1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Post autor: Aro » 30 gru 2011, 19:05

Witam,

Zamieszczam tutaj kody źródłowe do Minikombajnu Pomiarowego.
Wszelkie pytania i propozycje prosiłbym również umieszczać w tym temacie.

Link do SVN: http://minikombajn-pomiarowy.googlecode.com/svn/trunk/

Wszystkie pliki można pobrać także stąd:

Wersja 1.6 - 04-03-2013 + aplikacja na PC
Oscyloskop - zapis do EEPROM
Analizator - podgląd FFT przebiegu z EEPROM
Wobuloskop - zwiększona dynamika i dodatkowy tryb szybkiego przemiatania
MinikombajnPomiarowy1_6

Wersja 1.5 - 20-02-2013 + aplikacja na PC
Oscyloskop - ulepszona funckja autoset
Wobuloskop - usunięty pomiar szumem
Multimetr - poprawiony pomiar sygnałów o niskich częstotliwościach
Transmisja PC - nowy protokół komunikacji
- możliwość zmiany menu na język angielski (przed kompilacją)
MinikombajnPomiarowy1_5


Wersja 1.4 - 15.12.2012
Oscyloskop - funkcja autoset
Generator - poprawiona konfiguracja
Wobuloskop - poziom referencyjny ustawiony na 0dB, pamiętanie nastaw
Minikombajn Pomiarowy 1.4

Wersja 1.3 - 21.03.2012
Ograniczenie wzmocnienia oscyloskopu do 16x, najniższe zakresy wzmacniane programowo.
Ograniczenie wzmocnienia multimetru do 16x, wprowadzenie uśredniania.
Zapis do pamięci EEPROM ustawień offsetu i wzmocnienia DAC.
Minikombajn Pomiarowy 1.3

Wersja 1.2 - 18.02.2012
Dodanie funkcji hold dla oscyloskopu, analizatora i multimetru.
Dodanie wyświetlania wersji firmware.
Poprawienie ustawień wyzwalania oscyloskopu.
Minikombajn Pomiarowy 1.2

Wersja 1.1 - 20.01.2012
Zmieniony wybór częstotliwości i amplitudy generatora.
Poprawiona modulacja FM.
Mikokombajn Pomiarowy 1.1

Wersja 1.0 - 30.12.2011
Minikombajn Pomiarowy 1.0
Ostatnio zmieniony 04 mar 2013, 0:40 przez Aro, łącznie zmieniany 9 razy.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1794
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 30 gru 2011, 19:12

A jak to wygląda? Pokaż coś więcej o tym urządzonku.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 30 gru 2011, 19:15

Zaglądnij do styczniowego numeru EDW na projekt okładkowy.
https://elportal.pl/index.php?module=Con ... =&ceid=493

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 14 kwie 2008, 13:13
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Post autor: bsw » 01 sty 2012, 23:22

Zapowiedź bardziej niż interesująca !

Czy do tego układu nada się taki wyświetlacz ?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 02 sty 2012, 10:47

Raczej nie. Ma dużo większe wymiary, co oznacza nowe płytki drukowane, albo kiepską estetykę.
Od strony programowej jest to łatwiejsze, trzeba tylko zmodyfikować biblioteki graficzne. Jednak ze względu na ograniczenia pamięci RAM, wykres wciąż miałby długość 128 punktów (przy pracy dwukanałowej).

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 14 kwie 2008, 13:13
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Post autor: bsw » 02 sty 2012, 12:35

ok - źle doczytałem rozdzielczość.
Lcd jest dostępny, procek też, problem to jedynie op-ampy ?

Na ile krytyczny jest podany typ ?
Czy można AD8532 zastąpić np. AD8397 ?
Lub coś innego ale objętego sample-program ;-) ?
(może być z analog devices lub texas instruments)

Trochę napaliłem się na to urządzenie...

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 02 sty 2012, 14:10

bsw pisze:Lub coś innego ale objętego sample-program ?
A czy Ty wiesz do czego służą sample?

AD8532 w tme jest za około 4zł.

Ogólnie radziłbym nie stosować odpowiedników, bo można pogorszyć pasmo przenoszenia lub tłumienie filtru antyaliasingowego ze względu na pojemności wejściowe wzmacniacza. Jest to opisane w artykule.

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 14 kwie 2008, 13:13
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Post autor: bsw » 02 sty 2012, 15:24

Aro pisze:AD8532 w tme jest za około 4zł.
Ok - dziękuje za informacje !
Szukałem i nie mogłem znaleźć, a AD8532 jest już nawet w sklep.avt.pl po 3,20PLN :-)

Tak więc jeszcze raz dziękuję i czekam na druga część artykułu w EdW.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 22 sty 2012, 14:53

Wrzuciłem wersję z kilkoma poprawkami.
Zmieniony został wybór częstotliwości i amplitudy w generatorze. Teraz wygląda to podobnie jak w innych generatorach DDS. Dodatkowo nad wybraną częstotliwością wyświetlana jest rzeczywista, jaka jest generowana.
Poprawiłem też drobny błąd przy modulacji FM.

Rocho82
-
Posty: 4
Rejestracja: 19 sty 2012, 8:12
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Rocho82 » 31 sty 2012, 19:35

Witam
Kupiłem układ i aktualnie go testuję. Jak dotąd jestem pod wrażeniem.
Fajna jakość wykonania. Małe problemy podczas uruchamiania (kondensatory dostarczone do układu 100uf są zbyt duże i zwierają klawiaturę). Tak z pierwszych obserwacji widać że jest dużo fajnych funkcji. Ciekawe czy dało by się dołożyć "pause" w oscyloskopie , analizatorze i mierniku. (zamrożenie wyników)? I informację o wersji oprogramowania, bo mogą zmieniać się wersje.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 01 lut 2012, 9:31

Da się zrobić :wink:
Gdzieś za dwa tygodnie będę miał dostęp do urządzenia, to wprowadzę zmiany.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 01 lut 2012, 10:38

Rocho82 pisze:Kupiłem układ i aktualnie go testuję. Jak dotąd jestem pod wrażeniem.
Czy w skład zestawu do zmontowania wchodzi wszytsko co pozwala na uzyskanie zmontowanych płytek tak jak na obrazku?

:arrow: Aro projektowałeś to pod konkretną obudowę? Jeśli tak to masz projekt foli z opisami przycisków?
Czy przewidujesz izolacje galwaniczną do współpracy z komputerem? Jakby zrobić konwerter RS232<-> USB z izolacją na USB (teraz są fajne układy do izolacji USB http://www.analog.com/static/imported-f ... uM4160.pdf ).
Załączniki
moduł.jpg
Ostatnio zmieniony 01 lut 2012, 11:27 przez Wojtek, łącznie zmieniany 3 razy.

Rocho82
-
Posty: 4
Rejestracja: 19 sty 2012, 8:12
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Rocho82 » 01 lut 2012, 10:43

U mnie brakowało jednej diody, jedna cewka była trochę zbyt duża ale jakoś dała radę się zmieścić. I brakowało śrubek. Ogólnie jest cała reszta czyli 99,9%. Uruchomiło się od pierwszego podłączenia zasilania:)

Zamiast śrubek dałem tulejki dystansowe i dołożyłem akumulator od komórki, który zmieścił się pod wyświetlaczem.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 01 lut 2012, 10:56

Detale machaniczne to nie problem chodziło mi o to czy są w komplecie za 170 zł wszystkie płytki drukowane i elementy?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 01 lut 2012, 12:38

Nie przewidywałem żadnej obudowy do tego urządzenia. Tą rolę mają spełniać płytki drukowane. Od spodu można dołożyć jeszcze płytkę, żeby nie zrobić przypadkowego zwarcia.
Obudowa może być przydatna jedynie w przypadku pracy w trudnych warunkach, ale niestety nie mogę nic konkretnego doradzić.
Jeśli chodzi o konwerter to chyba łatwiej (na pewno taniej) zrobić izolację po stronie UARTu.

ODPOWIEDZ