1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 02 lut 2012, 7:22

A jam pytanie trochę z innej beczki.
Wykorzystujesz u siebie funkcje obliczajaca pierwiastek kwadratowy liczby. Czy możesz powiedzieć gdzie zdobyłeś lub na podstawie czego (jakiego algorytmu) pisałeś ja?
Poszukuje pozostalych fukcji zwlaszcza jak obliczenia dokonywane sa w uC takich jak np logarytmy.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 02 lut 2012, 10:14

Pierwiastek kwadratowy liczony jest algorytmem Newtona-Raphsona, natomiast logarytm obliczałem wykorzystując położenie cyfry znaczącej w liczbie binarnej, oraz kilku kolejnych w celu zwiększenia rozdzielczości. Nie jest to metoda dokładna, ale obliczenia są bardzo szybkie.

slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 02 lut 2012, 12:19

A znasz może źródło (np www, ksiżka) gdzie takie algorytmy sa opisane?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 02 lut 2012, 18:04

Nie bardzo. W książce "Wstęp do cyfrowego przetwarzania sygnałów" Lyons'a jest trochę przykładów różnych algorytmów wykorzystywanych w DPS.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 13 lut 2012, 12:48

:arrow: Aro
Pytanie nieco odbiegające od tematu. Widzę, że zrobiłeś dokumentacje do projektu wykorzystując doxygen. Czy potrafiłbyś w sposób krótki i przystępny wytłumaczyć jak zainstalować tą wtyczkę i praktycznie ją wykorzystać ? Mam eclipse-helios z wtyczką do AVR i chciałbym nauczyć sie wykorzystywać to narzędzie do generowania dokumentacji. Jezeli podejmiesz sie wytłumaczenia to moze w innym osobnym temacie aby nie zasmiecać tego.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 13 lut 2012, 22:05

Korzystam z doxywizard, gdzie wszystkie opcje są ładnie opisane http://www.stack.nl/~dimitri/doxygen/do ... usage.html .
Generalnie na tej stronie jest wszystko czego trzeba:)

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 13 lut 2012, 22:30

A korzystałeś może z wtyczki Eclox integrującej Doxygen z Eclipse?
W sumie widzę, że to jest w zasadzie to samo co wizard uruchamiany z poziomu doxygen. Spróbuję się jakoś przebić przez to :)
Czy procki przychodzące z kitem minikombajnu są już zaprogramowane jesli tak to którą wersją 1.1 czy 1.0? Pytam bo dotarło to dzisiaj do mnie i zaczynam to składać.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 13 lut 2012, 23:39

Nie znam tej wtyczki. Generowanie dokumentacji sprowadza się do kilku kliknięć (jak już mamy plik konfiguracyjny), mi to wystarcza.
Procki powinny być zaprogramowane, z pewnością jest to pierwsza wersja programu.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 14 lut 2012, 5:34

Aro pisze:Nie znam tej wtyczki.
Zupełnie wygodna sprawa jeśli pracujesz w srodowisku eclipse. Mozna z poziomu eclipse marketplace łatwo doinstalować oczywiście wczesniej musi być doxygen normalnie zainstalowany.
Aro pisze:Procki powinny być zaprogramowane, z pewnością jest to pierwsza wersja programu.
Jaką wersją kompilatora należy skompilować te pliki źródłowe z wersji 1.1 ? A może masz po prostu plik hex z wersji 1.1 do wgrania .
Skąd pobrać można aplikację na PC'ta współpracującą z minikombajnem?

---------edit---------------
Znalazłem to na elportalu jako materiały do numeru 01/12 - pewnie obecnie są nowsze pliki (jak mozna je pozyskać?) - materiały do numeru 02/12 są nieaktywne na elportalu - brak w adresie rozszerzenia zip, jak go dodałem to mogłem sciągnąć plik o nazwie https://elportal.pl/ftp_05/201202Hud ... portal.zip , którego zawartość wydaje sie identyczna z zawartością ze styczniowego numeru.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 14 lut 2012, 10:28

W plikach źródłowych wersji 1.1 jest również plik hex, nazwa może być myląca - SMC.hex, zapomniałem zmienić w makefile:)

Jeśli chodzi o program na PC, to najnowsza wersja to ta na elportalu. Jeśli coś się w tej kwestii zmieni, to wrzucę to na forum.

Pliki najlepiej kompilować najnowszą wersją gcc-avr (w tej chwili 4.5.3), ja kompilowałem również wersją 4.3.5, ale kod wynikowy był dłuższy.

Za eclipse nie przepadam, być może dlatego, że nie znam go zbyt dobrze. Nie potrafię ustawić sensownego (dla mnie) autouzupełniania składni, no i kilku innych rzeczy.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 14 lut 2012, 10:32

:arrow: Aro,
dziękuję za informacje.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 15 lut 2012, 16:29

Czy zmiana C17 i C19 z 1,8nF na 1,5nF, zmieniająca nieco częstorliwość graniczną filtru antyaliasingowego będzie miała istotne znaczenie na działanie układu - avt wysłał takie właśnie wartości tych kondensatorów.
Zamiana R1 = 330 na 300Ω nie stanowi chyba problemu (gdzies mi kurcze spadł jeden 330 a w domu mam tylko najbliżej 300 :) ) ?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 16 lut 2012, 21:50

Z pewnością podniesie nieco częstotliwość graniczną, ale trzeba mieć też na uwadze, że jest to filtr 3-rzędu, i mogą pojawić się zafalowania w charakterystyce. To samo dotyczy zmiany rezystora. Najlepiej puścić to w jakimś symulatorze i zobaczyć charakterystykę amplitudową i fazową.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 16 lut 2012, 21:57

Wlutowałem to już, zobaczę jak będzie działało, a swoją drogą to czemu avt tak na wlasną rekę zmienia elementy które wysyła, to samo zrobili z elektrolitami - dali za wysokie - tyle że w porę się nie zorientowałem i teraz muszę je wylutować. :neutral:

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 18 lut 2012, 20:01

Wrzuciłem kolejną wersję. Dodałem możliwość zatrzymania przebiegu oraz informację o wersji.

:arrow: Wojtek,
Nie wiem dlaczego... Wprawdzie nie dawałem żadnych wytycznych co do wielkości kondensatorów, ale w końcu wysłałem do AVT model, więc wszystko powinno być jasne.

ODPOWIEDZ