1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 05 sty 2013, 13:44

W wersji 1.4 nie ma problemu z generatorem.
można czyścić pamięć z poziomu klawiatury ?
A w jakim celu? Takiej opcji nie ma.

michalwu
-
Posty: 1
Rejestracja: 05 sty 2013, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Post autor: michalwu » 05 sty 2013, 20:54

Cześć

Czy ktoś mógłby upewnić mnie co do pinów z gniazda P3?

1 - VSS
2 - PE3 - RXD0
3 - PE2 - TXD0

Zgadza się?


m.

jacus077344
-
Posty: 2
Rejestracja: 27 wrz 2009, 9:16
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Kontakt:

Post autor: jacus077344 » 06 sty 2013, 1:42

Mam pewien problem z komunikacja po rs232, to znaczy łączy się i wysyła dane, z tym, że po jakimś czasie wszystko się zacina, a i działa tylko oscyloskop i generator :( Mógłbym ewentualnie prosić o nowsze oprogramowanie do PC(o ile takowe jest) albo jakiś protokół, którego używa MKP do komunikacji ? To może się coś wymyśli z pomocą LabView ;D

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 06 sty 2013, 21:30

michalwu, RX z TX odwrotnie.

Trochę cierpliwości, za niedługo będzie kolejna wersja aplikacji i całkowicie inny protokół do komunikacji. W LabView też mam już testowy program, wkrótce również wrzucę na stronę, tylko kilka rzeczy jeszcze dopiszę. Tfu, dorysuję:)

jacus077344
-
Posty: 2
Rejestracja: 27 wrz 2009, 9:16
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Kontakt:

Post autor: jacus077344 » 09 sty 2013, 19:34

Genialnie !, jakbyś mógł oprócz aplikacji LabView, dorzucić zdjęcie z warstwy wewnętrznej byłoby też fajnie, bo wtedy, każdy kto ma labview dostosuje sobie interfejs :D

devolt
-
Posty: 6
Rejestracja: 23 sty 2013, 20:48
Lokalizacja: Legionowo

Post autor: devolt » 23 sty 2013, 21:08

Hej mam problem z kalibracją.
Zrobiłem według instrukcji, czyli ustawiłem 50 Hz na generatorze , amplituda 1250 mV.
Po podłączeniu miernika prądu stałego cały czas mam napięcie około 400-450 mV jak bym nie przestawiał parametru DAC OFFSET cały czas mam takie napięcie.
Druga sprawa to przebieg , po podaniu sygnału z wbudowanego generatora górna połówka sinusoidy jest obcięta tak mniej więcej w połowie :(
Jak podaję sygnał z zewnętrznego generatora to wszystko wydaje się ok

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 26 sty 2013, 0:14

W drugim panelu generatora (po naciśnięciu POS) zobacz, czy parametr DC = 0.
Sprawdź, czy rezystory w pętli sprzężenia wzmacniacza (R25, R26) mają prawidłowe wartości.
Jeśli tak, to jeszcze może być niedolutowany pin PB0 w mikrokontrolerze.

devolt
-
Posty: 6
Rejestracja: 23 sty 2013, 20:48
Lokalizacja: Legionowo

Post autor: devolt » 27 sty 2013, 17:26

Sprawdziłem według sugestii.
PB0- 4 noga jest przylutowana, rezystory r 35 i r 26 są poprawne 1,1 k oraz 3,3 k.
I dalej to samo.
Tak to wygląda ( sygnał 1000hz z wbudowanego generatora)
Załączniki
20130127444.jpg

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 27 sty 2013, 21:16

Sprawdź jeszcze napięcie na stabilizatorze.
Zmniejsz amplitudę generowanego sygnału i zobacz jak będzie wyglądał przebieg.

maly
-
Posty: 1
Rejestracja: 31 sty 2013, 9:46
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: maly » 31 sty 2013, 10:02

Witam,

Czy ktoś wie gdzie we Wrocławiu mogę załadować v 1.4 softu do MKP ?

Z góry dziękuję za info.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 02 lut 2013, 10:19

Namiary na priv.

devolt
-
Posty: 6
Rejestracja: 23 sty 2013, 20:48
Lokalizacja: Legionowo

Post autor: devolt » 06 lut 2013, 18:04

Sorki że dopiero odpisuje, ale ostatnio byłem zabiegany.
Sprawdziłem napięcie na stabilizatorze, napięcie pomiędzy GND a VSS wynosi 1,22V a pomiędzy VDD a GND 1,44 V. Czy to jest ok?
Zmniejszenie amplitudy w generatorze nic nie daje :( przebieg dalej jest obcięty

Góra
-
Posty: 1
Rejestracja: 14 lut 2013, 8:04
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Góra » 14 lut 2013, 8:07

Witam wszystkich,
czy mógłby mi ktoś podać fusebity jakie należy ustawić? Szukałem ale nigdzie nie znalazłem.
Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 14 lut 2013, 10:24

Nie trzeba ustawiać żadnych fusebitów.

devolt, zasilasz układ napięciem 2,66V? Coś mi się tu nie podoba. Zmierz jaki prąd pobiera minikombajn w trakcie pracy.
W generatorze spróbuj jeszcze regulować offset i daj znać jakie uzyskałeś efekty.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 20 lut 2013, 1:09

Wrzuciłem kolejną wersję firmware od Minikombajnu oraz aplikację komputerową z kilkoma dodatkami i obsługą nowego protokołu do komunikacji z urządzeniem.

ODPOWIEDZ