doczekam większego układu, albo zrobie na przetestowanym 32A4.

Z informacji ogolnych to wrzuciłem wersję 1.6 i wszystko co pisałem na temat zachowania wobuloskopu w wer. 1.5 ustąpiło.
W prawdzie nie testowałem komunikacji PC, ale wszystko działa chyba jak trzeba.
Nie wiem czy może mieć to znaczenie, ale nawet kalibracja, przy tej wersji przebiegła u mnie wzorcowo, z dokładnie identycznymi parametrami jak w dokumentacji.
Zarówno gain jak i offset wzorowo.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 05 mar 2013, 10:31

ChrzaniK pisze:Rozwiązaniem może być akumulator od aparatu fotograficznego kompaktowego NIKON EN-EL10 ale nie tylko - odmiany: KODAK KLIC-7006, OLYMPUS D-Li63, Fuji NP-45 itp.



Dostępny jest w cenie: od 15zł za podróbę do 85zł za oryginał ale najlepszym rozwiązaniem jest oryginał KODAK KLIC-7006 za 18zł
:arrow: ChrzaniK nie znam tych akumulatorków dlatego mam pytanie, czy taki akumulatorek http://allegro.pl/show_item.php?item=2998814505 bedzie wymiarowo pasował aby go tak zgrabnie umiescić jak to ty zrobiłeś?

udzio
-
Posty: 4
Rejestracja: 22 lut 2013, 18:13
Lokalizacja: warszawa

Post autor: udzio » 05 mar 2013, 14:45

Witam, słuchajcie mam pytanie odnośnie transmisji z PC czy przez MAX232 nie ma problemu z komunikacja bo doczytałem że jeden z kolegów miał problem ale nie napisał jak go w końcu rozwiązał ??

DarS
-
Posty: 1
Rejestracja: 10 mar 2013, 18:54
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: DarS » 10 mar 2013, 19:18

Witam,
Usiłuję podłączyć kombajn do notebooka i ... nie bardzo mi to wychodzi.
1) PC to notebook z Windows 7 i portami USB. Do jednego z nich jest podpięty konwerter USB-RS (TTL) widziany jako port COM15
2) Wiem, że konwerter USB-RS choć w podstawowy sposób działa, bo gdy po stronie PC uruchomiłem Terminal i wybrałem COM15, to transmisja była widoczna po stronie kombajnu (pojawiało się coś na ekranie a kombajn wysyłał coś zwrotnie do Terminala). Migały oba LEDy transmisji (Tx, Rx) wbudowane w mój konwerter.
3) Niestety, uruchomienie aplikacji MiniKombajnPomiarowy niczego nie daje - aplikacja narzeka 'Unable to open' gdy próbuję wybrać COM15 FTDIBUS.
a) ze stanu LEDów na konwerterze (oba zgaszone) wnoszę, że aplikacja nawet na chwilę nie próbowała otworzyć portu, czegoś przez niego wysłać, itp.
b) odłączanie/dołączanie USB (by zresetować połączenie) niczego nie daje.

Czy ktoś może podpowiedzieć, w jaki sposób można debugować dalej otwieranie portu przez aplikację i dalszą transmisję?

Pozdrawiam!
-DarS

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 10 mar 2013, 20:46

Aplikacja obsługuje na razie porty tylko do COM9, na dniach wrzucę poprawkę.

devolt
-
Posty: 6
Rejestracja: 23 sty 2013, 20:48
Lokalizacja: Legionowo

Post autor: devolt » 13 mar 2013, 21:31

Aro pisze: devolt, pobór prądu jest prawidłowy. Sprawdź jeszcze jak wygląda przebieg przed wzmacniaczem operacyjnym.
Ok dzięki za sugestie , chodzi o wzmacniacz operacyjny wyjściowy prawda?
Czyli najlepiej zbadać na nóżce nr 3 układu U5A?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 15 mar 2013, 0:41

Podmieniłem program, teraz można już korzystać z portów powyżej 9.

devolt, dokładnie, nóżka 3 układu U5.

devolt
-
Posty: 6
Rejestracja: 23 sty 2013, 20:48
Lokalizacja: Legionowo

Post autor: devolt » 16 mar 2013, 13:47

W sumie to nie potrzebuje innego oscyloskopu przecież mogę użyć MKP :)
Sprawdziłem przebiegi i wygląda ze jest ok.
Czyli coś jest nie tak przy wzmacniaczu US5.
Aro pisze: devolt, dokładnie, nóżka 3 układu U5.
Dodano 16:10:
Witam ponownie, udało mi się dojść co to takiego. Sprawa była prosta, mój błąd:)
Źle wlutowałem r13 i c23, zamiast w poprzek płytki to wlutowałem wzdłuż.
Po przelutowaniu, wszystko wydaje się ok:)
Niestety mam tylko zwykły multimetr, nie wiem czy poprawnie wskazuje wartość napięcia RMS, pokazuje 798-800mV. Więcej nie mogę ustawić.
Dziękuje Aro za poświęcony czas i pomoc w rozwiązaniu problemu.
Załączniki
przebieg_US5_3.jpg

ODPOWIEDZ